Corecţia cotaţiilor SIF a influenţat întreaga piaţă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2005

Titlurile societăţilor de inves-tiţii financiare au închis săptămîna în scădere, piaţa aplicînd o primă corecţie foarte rapidă la creşterile spectaculoase din şedinţa de joi, cînd aceleaşi acţiuni au urcat cu pînă la 15%. Aşa după cum unii brokeri s-au aşteptat, cotaţiile acţiunilor SIF au scăzut pe fondul ordinelor de vînzare din piaţă. Preţurile acţiunilor SIF au pierdut aproximativ jumătate din avansul înregistrat în ziua precedentă. Valoarea transferurilor a fost mai puţin spectaculoasă decît joi, dar s-au înregistrat volume peste mediile zilnice normale.

Evoluţia celor cinci titluri în cursul zilei a arătat că pe lîngă cei dornici să achiziţioneze sînt şi investitorii dispuşi să marcheze profitul după peste 20% creştere într-o săptămînă. Brokerii sînt de părere că investitorii care deţin acţiuni SIF şi au marcat maximele istorice de joi pentru aceste titluri au avut tot interesul ca în cursul ultimei şedinţe a săptămînii să-şi vîndă participaţiile la SIF-uri. În acest mod, aceştia au obţinut un profit mediu de 10%.

Cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) au scăzut, în cursul şedinţei bursiere de vineri, în a doua zi de tranzacţionare după majorarea pragului de deţinere la 1%, cu niveluri cuprinse între 3,95% şi 6,74%.

Cea mai mare lichiditate de la Bursă în cursul zilei de vineri a înregistrat-o SIF1 "Banat-Crişana", cu tranzacţii de 16,13 milioa-ne RON, însă la nivelul preţului a pierdut 5,88%. În acest mod, creşterea de joi a fost compensată de pierderea înregistrată în ultima zi a săptămînii trecute.

Investitorii au tranzacţionat puternic şi acţiunile emise de SIF2 "Moldova" - 10,89 milioane RON şi SIF Oltenia - 9,19 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF2 a coborît cu 3,95%, în timp ce preţul acţiunilor SIF5 "Oltenia" a suferit o corecţie mai amplă, închizînd şedinţa cu 5,62% mai jos decît joi.

SIF3 "Transilvania" şi SIF4 "Muntenia" au pierdut cîte 6,74%, respectiv 4,03%. Transferurile cu acţiuni SIF "Transilvania" au cumulat 4,7 milioane lei, în timp ce vînzările de titluri emise de SIF "Muntenia" au totalizat 2,03 milioane lei.

Trendul descendent al SIF a determinat o evoluţie similară pe ansamblul întregii pieţe bursiere. Căderea SIF s-a reflectat parţial în dinamica titlurilor emise de bănci, BRD suferind o reducere a preţului cu 2%, pe o lichiditate de 1,9 milioane lei. Acţiunile "Banca Transilvania" au închis şedinţa la 0,885 lei, nivel cu 1,67% mai mic faţă de joi.

Brokerii nu exclud posibilitatea ca în viitor să asistăm la o depăşire a maximelor istorice făcute în şedinţa de joi de către SIF-uri, mai ales că acestea au fost făcute pe volum şi că în piaţă există o cerere continuă după ce a avut loc acest eveniment istoric, respectiv ridicarea pragului la 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb