Contribuţia la fondurile de pensii obligatorii ar putea ajunge la 3%, în 2011

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2009

Mircea Oancea: "La sfârşitul anului viitor, când se va discuta bugetul, este foarte probabil să se permită o creştere a contribuţiilor cu 1%, astfel încât să se recupereze decalajul de 0,5%".

Mircea Oancea: "La sfârşitul anului viitor, când se va discuta bugetul, este foarte probabil să se permită o creştere a contribuţiilor cu 1%, astfel încât să se recupereze decalajul de 0,5%".

Contribuţia la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) ar putea creşte cu 1% din venitul brut al participanţilor în 2011 sau 2012, a spus, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii urma să crească anual cu 0,5%, până la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de timp de opt ani.

"La sfârşitul anului viitor, când se va discuta bugetul, este foarte probabil să se permită o creştere a contribuţiilor cu 1%, astfel încât să se recupereze decalajul de 0,5%", a explicat domnul Oancea.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an, recuperarea urmând să se facă într-un an de creştere economică.

Potrivit preşedintelui CSSPP, în cazul în care contribuţia va fi majorată cu 0,5% la 2,5% din salariu brut, piaţa pensiilor private obligatorii ar putea ajunge la active de circa un miliard euro, la sfârşitul lui 2010.

Pentru anul viitor, oficiali din CSSPP declarau recent că nivelul contribuţiei va fi majorată la 2,5% din salariul brut.

Întrebat dacă vede noi fuziuni între fondurile de pensii private anul viitor, Mircea Oancea este de părere că nu vor avea loc decât eventuale schimbări ale acţionarilor.

Piaţa pensiilor private obligatorii a ajuns la active nete de 2,25 miliarde lei la sfârşitul lunii noiembrie, în creştere cu 6,4% faţă de luna anterioară, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Proiectul de reglementare al Fondului de Garantare va fi, în ianuarie, pe agenda Ministerului Muncii

Proiectul de act normativ care reglementează Fondul de Garantare al Sistemului de Pensii Private va fi transmis de CSSPP la Ministerul Muncii la începutul lui ianuarie 2010, a mai subliniat ieri Mircea Oancea.

"La începutul lui ianuarie trans-mitem proiectul la Ministerul Muncii. Cred că în luna februarie va fi deja în Parlament", a mai spus domnia sa.

Tot ieri, şeful CSSPP a mai menţionat că administratorii care nu vor putea plăti pensiile se vor putea împrumuta de la Fondul de Garantare.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lui noiembrie, 4,52 de milioane de participanţi de la care încasau contribuţii.

Fondul ING continuă să fie cel mai mare jucător din piaţă, controlând peste o treime (39%) din piaţa pensiilor private de pe pilonul II, cu active totale de 882,93 milioane lei la sfârşitul lui noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb