Conversia a trecut, dar la ce costuri?

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 octombrie 2016

Conversia a trecut, dar la ce costuri?

Toţi deputaţii prezenţi, ieri, la şedinţa din plenul Camerei Deputaţilor, respectiv 248, au votat pentru conversia creditelor în franci elveţieni (CHF) la cursul de la data acordării.

Aşadar, după mai bine de doi ani de când a fost depusă la Parlament, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Ana Birchall a fost adoptată.

Ce-i drept, suntem în prag de alegeri, aspect care, cel mai probabil, i-a determinat pe deputaţi să se exprime la unison pe acest proiect de lege prin care se doreşte sprijinirea împrumutaţilor în CHF, ce întâmpină dificultăţi din ce în mai mari în achitarea ratelor bancare.

Însă nu este de ajuns ca un act legislativ să fie adoptat, ci mai contează şi cum sună textul acestuia.

Votul de ieri, din plenul Camerei, a creat noi valuri printre clienţii băncilor, opiniile acestora fiind diferite. Din comentariile postate pe Facebook şi pe site-ul ziarului BURSA, desprindem cel puţin două păreri generale: pe de o parte, mulţi dintre împrumutaţi consideră că textul legislativ este un eşec, întrucât trimite consumatorii din nou la bancă, pentru a-şi negocia noile dobânzi şi comisioane, iar, pe de altă parte, sunt clienţi care apreciază că votul de ieri reprezintă o reuşită, fiind, în sfârşit, adoptată Legea conversiei, indiferent de forma sa. Unii dau şi soluţii, menţionând că, după conversie, debitorii îşi pot refinanţa creditul la cele mai bune dobânzi din piaţă. Desigur, se pune şi problema dacă aceştia mai îndeplinesc condiţiile să acceseze un credit de refinanţare.

Menţionăm că noul act legislativ presupune conversia creditelor în CHF la cursul de la data acordării, fără niciun prag sau grad de îndatorare (pragul de 250.000 de franci elveţieni introdus ca valoare totală a împrumuturilor a fost eliminat luni, după ce legea a fost retrimisă la comisii), la costuri care urmează să fie negociate de cele două părţi, respectând principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumatori.

Unii specialişti apreciază că raportul întocmit luni seara de comisiile de specialitate (de buget şi juridică) are mai multe erori, fapt care l-ar putea determina pe preşedintele Klaus Iohannis să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare sau să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR).

Şi premierul Dacian Cioloş, dar şi Avocatul Poporului şi un număr de 25 de senatori sau 50 de deputaţi pot sesiza CCR, în termen de 20 de zile, perioadă în care legea va sta pe masa şefului ţării. Legea conversiei urmează să fie transmisă preşedintelui Iohannis în termen de cinci zile, iar intrarea ei în vigoare va fi posibilă după 60 de zile de la momentul publicării ei în Monitorul Oficial.

În ultima perioadă, parlamentarii au făcut o serie de declaraţii, fiecare mulţumind fiecăruia şi arătându-şi disponibilitatea de a-i sprijini în continuare pe consumatori.

După votul de ieri, reprezentantul ALDE a menţionat că partidul său susţine conversia tuturor creditelor în lei, precizând: "Susţinem continuarea discuţiilor pentru conversia în lei a tuturor creditelor bancare angajate în monedă străină, aşa cum prevedea legea iniţial".

Aşteptăm să vedem care va fi poziţia parlamentarilor după ce vor trece alegerile...

Preşedintele Kaus Iohannis a spus că, împreună cu echipa sa, va analiza Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, solicitând inclusiv opinia băncilor.

Domnia sa a precizat, citat de News.ro: "Eu nu cred că este bine să fac acum o apreciere pauşală a acestor iniţiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Împreună cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia şi celorlalte părţi implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor, cu siguranţă voi cere din zona bancară o opinie şi, în momentul în care avem o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative".

Isărescu: "Legea conversiei - exemplu de curent populist"

Legea conversiei este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen lung, a precizat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Şeful Băncii Centrale a avertizat că principalul risc al conversiei creditelor în CHF la cursul istoric este nesiguranţa contractelor între părţi.

CPBR: "Legea creează un precedent periculos declanşat de motivaţii false"

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de lege privind conversia împrumuturilor în franci elveţieni la cursul de la data acordării creditelor şi speră ca autorităţile în drept să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ, potrivit unui comunicat al CPBR.

Acesta precizează, citat de Agerpres: "Ne exprimăm speranţa că autorităţile în drept de a sesiza Curtea Constituţională vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecinţe ce vor afecta atât băncile, cât şi consumatorii, prin deteriorarea situaţiilor financiare ale celor dintâi, care se vor răsfrânge asupra capacităţii de creditare ale celor din urmă, cât şi prin scăderea nivelului de predictibilitate legislativă şi, deci, a scăderii atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în general".

CPBR susţine că, la fel ca în cazul adoptării Legii dării în plată, va întreprinde toate demersurile ca să sesizeze autorităţile abilitate cu privire la ceea ce constituie, în opinia sa, aspectele de neconstituţionalitate ale acestei legi, printre care menţionează aplicarea retroactivă, lipsa de previzibilitate şi ingerinţele asupra dreptului de proprietate al unora dintre instituţiile de credit.

"Aceste premise creează, din nou, un precedent periculos declanşat de motivaţii false, se situează împotriva legislaţiei europene în domeniu, însă induc şi hazard moral printre diferitele categorii de debitori, consecinţele unei asemenea legi putând genera costuri imense, atât materiale, cât şi de predictibilitate", mai arată sursa citată.

Reprezentanţii CPBR mai spun că organizaţia a susţinut în mod repetat că băncile sale membre sunt de acord asupra necesităţii măsurilor de sprijin a consumatorilor supra-îndatoraţi afectaţi de evoluţiile economice şi financiare globale, mai ales a celor care au contractat credite pentru a-şi achiziţiona un imobil în care locuiesc, însă orice astfel de măsuri trebuie întreprinse de o manieră sustenabilă atât economic cât şi legal, inclusiv constituţional şi fără a afecta pe termen mediu şi lung mediul investiţional şi social din România.

Comunicatul CPBR mai subliniază: "În mod special dorim să atragem atenţia asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechităţi între consumatorii care nu-şi mai pot rambursa creditele şi cei care nu mai doresc să şi le achite, iar pe de altă parte o inegalitate vădită între clienţii care au ales creditele în RON, la dobânzi ridicate, dar fără risc valutar, şi clienţii care au ales creditele în valută, cu dobânzi mai mici, dar cu risc valutar".

LIBOCOR (BRD):

Legea dării în plată şi cea referitoare la conversia creditelor în franci vor dispărea "cam de Mărţişor"

Legea privind darea în plată şi cea referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni vor dispărea până "la Mărţişor", susţine economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor.

Domnia sa a spus: "Am îndrăzneala să fac o predicţie: cred că cele două legi vor dispărea exact cum au apărut, după ce întreaga tevatură politică se va fi încheiat. Mai în glumă, mai în serios, cam de Mărţişor. Rămâne de văzut dacă mă înşel sau nu. Dar dacă mă voi înşela, ceea ce nu cred, nu pot să vă spun decât că trebuie să ne pregătim bine de astfel de ghiduşii, pentru că nu le pot spune altfel. Îmi pare rău pentru tehnicienii, avocaţii care au susţinut tehnic aceste iniţiative, dar sunt în eroare maximă. Dacă au senzaţia că societatea a rămas la fel ca în "91, se înşală. Avem două opţiuni: fie ne respectăm reciproc, fie ne batem joc unii de alţii".

Potrivit acestuia, "populismul este un factor de risc extrem, urmat de inconştienţa din punctul de vedere al modului în care este tratat un cadru legal existent, adoptat de curând, echivalent cu ceea ce există acolo unde ne dorim să mergem, şi efectele lui".

Libocor a menţionat că se referă la "cele două legi celebre", însă nu a vrut să insiste prea mult asupra lor. "Nu vreau să insist pentru că, până la urmă, câinii latră ursul merge. Aşa e la noi, din păcate", a mai spus economistul şef al BRD.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Ziua de 18 octombrie 2016 va intra in istoria Romaniei drept una dintre cele mai negre zile.

    O zi precum cea in care s-a dat Decretul de nationalizare in anii '50 sau ca cea in care a fost emis Decretul cu interzicerea avorturilor. 

    O banda de [Fragment eliminat, conform regulamentului.]-parlamentarii in unanimitate, si-au dat mana cu o gasca de SPECULANTI-imprumutatii in CHF si au bagat mana adanc in buzunarele CHIABURILOR-bancherii si ale POPORULUI.  

    Read my lips: o sa va amintiti toata viata ziua asta. Azi s-a scris istorie postaceilor CHF [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. 

    1. Vezi ca ai spume pe....lips.Sa nu turbezi.

      Incerc sa read your lips, dar nu pot, ca ai buzele umflate si te zgudui de plans.

      Atentia, la mine!

      Asta e sfarsitul tau. 

      Voi doi 1.1 si 1.2, pupati-l pe lips.

      Inca mai plangi?

      Chiaburi ce au patit? In istorie?

      S-ar putea sa fie sfarsitul vostru si voi inca sa nu stiti:)))) Pe la CCR cu DIP'u sau in drum spre promulgare se pot intampla multe. Tare mi-e sa nu va vad din nou cu funiile de gat sau cu puradeii in brate pe strazi strigand ca "v-au furat bancile tineretea":)))))

      NU plange omul sa stii. Lesina de ras cand vede cat de prosti sunteti !

      BNR este o institutie importanta condusa de oameni incompetenti. Cum sa nu intervii cand bancile fac legea in Romania. In ce tara civilizata un credit imobiliar se dubleaza intr-o perioa de un an sau doi? Am vazut multe demonstratii dupa revolutie. Dar cand am vazut demonstratiile unde se aflau tata, mama si copiii chiar m-au emotionat. Au ajuns si copiii sa strige nedreptatea care are loc in tara noastra. Unde BNR cu conducerea se preocupa doar de interesele unor grupuri selecte cum sunt bancile. Pentru mine conducerea BNR este o conducere mafioata si cer ca DNA sa analizeze activitatea acestor mafioti din ultimii 20 de ani!

      Nimeni nu ajunge cu funia de gat decat daca este disperat, desteptule!! Iar in locul mamelor care poate nu mai au ce sa le dea sa manance "puradeilor" pentru ca dau toti banii hotilor de la banci te-ai pus vreodata? Evident, nu! Esti prea lipsit de caracter ca sa poti macar imagina cum este!!!

      Mamăăă, cât de mult te oftici!!

      Basescu e de vina1

      Evident ca ma oftic. Tu daca ai fi jefuit de niste analfabeti plangareti sponsorizati din iowa nu te-ai oftica? Hai, fi serios, lasa glumele si scoate mana din buzunarul cetatenilor corecti.

    Calculul lui Libocor este probabil următorul:

    - ajunge la Iohannis pe 25 oct 

    - rămâne acolo până pe 20 nov când este promulgată 

    - până atunci nu este atacată de nimeni, din motive electorale 

    - 11 dec 2016 alegerile 

    - 20 ian 2017, legea intră în vigoare și este contestată de prima bancă în fața căreia vine un debitor chf să i se convertească creditul 

    - se ajunge la tribunal iar legea este contestată la CCR pe motiv de inegalitate în fața legii. Un credit este un credit, ce contează în ce monedă l-ai făcut? Legea trebuie să se aplice tuturor creditelor în valută mai ales că Directiva europeană nu limitează conversia doar la CHF.

    - CCR deliberează câteva luni și probabil în martie (Mărțișor) trântește legea ca neconstituțională. 

    1. Asta, cu alte cuvinte, înseamnă "câinii chf latră, ursul politic merge"

      Calculul lui Libocor se cam potriveste cu constitutia, articolul 16. Dar cine vrei sa stie ce spune legea fundamentala a tarii? E mai usor sa te duci cu un plod in brate pe la Parlament si sa urli ca vrei dreptate. E mult mai usor sa faci asta decat sa citesti Constitutia sau contractul de credit.

      Da , iar dupa aceea legea se modifica in sensul conversiei tuturor creditelor din valuta si va fi perfect constitutionala.

      A uitat deznodamantul gericit dar nu pt banci. 

      Nenorocitule! Mai întâi tine tu in burta un copil, naște-l si după aceea sa vorbești!

      😀Vezi ca nu așa funcționează CCR.Toți cei care au luat CHF sunt egali în fata legii.O lege care privește bugetarii e neconstitionala ?

      Vezi că nu pricepi nimic din nimic. Dacă te referi la tăierea salariilor bugetarilor, bineînțeles că era constituțională. Este dreptul oricărui angajator (statul în acest caz) să își ajusteze salariile. Și a făcut-o cu același procent pentru toți. Dacă ar fi spus: salariații cu mai puțin de 5 ani vă tai 10%, salariații cu peste 30 de ani, vă tai 30%, atunci legea putea fi atacată la CCR pentru discriminare și ar fi căzut.

      Bugetarii care au dat în judecată statul și-au recuperat salariile tăiate.

      Băncile au acordat produse financiare derivate unor clienți lipsiți de experiență și educație în domeniul financiar. Adică băncile și-au escrocat clienții. 

      Bancile nu si-au escrocat clientii. Nimeni nu a prevazut in 2006-7 despre explozia CHF. Toate studiile financiare aratau ca exista volatilitate in perioade de criza economica dar nu mai mult d e 10-15%. Dupa criza financiara si QE-urile fara precedent, CHF a crescut cu 100%.

      Pai si atunci bancile de ce au sustinut ca este cea mai stabila moneda? Nu cumva au mintit?

      Daca nu ai date nu te pronunti in nici un fel. 

      Mai, tu chiar nu intelegi mesajul 2.8? Aveau date dar acestea nu indicau deprecieri majore.

      Daca nu intelegi, nu te pronunti in niciun fel. 

    Asa contractul are sanse sa ajunga la capat. Cu 70%+indatorare NU, dovada chf npl.

    Bancheri si respectul vaca si baletul. PT Brd in special azi. 

    E o fantasmagorie sa credeti ca bancile vor suporta pierderea?

    Pai pe principiul asta pot sa merg si eu sa cer despagubire de la BMW ca masina s-a devalorizat mai mult decat preconizam eu si acum n-am de unde sa achit avansul pt. urmatoarea!!! 

    1. Normal. Se va umbla la dobanzile la creditele in lei. Se scapase aprodul Pipielea cu explozia dobanzilor, la un moment dat. Cresterea dobanzilor e o consecinta normala d.p.v.d economic dupa o tampenia de genul celei facute de pacalicii astia.

      Daca ai luat in chf, da; daca nu, nu.

      A spus vre-un cpbr, arb, bnr de ce nu mai sunt credite in chf?

      Nu este cerere sau nu este oferta? Pc e 90%, e un nou chf probla  

      Tu ești pacaliciul. Nu te poți uita mai mult de grădina BNR! Pe internațional deja cresc dobânzile... Așa ca este previzibila creșterea dobânzilor, dar nu din cauza Chf... Poate va mai duce la niște cursuri la cumpatu ca sunteți varza

    Intrebarea ramane : daca CHF se facea 1 leu, ca suntem in o lume cu cotatii libere, la BURSA, ce facea Parlamentul, fixa cursul de 2 lei ?

    Ipocrizie paguboasa

    Afecteaza pe cei care si-au inteles contractele si si-au onorat intelegerile. 

    1. Daca se facea CHF 1 leu, toti astia care zic acuma ca au fost fraieriti de banci s-at bate cu pumnu in piet - cat suntem noi de destepti ca am luat credit in CHF...doar era clar ca merge spre 1 leu

      Daca CHF se facea un leu, fii sigur ca dobanzile cresteau la 25%..conditiile de piata...impartirea corecta a poverii...bancile nu pierdeau, oricum...iar imprumutatii nu ar fi platit mai putin...

      Tot o dați ca banca a respectat contractul! Unde a făcut-o atunci când a vândut credite performante in Olanda??? Fără sa anunțe clienții? O sa muriți pe limba voastră, băieți! Lumea nu mai suporta nici bancile, nici politica bnr

      Cand cineva cumpara o casa pe credit nu incepe sa joace pe forex. Nu toti stiu sa joace pe forex dar toti au nevoie de o locuinta decenta. De aceea institutiile statului BNR, Guvernul, Parlamentul si Presedintele sunt in slujba cetateanului si trebuie sa-i apere de sacali.... Creditele trebuie sa fie un ajutor pentru cetateni si nicidecum capcane intinse. Toti de la preseditnte in jos au depus un juramant ca vor lupta pentru bunastarea cetatenilor. Chiar s-au luptat? Basescu a spus sa plecam din tara iar Iohanis ce o sa faca in aceasta perioada de 20 de zile? Sigur o sa spuna ca avem "Ghinion ...." ca ne-am nascut in Romania.....

      Basescu e de vina!

      Din televizor e ok sa vorbesti. In 2008 CHF nu crescuse, dar a aparut criza. Creditele erau cu dobanda LIbor+marja. Ce crezi ca s-a intamplat cu marja cand a scazut dobanda? A crescut sa compenseze crestera. IN 2009 a inceput sa creasca CHF. Ce s-a intamplat cu marja? A ramas la fel.

    Aceasta legea are posibilitatea de a repara o greseala perpetuata de 8-10 ani. Organele statului ar fi trebuit sa previna situatia si nu s-ar fi ajuns aici. 1. Trebuiau sa interzica aceste credite in monede al caror curs nu il controleaza, 2. Au gresit odata si s-au trezit cu creditele pe piata si cu criza in plin avant - trebuiau sa ceara conversia in acel moment (2009-2010) - ca specialisti ar fi trebuit sa stie ca francul va exploda, iar la momentul acela pierderile ar fi fost insignifiante (din acest punct puteau interveni si bancile pentru a evita reduceri previzibile de profit) 3. In perioda 2013-2014 cand devenea clar ca stabilitatea economica e daparte si francul nu va putea fi plafonat la nesfarsit se putea negocia din nou o conversie prevetiva - din nou reducerea profitului ar fi fost mai mica. 4. Dupa explozia cursului cand a inceput sa se discute depre aceasta lege a conversiei bancile au mai avut 2 ani pentru a veni in sprijinul partenerilor (caci asta ar trebui sa fie imprumutatii pentru ei). Deci 4 ocazii de a rezolva aceasta problema care nu au fost luate in seama de banci (poate doar BT care are meritul de a fi dat un exemplu de ce s-ar di putut face in tot sistemul bancar). Acum toti specialistii anunta potopul care nu e chiar asa de plauzibil. In primul rand nu vor creste costurile creditelor din ofertele actuale din cauza conversiei, pentru simplul motiv ca nu toate bancile sunt afetctate de aceasta lege (Vezi BCR si BRD care nu au dat astfel de credite - si nu numai) iar cei care vor mari dobanzile pentruasi mentine marja de profit vor pierde clientii noi. In al doilea rand acest potop nu a venit in Ungaria si Croatia unde deja sunt legi similare.

    Referitor la criteriul discriminatoriu al legii acesta se aplica doar in cazul celor cu credite in valute al caror curs nu e controlat de BNR (USD Yen...), cei cu euro fiind deja protejati. Cat despre eventualele costuri bugetare pe care nu vor sa le plateasca cei care nu au credite in CHF aceasta nu intareste zicala cu capra vecinului, si putem comenta in acelasi fel la programul rabla (de ce da statul bani unora care au deja bani sa isi ia o masina noua can altii abia au bani sa cumpere rabla pe care ceilalti o caseaza; de ce sa fi ajutati de stat cei care au fost afectati de calamitati naturale cand nici din alte zone nu is permit sa-si reabiliteze locuintele lor; de ce sa fie platit ajutor social celor care se multumesc cu putin cand nici celui care lucreaza nu ii ajung banii pentru cosul zilnic).

    PS. Dl Libocor are dreptate dupa martie nu vom mai auzi de aceasta lege pentru ca fie va fi deja implementata, fie (cel mai probabil) va fi retrimisa de catre presedinte in parlament si noul legislativ va uita de ea, pentru ca nu vom mai fi in campanie. 

    Asa se fac legile. Cu cojones!!!! Sa se fie si DIP-ul constitutionala si v-am spart la buze!!!!

    1. O talharule, iti multumim ca ne-ai luminat. Deci trebuie sa punem nana pe secure sa va spargem la buza ca sa fie dreptate? Ca asa se intelege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb