Titlurile societăţilor de inves-tiţii financiare au închis săptămîna în scădere, piaţa aplicînd o primă corecţie foarte rapidă la creşterile spectaculoase din şedinţa de joi, cînd aceleaşi acţiuni au urcat cu pînă la 15%. Aşa după cum unii brokeri s-au aşteptat, cotaţiile acţiunilor SIF au scăzut pe fondul ordinelor de vînzare din piaţă. Preţurile acţiunilor SIF au pierdut aproximativ jumătate din avansul înregistrat în ziua precedentă. Valoarea transferurilor a fost mai puţin spectaculoasă decît joi, dar s-au înregistrat volume peste mediile zilnice normale.
Evoluţia celor cinci titluri în cursul zilei a arătat că pe lîngă cei dornici să achiziţioneze sînt şi investitorii dispuşi să marcheze profitul după peste 20% creştere într-o săptămînă. Brokerii sînt de părere că investitorii care deţin acţiuni SIF şi au marcat maximele istorice de joi pentru aceste titluri au avut tot interesul ca în cursul ultimei şedinţe a săptămînii să-şi vîndă participaţiile la SIF-uri. În acest mod, aceştia au obţinut un profit mediu de 10%.
Cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) au scăzut, în cursul şedinţei bursiere de vineri, în a doua zi de tranzacţionare după majorarea pragului de deţinere la 1%, cu niveluri cuprinse între 3,95% şi 6,74%.
Cea mai mare lichiditate de la Bursă în cursul zilei de vineri a înregistrat-o SIF1 "Banat-Crişana", cu tranzacţii de 16,13 milioa-ne RON, însă la nivelul preţului a pierdut 5,88%. În acest mod, creşterea de joi a fost compensată de pierderea înregistrată în ultima zi a săptămînii trecute.
Investitorii au tranzacţionat puternic şi acţiunile emise de SIF2 "Moldova" - 10,89 milioane RON şi SIF Oltenia - 9,19 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF2 a coborît cu 3,95%, în timp ce preţul acţiunilor SIF5 "Oltenia" a suferit o corecţie mai amplă, închizînd şedinţa cu 5,62% mai jos decît joi.
SIF3 "Transilvania" şi SIF4 "Muntenia" au pierdut cîte 6,74%, respectiv 4,03%. Transferurile cu acţiuni SIF "Transilvania" au cumulat 4,7 milioane lei, în timp ce vînzările de titluri emise de SIF "Muntenia" au totalizat 2,03 milioane lei.
Trendul descendent al SIF a determinat o evoluţie similară pe ansamblul întregii pieţe bursiere. Căderea SIF s-a reflectat parţial în dinamica titlurilor emise de bănci, BRD suferind o reducere a preţului cu 2%, pe o lichiditate de 1,9 milioane lei. Acţiunile "Banca Transilvania" au închis şedinţa la 0,885 lei, nivel cu 1,67% mai mic faţă de joi.
Brokerii nu exclud posibilitatea ca în viitor să asistăm la o depăşire a maximelor istorice făcute în şedinţa de joi de către SIF-uri, mai ales că acestea au fost făcute pe volum şi că în piaţă există o cerere continuă după ce a avut loc acest eveniment istoric, respectiv ridicarea pragului la 1%.