Contractele de irigare s-au prelungit, dar nu fac faţă secetei accentuate din Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 30 septembrie 2020

Contractele de irigare s-au prelungit, dar nu fac faţă secetei accentuate din Buzău

Campania de toamnă este în toi, însă seceta accentuată din ultimii ani continuă să le ridice probleme mari agricultorilor. Deficitul de apă din sol este aproape de 100% aşa că pământul este tare, iar utilajele abia dacă pot intra la arat sau discuit. Este un consum mai mare de combustibil, iar la final, fermierii nu au garanţia că producţiile obţinute le-ar putea oferi un profit. Cu alte cuvinte, la Buzău situaţia este critică, specialiştii vorbind de zone întinse cu secetă extremă din cauza faptului că precipitaţiile aproape că au lipsit total de câteva luni bune. "Suntem în pregătirea terenurilor. Este mai dificil în această toamnă pentru că lipsa precipitaţiilor creează un dezavantaj vizibil. Solul este bătătorit, tare, astfel că utilajele agricole vor avea o uzură mult mai mare decât în mod normal şi un consum de motorină destul de mare", a explicat Cosmin Florea, director Direcţia Agricolă Buzău. Cu alte cuvinte, campania de toamnă decurge anevoios şi fermierii sunt rezervaţi atunci când vine vorba despre structura culturilor însămânţate în toamnă. O primă măsură de precauţie luată de marii agricultori a fost diminuarea suprafeţelor de rapiţă, o cultură care a creat mari probleme în ultimii ani, şi care a dat o producţie foarte mică din cauza secetei sau chiar, în unele zone, a fost nevoie de întoarcerea culturii. De exemplu, dacă în urmă cu doi ani la Buzău se însămânţau aproximativ 20.000 de hectare cu rapiţă, anul acesta suprafaţa va fi la jumătate. Fermierii vor mai cultiva şi aproximativ 59.000 de hectare cu grâu, iar până la circa 75.000 de hectare vor mai cultiva orz şi orzoaică de toamnă.

Irigaţiile târzii, singura soluţie

În lipsă de precipitaţii, agricultorii au apelat la singura soluţie pe care o au şi care, din păcate, nu poate asigura nevoile tuturor agricultorilor. Concret, este vorba despre irigarea câmpurilor, însă din sutele de mii de hectare arabile, doar 17.000 de hectare sunt irigabile şi se furnizează în prezent apă. Agricultorii au cerut prelungirea contractelor de irigaţii, aşa că Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare Buzău a decis livrarea apei până pe 15 octombrie, adică pentru încă două săptămâni faţă de perioda prevăzută în contractele încheiate în primăvară.

"Am prelungit contractele până pe 15 octombrie. Fermierii ne-au solicitat să prelungim perioada contractuală din cauza acestei secete accentuate. Încă se irigă masiv. Nu este nicio modificare faţă de cantitatea livrată într-o lună de vârf, de iulie-august", a spus pentru sansanews.ro, Claudiu Carpen, director ANIF Buzău.

Situaţia este una atipică, în condiţiile în care în alţi ani irigaţiile se sistau în septembrie. "Asigurăm apă pe 17.000 de hectare. În alţi ani, irigaţiile se sistau la jumătatea lunii septembrie , iar spre finalul lunii septembrie deja începeau pregătirile pentru anul următor. Anul acesta nu putem face acest lucru din cauza solicitărilor de prelungirea contractelor. Noi suntem pregătiţi să asigurăm apa necesară şi până în noiembri dacă va fi cazul", a explicat Claudiu Carpen.

Majoritatea celor care au solicitat prelungirea contractelor au nevoie de apă pentru culturile de varză, în timp ce marii fermieri îşi irigă terenurile pe care urmează să însămânţeze rapiţa, orzul sau grâul de toamnă. Pentru a putea face faţă solicitărilor fermierilor, ANIF a amânat lucrările de reabilitare la Canalul Vest începute în primăvară, sistate pe perioada verii şi care ar fi trebuit reluate în această lună. Buzăul a fost grav afectat de secetă. De exemplu, pagubele totale calculate pentru culturile din toamna anului 2019 s-au ridicat la 162 de milioane de lei. Până acum au fost plătite despăgubirile pentru o suprafaţă de 67.000 de hectare calamitate de secetă.

,,Suprafaţa totală aferentă celor 1847 de fermieri este de 67.000 ha din 69.000 ha înregistrate prin procesele verbale de constatare a pagubelor. Suma totală a ajutorului este de 62.582.302 de lei din care se acordă 82% în această etapă pentru încadrarea în bugetul alocat, respectiv 50. 957.484 de lei", a spus Claudia Stelea.

Pierderi masive sunt înregistrate şi la culturile de primăvară. "În primăvară am avut 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelor, acum avem 5.500 de solicitări. Sunt zone unde nu se culege nimic de pe anumite sole. Producţia este zero. Şi vorbim, în special, de porumb. Aici fermierii trec la îmbalotarea cocenilor pentru a mai putea salva ceva în partea zootehnică, adică să-şi asigure furajele pentru animale. Procentul de afectare este de la 50-100% la porumb, iar la floarea soarelui de la 60-70% la 100%. Avem producţii de 2.500 -2.800 de kg la hectarul de floarea soarelui şi 4.500 la cel de porumb. Cantităţile sunt foarte mici", a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Deocamdată nu sunt prevăzute despăgubiri şi pentru aceste culturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb