Bugetul de promovare turistică a României pentru anul 2022 anunţat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului este unul jenant, la nivelul bugetului unei simple companii, susţine Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45.
"În privinţa promovării turistice, statul român stă. Că de aia e stat. Nu ne ajută deloc. Nu poţi să faci promovarea României cu 1,5 milioane euro. Ăsta e buget de firmă, nu de ţară. 1,5 milioane euro - buget de promovare a României - e jenant. Vă dau un exemplu: la târgul internaţional de la Londra, cel mai mare târg de business, domnul preşedinte al Consiliului Concurenţei a considerat că un astfel de sprijin privind participarea companiilor româneşti la târguri reprezintă ajutor de stat. S-au făcut diferite artificii de către minister pentru ca să nu plătim participarea. Sunt trei sau patru companii care merg la târgul de la Londra, 80% să găsim parteneri pe outgoing - români în străinătate, 20% pentru turismul de incoming. Am găsit noi o chestie, să mergem aşa pe asociaţie, dar în programul oficial al târgului nu apare nicio agenţie. Deci România va apărea cu ANAT; nu apărem cu agenţiile de turism, pentru că nu s-a putut", a declarat Alin Burcea, în cadrul conferinţei de presă susţinută în Antalya, după şedinţa de bilanţ a agenţiei Paralela 45.
Alin Burcea a mai spus că fostul ministru Claudiu Năsui a făcut mai multe pentru turism decât actualul ministru Cadariu, referindu-se în special la aprobarea măsurii de sprijin HoReCa 1.
"Ce credeţi că a făcut domnul Cadariu? A uitat de termenul 30 iunie pentru măsura de sprijin HoReCa 2. El sau ceilalţi din jurul lui; nu are importanţă. Când eram eu la guvern, dacă făceam o asemenea greşeală, fostul prim-ministru Adrian Năstase mi-ar fi lăsat demnitatea să îmi dau demisia, înainte să ia el decizia să mă dea afară. Eu spun că domnul Cadariu ar fi trebuit să îşi prezinte demisia pentru că a pierdut finanţarea pe acest program european. Acum încearcă diferite variante, dar nouă ne prindeau bine aceşti bani. Sper ca mandatul domnului preşedinte al PSD, Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru de la 1 mai 2023, să ne aducă şi nouă un ministru al Antreprenoriatului şi Turismului mult mai bun decât ce am avut până acum", a spus Alin Burcea.
Şeful agenţiei Paralela 45 a mai menţionat că are o colaborare foarte bună cu guvernul de la Ankara pentru promovarea turismului în Turcia, guvern care a acordat mai multe finanţări pe mai multe campanii derulate în acest sens. De exemplu, în acest an guvernul de la Ankara a dat 50.000 euro pentru promovarea în ţara noastră a destinaţiilor turistice din Turcia.
"Nu ne dau banii pe prietenii. Facem un mediaplan, ei te verifică pe ce medii faci, durează. Dar ei ne dau bani pentru promovare, în timp ce guvernul României nu ne dă nimic. La această campanie de promovare susţinută de Turcia, mai adăugăm şi faptul că toţi cei din turism ne oferă pentru info-trip-urile cu agenţiile de turism şi cu reprezentanţii mass-media cazări în cele mai bune hoteluri din staţiunile lor. Mai mult, hotelurile cu care lucrăm ne mai acordă şi un bonus de promovare. Fiecare hotel are o echipă de vânzări, care merge pe întreg continentul european pentru a-şi prezenta ofertele turistice. În schimb, hotelierii români nu fac acest lucru şi aşteaptă să le aducem turişti", a concluzionat Alin Burcea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 11:45)
Promovare turistica!?
Am simtit pe pielea mea promovarea turistica atunci cand 2 familii (din IL si GL) au descalecat din masini, la o pensiune de pe Valea Prahovei, cu ditamai boxa portabila si s-au bagat la gratare si muzica de rasuna toata valea la ceas de seara.
Tot acolo, cu alta ocazie si tot din GL, au descalecat 2 familii si au umplut bucataria pensiunii cu alimente (frigiderul si ditamai masa era plina cu pungi de pui intregi si alte carnuri). Au ocupat numai pentru ei locul de servit masa destinat tuturor turistilor din pensiune (l-au confiscat cu nesimtire) si nu au iesit din vila tot sejurul. Practic, ei s-au deplasat pe Valea Prahovei doar pentru a manca. Nu am inteles de ce au mai fost necesare deplasarea si statul in trafic pana acolo pentru ca acelasi lucru puteau sa il faca si acasa (sau poate ca acasa nu aveau aragaz sau gaze).
Cam asta este nivelul de cultura, de educatie si de bun simt de la noi.
Dupa o promovare ca asta (plus circul, preturile, tratamentul, aglomeratia si mai ales mizeria de pe litoral si de pretutindeni), cine este nebun sa isi consume timpul, banii si buna dispozitie la noi?
In Eforie Nord (care cica este statiune si pretinde de la turisti bani de statiune), cea mai frecventata "perla" de pe litoralul nostru, la prima adiere de vant se ridicau nori de praf in toata statiunea! Dupa 10 zile de zacut in parcare, masina era alba de praf ca barba lui Mos Craciun. Vorba primarului ... " cura de praf, preturile mari, galagia si mizeria fac bine oricarui turist".
Nicio promovare nu rezista la asa ceva.
Promovarea trebuie sa inceapa in sanul familiei si apoi sa continue in sistemul de educatie, dar la noi bunul simt si disciplina nu sunt obiective ale procesului de educare a natiunii, dar in schimb avem burse pentru toti si mai ales fara rost.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 21:39)
Mi se pare total anacronică discuția. Cine își alege destinația după... un târg? Clienții 80+ sau cine?
In era social media promovarea online și recomandările din grup determina destinația. Oamenii care merg in locații bune își anunță prietenii. Dar locațiile trebuie sa fie bune.