CONTRAR PREVIZIUNILOR Preţul aurului a scăzut cu 10% după ce Trump a câştigat alegerile din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2016

Preţul aurului a scăzut cu 10% după ce Trump a câştigat alegerile din SUA

Preţul futures al aurului a scăzut în primele două zile ale acestei săptămâni, pe piaţa americană, continuând tendinţa pe care s-a înscris în ultima lună, în aşteptarea unei majorări a dobânzii de către banca centrală a SUA (Fed). Evoluţia de săptămâna aceasta arată că investitorii au minimalizat temerile legate de eşecul înregistrat duminică de premierul italian Matteo Renzi în referndumul constituţional.

Astfel, deşi a apărut o oarecare incertitudine privind viitorul Italiei, investitorii nu s-au orientat către plasamentele în metalul considerat investiţie sigură, date fiind aşteptările ca Fed să crească dobânda luna aceasta.

Preţul aurului cu livrare în februarie a scăzut cu 1% luni, la Comex New York, atingând cel mai scăzut nivel din februarie până acum: 1.158,60 dolari uncia, însă sesiunea bursieră a fost încheiată cu un nivel de 1.176,50 dolari uncia. Ieri, la ora 10.42, cotaţia metalului galben era de 1.173,90 dolari/uncie, cu 0,2% mai mică faţă de ziua anterioară.

Evoluţia preţului aurului nu a urmat aşteptările specialiştilor după ce republicanul Donald Trump a câştigat, în 8 noiembrie, alegerile prezidenţiale din SUA.

Analiştii preconizau că preţul metalul galben va urca puternic din cauza incertitudinilor privind viitoarele politici ale administraţiei americane, însă de la momentul la care Trump a învins-o pe Hillary Clinton, cotaţia aurului a pierdut aproape 10%. Astfel, reacţia pieţelor financiare i-a uimit pe experţi.

De menţionat că şi cotaţiile acţiunilor producătorilor de aur au scăzut odată cu preţul metalului galben. Spre exemplu, titlurile "Newmont Mining" Corp. din SUA, companie minieră inclusă în indicele bursier major S&P 500, au coborât cu aproape 7%, iar cele ale "VanEck Vectors Gold Miners ETF" - cu 12%.

În ultimele trei săptămâni, investitorii şi-au retras banii din investiţiile în fondurile mutuale care fac plasamente în aur, potrivit EPFR Global, care arată că aceştia s-au concentrat mai puţin pe eventualitatea ca Trump să cauzeze o volatilitate sporită pe pieţe prin politicile sale, respectiv mai mult pe aşteptările ca oficialul de la Casa Albă, susţinut de Congres, să cheltuiească agresiv pe stimulente fiscale care ar putea impulsiona creşterea economiei americane.

Potrivit lui Brent Schutte, strateg-şef la Northwestern Mutual Wealth Management Company, citat de CNN, cele mai recente date privind evoluţia economiei SUA indică faptul că aceasta pare să stea pe un teren solid.

În opinia sa, "investitorii au fost prea pesimişti, iar economia americană are o evoluţie peste estimări".

La rândul său JJ Kinahan, strateg şef la TD Ameritrade, crede că investitorii sunt mai încrezători acum cu privire la economia SUA şi cea globală, în pofida incertitudinilor existente.

Potrivit Citi Research, preţul aurului va fi supus în continuare presiunilor până la finele lui 2016, iar media pe anul în curs va fi de 1.160 dolari uncia. Pentru anul viitor, Citi Research anticipează un preţ mediu de 1.135 dolari uncia în trimestrul al doilea, respectiv de 1.180 dolari uncia în ultimele trei luni din 2017.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb