Primul proiect de rezoluţie al COP26, publicat astăzi, încurajează statele să îşi revizuiască ascendent angajamentele luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră începând din 2022, cu trei ani înainte de data prevăzută în Acordul de la Paris, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Acest text, publicat de preşedinţia britanică după zece zile de discuţii tehnice şi la nivel înalt în cadrul conferinţei privind schimbările climatice organizată la Glasgow, solicită statelor semnatare "să îşi revizuiască şi să îşi consolideze obiectivele pentru 2030 (de reducere a emisiilor) astfel încât acestea să se alinieze până la sfârşitul anului 2022 obiectivului privind temperatura din Acordul la Paris", respectiv limitarea încălzirii "cu mult sub" +2 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială şi, dacă este posibil, la +1,5 grade Celsius.
Propunerea evidenţiază îngrijorările experţilor climatologi şi a activiştilor conform cărora există un decalaj mare între angajamentele naţionale actuale şi tipurile de reduceri necesare pentru a se preîntâmpina o criză climatică la nivel mondial.
Preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a declarat marţi că negociatorii au un "munte de urcat" pentru a veni cu un acord suficient contra ameninţării reprezentate de încălzirea globală.
Conform Acordului de la Paris din 2015, statele au convenit să stopeze încălzirea globală cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi să încerce să o limiteze la 1,5 grade Celsius. Dincolo de acest prag, potrivit oamenilor de ştiinţă, nivelul mării creşte, iar inundaţiile, secetele, incendiile şi furtunile, al căror număr s-a amplificat deja, vor deveni catastrofale şi potenţial ireversibile.
De asemenea, proiectul a îndemnat statele să elimine treptat subvenţiile pentru cărbune, petrol şi gaze - cu accent direct pe arderea cărbunelui, a petrolului şi gazului care produc dioxid de carbon, principala cauză a schimbărilor climatice provocate de om. Nu a fost stabilită o dată fixă pentru eliminarea acestora.
Diplomaţi din aproape 200 de ţări reprezentate la COP26 se reunesc miercuri pentru a negocia un text final, cu toţii fiind dispuşi să îl semneze la încheierea summitului, în acest weekend, notează Reuters.
Grupul de mediu Greenpeace a criticat proiectul pe care l-a catalogat drept inadecvat. "Acest proiect de acord nu este un plan pentru rezolvarea crizei climatice, este o înţelegere prin care cu toţii ţinem pumnii şi sperăm că va fi bine. Este o cerere politicoasă ca statele, posibil, eventual, să facă mai multe anul viitor", a declarat organizaţia de mediu.
Grupul de cercetare Climate Action Tracker (CAT) a declarat marţi că toate angajamentele naţionale de până în prezent pentru reducerea gazelor cu efect de seră până în 2030 vor duce la o creştere a temperaturii pe Pământ cu 2,4 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale până în 2100.
Proiectul de rezoluţie reaminteşte statelor că pentru a se limita încălzirea planetei la pragul critic de +1,5 grade Celsius, emisiile globale de CO2 trebuie să scadă cu 45% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 2010.
În temeiul angajamentelor naţionale în materie de climă depuse până în prezent la Naţiunile Unite, emisiile vor fi cu 14% peste nivelurile din 2010 până în 2030.
Proiectul solicită statelor să continue să îşi ia angajamente îmbunătăţite anul următor, însă nu confirmă dacă aceasta va deveni o cerinţă anuală - posibil lăsând această decizie cu privire la revizuirile viitoare pentru următoarea conferinţă climatică a ONU, ce va fi organizată în Egipt.