CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES: / SIEGFRIED MUREŞAN ŞI MARIAN-JEAN MARINESCU, EUROPARLAMENTARI: "Există scenariul să nu mai fie o rezoluţie în PE privind România"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2018

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan şi Adina Vălean: "Asocierea României cu Articolul 7 este excesivă"

Europarlamentarii români Siegfried Mureşan şi Marian-Jean Marinescu, din cadrul PPE, sunt de părere că nu ar fi benefică o rezoluţie în Parlamentul European (PE) privind situaţia din România, întrucât este posibil ca aceas­ta să nu facă o diferenţă între "români şi autorităţi".

Amintim că, după dezbaterile recente din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi plenul Parlamentului European, în ultima săptămână din această lună era programată o rezoluţie politică privind situaţia din România. Dar, întrucât în această sesiune preşedintele Klaus Iohannis va susţine în plenul de la Strasbourg un discurs privind viitorul UE, rezoluţia a fost amânată pentru noiembrie.

Siegfried Mureşan a declarat ieri, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, că o eventuală rezoluţie privind situaţia din ţara noastră ar putea introduce accente care nu sunt bune pentru români, deci ar fi rea dacă nu ar reuşi "să arate cu degetul vinovaţii, respectiv diferenţele dintre majoritatea pro-eu­ropea­nă şi actualii conducători".

Domnia sa a subliniat că, la momentul actual, ""ste în discuţie scenariul ca o rezoluţie să nu aibă loc", întrucât o rezoluţie reprezintă întotdeauna un compromis.

În cadrul aceleiaşi întâlniri cu presa, Marian-Jean Marinescu a afirmat: "Sunt diverse opinii, niciodată nu ştii încotro o ia o rezoluţie". Însă, domnia sa consideră că merită luată în discuţie situaţia din România.

"O rezoluţie poate să fie bună, dar poate să se ducă şi pe un teren care nu cred că ar face bine românilor, e foarte greu să faci diferenţa între români şi guvern, iar ceea ce se petrece e vina Guvernului şi a Parlamentului, şi are legătură cu interese personale şi incompetenţă", a spus europarlamentarul român, menţionând că o eventuală rezoluţie trebuie să reflecte în mod critic situaţia din România, dar să nu se exagereze.

În acelaşi timp, eurodeputaţii Adina Vălean şi Siegfried Mureşan sunt de părere că asocierea situaţiei din România cu activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene (cu privire la statul de drept) este excesivă. În opinia lor, ţara noas­tră, în pofida derapajelor din ultima perioadă, nu este în situaţia Ungariei şi a Poloniei.

Adina Vălean a spus: "Menţionarea Articolului 7 este un abuz, iar Comisia Europeană a menţionat şi că fondurile pentru ţările membre ar putea fi legate de res­pectarea statului de drept.

Nu cred că ne-ar afecta foarte mult, pentru că oricum nu le absorbim, înţeleg, dar este extrem de periculos şi nu încurajez dis­cuţiile în această direcţie".

România are în principal o problemă de imagine, a menţionat Adina Vălean, adăugând că această problemă nu este recentă, dar s-a agravat în ultimul an.

"Problema de imagine datează de ceva vreme, de când am intrat în UE. Polonia nu are aceeaşi problemă", a spus Adina Vălean.

Siegfried Mureşan a precizat că, pe de o parte, România nu e în situaţia Poloniei, iar, pe de altă parte, o condiţionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept ar aduce deservicii nu guvernului PSD/ALDE, ci beneficiarilor direcţi.

"În privinţa legăturii dintre statul de drept şi fondurile europene, PPE are o poziţie foarte clară - ne e teamă că această condiţionare dintre fonduri europene şi statul de drept ar face ca beneficiarii să plătească. Nu vrem ca un fermier român, un cercetător de la Universitate care primeşte un grant european, o comună care primeşte fonduri să sufere fiindcă cei de la guvernare afectează statul de drept. PPE a spus clar: nu vrem ca această legătură să se facă în dezavantajul beneficiarilor şi nu am văzut din partea CE cum să se facă aceasta, fără ca beneficiarul să sufere.

E evident că joaca împotriva regulilor europene practicată de guvernul actual riscă să ne coste în Europa", a explicat Siegfried Mureşan.

Renate Weber, europarlamentar ALDE:

"Este destul timp să se revină asupra ideii de rezoluţie. În acest sens este foarte important ce cuvânt va avea de spus delegaţia PNL din PPE. Dacă aceasta va fi foarte fermă că nu vrea o rezoluţie, normal ar fi să-şi poată convinge colegii.

O rezoluţie nu este un mesaj pozitiv, are o încărcătură, în mod clar".

_______________________

Siegfried Mureşan: "Pentru PSD, a apăra România echivalează cu apărarea infractorului Liviu Dragnea. Europarlamentarii românii şi premierul Dancilă critică poporul român, critică protestatarii. A apăra România nu înseamnă a-l apăra pe Liviu Dragnea şi acest lucru trebuie spus foarte clar.

Situaţia din România e bine înţeleasă la nivelul Comisiei Europene şi acest guvern trebuie să implementeze recomandările Executivului de la Bruxelles, dacă nu, Româ­nia va fi şi mai izolată".

______________

Victor Boştinaru, europarlamentar S&D:

"Sunt extrem de prudent în a mă hazarda cu un pronostic - dacă va fi sau nu o rezoluţie. Dacă va fi, se va referi la exis­tenţa protocoalelor secrete şi la faptul că preşedintele României nu le-a desecretizat, nu a făcut niciun demers în această direcţie; se va referi şi la abuzurile din sistemul care guvernează România - abuzurile Parchetului şi DNA; referiri la rolul pe care l-au avut serviciile secrete din România în ce priveşte puterea judecătoreas­că".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .....Lui Bostinaru i s-au lezat celulele nervoase centrale... Vorbeste numai prostii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb