COPIII NOŞTRI, MUZE ŞI PENTRU ENEL Elevi de clasa a noua au imaginat o seră inteligentă în plin deşert!

A.I.
Companii / 23 octombrie 2015

Enel România a premiat astăzi câştigătorii celei de-a 9-a ediţii a concursului naţional Play Energy şi pe cei ai competiţiei interne We are Energy. Cele două programe promovează diseminarea cunoştinţelor şi conştientizării cu privire la probleme de energie, implicând copiii şi tinerii în descoperirea lumii ştiinţei şi energiei.

Play Energy este un proiect educaţional dedicat şcolilor gimnaziale şi liceelor, iniţiat de Enel, şi se desfăşoară la nivel internaţional în 9 ţări, încă din 2003. Proiectul a fost implementat în România în 2007 şi are loc la nivel regional, în Muntenia, Banat şi Dobrogea. La compeţitie au participat 800 de şcoli din ţară şi s-au depus peste 460 de proiecte, a căror selecţie s-a făcut mai întâi la nivel regional.

În cadrul evenimentului de premiere la nivel naţional, Toni Volpe, Country Manager Enel România, a spus: "Trăim într-o lume a oportunităţilor, în care noi putem să schimbăm lucruri din jurul nostru, mai ales în lumea energiei. Trebuie să vedem ce putem face ca, pe viitor, acest domeniu să evolueze. Vrem să luăm idei de la elevii participanţi. Asistăm la mari schimbări; în trecut, nimeni nu s-ar fi gândit că maşinile electrice ar putea deveni o realitate sau că s-ar conduce singure. Consumatorii energiei vor avea de ales între mai multe tipuri de energie. Este foarte important să primim idei noi."

Să te tot inspiri din asemenea proiecte...

Anul acesta, premiul întâi în cadrul competiţiei pentru licee merge la patru elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, pentru proiectul "Seră inteligentă - Energie şi hrană în medii defavorizate", realizat sub coordonarea profesorului Ion Băraru. Elevii şi-au propus să-i ajute pe cei afectaţi de lipsa de resurse energetice şi de alimente şi au propus o soluţie durabilă, care să asigure necesarul de apă, hrană şi energie al unei populaţii restrânse, prin construirea unei sere inteligente autonome. Proiectul descrie sistemele de climatizare, stocare, reciclare, precum şi detaliile construirii serei şi întreţinerii acesteia, într-o zonă deşertică, fără surse de electricitate sau apă.

Locul 2 a fost obţinut de proiectul a 5 elevi ai Colegiului Naţional "Moise Nicoară" Arad - "Casa viitorului". Proiectul abordează tema unei case inteligente, cu sisteme de control proiectate special pentru a face viaţa utilizatorului mai uşoară, folosind o cantitate mai mică de energie electrică provenită din surse regenerabile.

Echipa ENERGY SOLDIERS, formată din 5 elevi de la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, s-a clasat pe locul 3. Au creat un site cu idei pentru modernizare turistică şi energetică a unei localităţi montane din România, desfăşurând în timpul Săptămânii Şcoala Altfel o campanie prin care elevii de gimnaziu să afle că pot merge cu părinţii în această zonă minunată a ţării. Inspiraţi de macheta funcţională folosită ca demo, elevii de clasa a V-a şi-au creat propriile machete şi chiar un imn al energiei.

La nivel gimnazial, pe podium s-au clasat reprezentanţii Colegiului Naţional Traian Lalescu din Hunedoara, cu proiectul "Energia te salvează" - copiii au inventat un încărcător de telefon mobil care se alimentează cu energia corpului, Şcoala Gimnazială 135, cu proiectul "Maşina viitorului" - (aceasta funcţionează cu energie produsă din apă sărată), respectiv Cambridge School Constanţa, pentru filmul animat "Top 10 cele mai ciudate surse de energie".

Elevii şi profesorii din echipele câştigătoare au primit diferite gadget-uri pentru a-i ajuta la studiu: laptopuri, mini iPad-uri, tablete, camere video sau enciclopedii educaţionale etc. În plus, şcolile respective beneficiază de câte o sumă de bani pentru dotarea de laboratoare, astfel încât, pe viitor, să poată fi dezvoltate proiecte chiar mai complexe. De asemenea, câştigătorii locului I pe ţară la categoria liceu au ocazia de a călători în Italia, pentru ceremonia internaţională de premiere, unde se întâlnesc cu câştigătorii din celelalte 8 ţări participante.

"We are Energy" se adresează copiilor angajaţilor Enel, iar tema ediţiei din acest an, "Green Up Your Ideas", a fost dedicată alimentelor şi a fost abordată din mai multe perspective: cea a nutriţiei, a sustenabilităţii, a biodiversităţii şi a reciclării resurselor de energie ale planetei noastre. Cei 16 câştigători, cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, din toate judeţele în care Enel activează în România, au participat, timp de două săptămâni, la o tabără educaţională internaţională, în Italia, alături de alţi copii ai angajaţilor din toată lumea. Ei au participat la programele special pregătite, cu pedagogi şi specialişti din diverse domenii, şi au vizitat Expo Milano.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb