Coreea de Nord a dezvoltat şi a efectuat cu succes teste la sol ale unui "nou tip" de motor cu combustibil solid pentru rachetele sale balistice cu rază intermediară de acţiune interzisă, a anunţat, miercuri, presa de stat, potrivit news.ro.
Anunţul a fost făcut în timp ce Phenianul a dezvăluit, de asemenea, că o delegaţie rusă condusă de ministrul resurselor naturale, Alexander Kozlov, a vizitat Phenianul pentru a purta discuţii privind cooperarea în domeniul comerţului, economiei, ştiinţei şi tehnologiei.
Cooperarea militară în creştere dintre cele două ţări a fost o sursă de îngrijorare pentru Ucraina şi aliaţii săi, în special după summitul liderului nord-coreean Kim Jong Un cu preşedintele rus Vladimir Putin din septembrie.
Nordul "a dezvoltat din nou motoare de tip nou cu combustibil solid de mare împingere pentru rachete balistice intermediare, care au o semnificaţie strategică importantă", a relatat agenţia oficială de ştiri Korean Central News Agency de la Phenian.
De asemenea, ţara "a efectuat cu succes primele teste cu jet la sol ale motorului din prima etapă şi ale motorului din a doua etapă la 11 şi, respectiv, 14 noiembrie", a adăugat aceasta.
Experţii spun că rachetele cu combustibil solid au, de obicei, un nivel mai ridicat de uşurinţă operaţională şi siguranţă, în comparaţie cu armele cu combustibil lichid.
Rachetele cu combustibil solid nu au nevoie să fie alimentate înainte de lansare, ceea ce le face mai greu de găsit şi de distrus, precum şi mai rapid de utilizat.
Testarea unei rachete cu combustibil solid mai avansate din punct de vedere tehnologic a fost unul dintre obiectivele majore ale liderului nord-coreean Kim Jong Un în campania de modernizare militară anunţată în raportul său de Anul Nou.
În aprilie, Phenianul a declarat că a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid - cea mai mare rachetă balistică cu rază lungă de acţiune - salutând-o ca pe o descoperire cheie pentru capacităţile de contraatac nuclear ale ţării.
Ultimele teste ale motorului "au oferit o garanţie sigură pentru accelerarea fiabilă a dezvoltării sistemului IRBM de tip nou", a transmis miercuri KCNA.
Avansul este crucial "în lumina mediului de securitate grav şi instabil cu care se confruntă ţara", a adăugat aceasta, în care "inamicii vor deveni mai vicioşi în conivenţa lor militară".
Aliaţii istorici Rusia şi Coreea de Nord se află sub sancţiuni internaţionale - prima pentru invazia sa în Ucraina, iar cea de-a doua pentru programele sale de arme nucleare şi de rachete.
Coreea de Sud a declarat că Phenianul furnizează arme Moscovei în schimbul tehnologiei spaţiale ruseşti, astfel încât să poată plasa pe orbită un satelit militar de spionaj.
Luni, şefii apărării din SUA şi Coreea de Sud au actualizat, pentru prima dată în ultimul deceniu, un acord militar cheie pentru a contracara Phenianul şi ameninţările sale nucleare în creştere.