Contrabanda cu ţigarete - în creştere abruptă

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2016

Contrabanda cu ţigarete - în creştere abruptă

Piaţa neagră a ţigaretelor din ţara noastră a crescut, în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8%, în septembrie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.

Contrabanda cu ţigarete a atins, în zona nord-est, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani, 47,5%, iar acestă regiune rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest, care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3%, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

În noiembrie, în nord-estul ţării, s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 puncte procentuale comparativ cu luna septembrie, iar Marian Marcu a menţionat: "Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 puncte procentuale, până la 17%. Aşa numitele «cheap whites» (n.r. ţigaretele produse legal, dar fabricate cu singurul scop să fie traficate în alte state decât cele pentru care sunt plătite taxele aferente), deşi se află în scădere cu 7,9 puncte procentuale faţă de septembrie, continuă să deţină cea mai mare cotă, de 58,5% din totalul pieţei negre, iar ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere, cu 6 puncte procentuale până la 13,9%, iar a celor din Serbia este relativ constantă".

"În noiembrie, am sprijinit lansarea, de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF şi Poliţia Română a celui de-al doilea val al campaniei anticontrabandă «Aparenţele înşală», care se derulează în judeţele de graniţă, inclusiv cele din nord-estul ţării, zonă care a devenit polul pieţei negre din România", a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Adrian Popa: "Dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro"

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania , a declarat: "Dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro".

Potrivit domniei sale, această creştere abruptă a pieţei negre demonstrează că problema comerţului ilegal cu ţigarete trebuie abordată cu toată seriozitatea, în baza unei Strategii Naţionale, care să implice toate instituţiile cu competenţe în domeniu, inclusiv factorii de decizie în materie de politici fiscale şi de reglementare.

"În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană", a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, care adaugă: "Apreciem eforturile constante ale autorităţilor şi înţelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ţinând cont că ne aflăm la graniţa Uniunii, şi avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă a UE".

Alexandra Olaru a precizat că nivelul foarte ridicat al comerţului ilicit cu ţigarete înregistrat la sfârşitul anului 2015, pe lângă pierderile substanţiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o "bilă neagră" pentru România, în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit lui Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania, contrabanda creşte în noiembrie cu 2,7 puncte procentuale faţă de septembrie, în ciuda eforturilor constante ale autorităţilor, de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete. Domnia sa a declarat: "În noiembrie, au fost destructurate şase grupări infracţionale bănuite că au traficat, în decurs de câteva luni, 7 milioane de ţigarete. S-au făcut zeci de percheziţii, la care au participat sute de oameni ai legii, precum şi capturi importante". Domnul Pirau a subliniat că în lunile de toamnă se fac stocuri pentru iarnă, când este mai dificil să fie trecute ţigaretele ilegale pe frontiera verde, fiind posibil ca piaţa neagră să continue să crească şi în ianuarie.

Claudiu Ardeleanu, Direcţia Generală a Vămilor: "Inspectorii vamali au descoperit ţigarete ilegale în caserole cu colivă"

Aşa cum arată şi studiul Novel, grupările infracţionale se adaptează foarte repede în ceea ce priveşte rutele de intrare în ţară a produselor, apreciază Claudiu Ardeleanu, director general, Direcţia Generală a Vămilor.

Domnia sa a precizat: "În acelaşi timp, contrabandiştii sunt din ce în ce mai inventivi. Recent, inspectorii vamali au descoperit ţigarete ilegale în caserole cu colivă. Drept urmare, cu susţinerea producătorilor, trebuie să reuşim să fim cu un pas înaintea reţelelor de contrabandă, prin echipamente performante, scannere, câini special instruiţi în depistarea ţigaretelor".

Conform raportului Novel Research, marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca ar costa un pachet de tigari la fel peste tot nu ar mai fii contrabanda. Toti suntem egali, dar nu pe Pamant.

    1. Hai, ca ești dăștept !

      Mai bine sa fii sănătos si deștept decât bolnav si prost, nu-i asa?!? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb