O veste bună pentru cei care vor să îşi cumpere un apartament la Paris: de la începutul anului, preţurile sunt în scădere. Principalele motive sunt blocajul extrem al pieţei şi criza economică din care Franţa nu poate ieşi în pofida măsurilor luate de guvernul socialist. După cum arată o anchetă publicată de situl Meilleursagents.com, preţul mediu/mp la Paris a început să se negocieze la mai puţin de 8.000 euro. Cei care vor să îşi vândă apartamentele trebuie să reducă preţurile ca să găsească un cumpărător care să dispună de sume importante pentru a avea un apartament la Paris.
În timpul vacanţei estivale, o perioadă în care de obicei preţurile imobiliare se diminuează, costul pe mp a pierdut la Paris 1,5%, ajungând la o valoare medie de 7.930 euro. Scăderea aceasta, apreciată de cumpărătorii interesaţi, confirmă o tendinţă manifestată în timpul primelor şase luni ale acestui an, perioadă când deprecierea preţurilor a fost de 2%. Această evoluţie ar putea incita pe cei care vor să devină proprietarii unui apartament la Paris să aştepte ca să vadă dacă preţurile continuă să scadă. O constatare care priveşte mai ales pe cei care cumpără pentru a investi şi nu pentru a locui în apartamentul cumpărat.
După cum declară Sébastien de Lafond, preşedintele-director general al agenţiei imobiliare MeilleursAgents în ziarul Le Figaro, "scăderea preţurilor care a început în primul semestru al anului 2014 va continua până la sfârşitul anului". Piaţa imobiliară pariziană riscă deci să se plaseze într-o situaţie de "stand by". De altfel, în regiunea pariziană, scăderea este generală. Cu excepţia unei creşteri uşoare de 0,4% a preţurilor în departamentul Seine-Saint-Denis (93), departamentele Hauts de Seine (92) şi Val-de-Marne (94) înregistrează o scădere de 0,3% şi respectiv, 0,4%. După cum constată asociaţia notarilor francezi, vânzările de apartamente stagnează în regiunea Ile-de-France care înglobează şi Parisul: în total s-au vândut în primul semestru 2014 un număr de 72.300 de locuinţe (case şi apartamente) în comparaţie cu cele 70.500 din perioada similară a lui 2013. Această quasi-stagnare este datorată faptului că vânzătorii de apartamente nu se hotărăsc să scadă preţurile, iar cumpărătorii ezită să cumpere. Nivelul scăzut al dobânzilor bancare constatat în al doilea trimestru 2014 ar trebui însă să incite cumpărătorii să treacă la fapte. De altfel, Banca Centrală Europeană a anunţat o scădere a ratei sale de dobândă care are toate şansele să influenţeze benefic creditele bancare, credite al căror nivel este deja foarte scăzut. Trebuie totuşi să se simplifice accesul la creditele imobiliare pentru a se relansa vânzările de apartamente. Vânzări care sunt, după cum subliniază notarii, la un nivel foarte scăzut în capitala Franţei: 11% mai puţin decât media trimestrului doi din ultimii zece ani şi 26% mai puţin decât media trimestrului doi constatată într-o perioadă de activitate susţinută a pieţei imobiliare pariziene.
La Paris, asociaţia notarilor prevede un preţ de vânzare mediu al mp în octombrie 2014 de 8.050 euro. În raport cu valorile cele mai ridicate din 2011 şi 2012, acest preţ reprezintă o scădere cuprinsă între 3% şi 9%. O scădere care trebuie totuşi relativizată, deoarece numai în 2011 creşterea preţurilor imobiliare a fost de mai mult de 20%. Toată lumea speră ca planul de relansare a pieţei imobiliare, anunţat la 29 august 2014 de Primul Ministru Manuel Valls, să dea un nou impuls. Perspectivele economice ale Franţei nu sunt însă de loc încurajatoare, şomajul continuă să crească şi ceea ce lipseşte mai ales, este pesimismul acut al populaţiei. În lunile care vin deci, scenariul cel mai probabil în ceea ce priveşte imobiliarul parizian este cel al unei situaţii blocate.
Notă: Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.