Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat atribuirea unor contracte pentru reparaţii la drumuri aflate în gestiunea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova - Secţiile de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu şi Slatina, potrivit datelor disponibile pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice.
Primul contract prevede "lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară pentru drumurile din administrarea DRDP Craiova - SDN Tg. Jiu", valoarea lucrărilor fiind de 9,42 milioane de lei (cu TVA), în timp ce al doilea contract are în vedere lucrări de reparaţii la drumurile din cadrul Secţiei Slatina, valoarea acestora fiind de 14,38 milioane de lei (cu TVA). Astfel, CNADNR a anunţat că a atribuit lucrări în valoare totală de 23,8 milioane de lei (circa 5,4 milioane de euro) către firma Alexcor Trading SRL. Firma câştigătoare este deţinută de Cornel Ciocan, fratele deputatului PSD (Olt) Dan Ciocan, potrivit presei locale, care susţine că cei doi fraţi sunt parteneri de afaceri cu fostul ministru Liviu Dragnea. Patronul firmei a fost condamnat recent la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală, sentinţa Curţii de Apel Bucureşti fiind definitivă. Cornel Ciocan fusese trimis în judecată de procurorii DNA în 2010, pentru evaziune fiscală, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, SC Cat Bau International SRL, o altă firmă a lui Cornel Ciocan, a prejudiciat bugetul statului cu suma de 6,5 milioane lei.
Amintim că CNADNR a scos recent la licitaţie alte contracte similare cu cele amintite mai sus, pentru lucrări la mai multe drumuri din judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi, valoarea lor cumulată fiind de 70 de milioane de lei, respectiv 16 milioane de euro. Contractele prevăd reparaţii periodice pentru drumurile din administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova - Secţiile de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, Craiova şi Severin.
Reprezentanţii CNADNR apreciază că în 2015 sunt necesare lucrări de întreţinere la cel puţin 1.380 de kilometri de drumuri, deşi periodicitatea executării acestor lucrări este de 3.000 - 3.500 km/an, potrivit normativului de întreţinere şi reparare a drumurilor publice. Compania susţine că are nevoie de încă 1,7 miliarde de lei pentru "asigurarea unor condiţii minime de viabilitate a drumurilor naţionale", după ce Consiliul de Administraţie şi acţionarii săi au aprobat Planul de Acţiune pentru acest an.
La sfârşitul anului trecut, lungimea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi aflată în administrarea CNADNR era de 16.360 km, dintre care 15.665 kilometri de drumuri naţionale şi 695 de kilometri de autostrăzi. CNADNR susţine că, în urma evaluării stării tehnice a drumurilor, circa 61% dintre ele au durata de serviciu expirată, pentru care este necesară efectuarea unor lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente.
• CNADNR vrea să cumpere utilaje de 20 de milioane de euro
CNADNR a anunţat ieri că scoate la licitaţie deschisă un contract pentru achiziţia de utilaje pentru "intervenţii de urgenţă", valoarea acestuia fiind de 85 de milioane de lei cu TVA, respectiv 19,3 milioane de euro, conform datelor publicate pe SEAP. Achiziţia utilajelor va fi finanţată cu bani de la bugetul de stat, contractul urmând să fie atribuit ofertei cu preţul cel mai scăzut. Firmele care doresc să participe la licitaţia deschisă îşi pot depune ofertele până pe data de 22 octombrie.