Contracţie de 10,1% din PIB pentru economia germană

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2020

Contracţie de 10,1% din PIB pentru economia germană

Germania, cea mai mare economie a zonei Euro şi principalul partener comercial al României, a înregistrat o contracţie a PIB de 10,1% în trimestrul al doilea din 2020, comparativ cu trimestrul întâi, uşor sub estimările analiştilor dar în linie cu estimările guvernamentale. Conform datelor publicate ieri de biroul german de statistică, acesta este cel mai abrupt ritm de declin pentru economia germană anii 1970 încoace.

"Dacă luăm în calcul şi contracţia din primul trimestru, înseamnă că economia Germaniei a fost cu 12,1% mai mică în trimestrul al doilea faţă de ultimul trimestru din 2019", arată analiştii Capital Economics într-un raport de analiză. Contracţia puternică determinată de închiderea economiilor ca măsură de încetinire a răspândirii Covid-19 înseamnă totuşi că activitatea economică în T3 cel puţin va înregistra un salt cât de cât asemănător cu dimensiunea contracţiei din T2.

Biroul german de statistică nu a publicat date extensive privind evoluţia PIB pe componente, însă a precizat că s-a înregistrat o scădere "masivă" a exporturilor şi importurilor, dar şi a consumului populaţiei şi a investiţiilor în utilaje şi echipamente. Doar consumul guvernamental a înregistrat o creştere faţă de trimestrul anterior, contrabalansând uşor declinul pe celelalte componente.

În ritm an/an, PIB-ul celei mai mari economii europene a înregistrat o contracţie de 11,7% în trimestrul doi, de asemenea un declin record. Carsten Brzeski, economist-şef la ING pe zona Euro, notează că "datele reprezintă punctul de minim al crizei". Germania a fost mult mai puţin afectată de virus în comparaţie cu alte ţări europene, cea mai mare economie de pe continent aplicând o politică sanitară ceva mai laxă dar mai eficientă din punctul de vedere al evoluţiei crizei sanitare. Astăzi se vor publica date privind contracţiile din alte ţări europene, printre care şi Franţa şi Italia, unde este estimat un declin al PIB de 15%. Per total, economia zonei euro este prognozată să se fi contractat cu circa 12% în T2 2020.

"Cu condiţia să nu existe o creştere a numărului de cazuri şi un al doilea blocaj la nivel naţional, revenirea din trimestrul al treilea ar trebui să fie substanţială. Ştim deja că producţia industrială a crescut în mai cu 7,8%, iar vânzările cu 13,9% - cele din urmă la un nivel similar celui de dinainte de criză. Datele zilnice cu privire la consumul de energie şi mobilitatea cetăţenilor indică noi îmbunătăţiri în iunie şi iulie", mai notează specialiştii Capital Economics.

În plus, economia Germaniei ar trebui să beneficieze de un sprijin fiscal generos în lunile ce urmează -inclusiv ca urmare a reducerii TVA -, având în vedere nivelul redus al cazurilor noi confirmate, robusteţea sistemului public de sănătate şi dependenţei limitate de turism.

"Cu toate acestea, economia va fi constrânsă de cererea slabă din alte state, fiind foarte dependentă de exporturi", adaugă economiştii, care se aşteaptă ca scăderea economică să fie per total de circa 5% din PIB în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb