Săptămâna Mare şi sâmbăta care precede sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim au o semnificaţie aparte pentru ciprioţi, ţară plină de vestigii istorice antice şi de mărturii ale ferventei vieţi religioase pe meleagurile sale încă din primii ani ai creştinismului.
Sâmbăta lui Lazăr este un moment foarte important pentru oraşul cipriot Larnaca, localitate care şi-a luat denumirea din cuvântul larnax din greaca veche, cuvânt ce înseamnă sarcofag. Iniţial, în antichitate şi în zorii creştinismului Larnaca a purtat denumirea de Kition sau Citium, care provine din Kittim - nume care, conform Sfintei Scripturi, a fost al unuia dintre fiii lui Noe, cel care a supravieţuit alături de familia sa Potopului la care a fost supusă omenirea de către Dumnezeu. De aceea, se crede că localitatea ar fi fost întemeiată chiar de fiul lui Noe, Kition fiind numele pe care l-au folosit atât grecii, cât şi romanii şi evreii.
Probabil că de aceea cel mai important festival al oraşului poartă denumirea de Kataklismous, deşi vestigiile istorice arată că localitatea ar fi fost întemeiată undeva în secolul al XIII-le înainte de Hristos.
În ceea ce priveşte numele Larnaca, i-a fost atribuit după ce la marginea oraşului, în urma unor excavaţii, au fost descoperite mai multe sarcofage din antichitate, dar şi din prima perioadă a Imperiului bizantin. Larnaca are o populaţie de 172.000 de locuitori şi este al doilea port comercial al Ciprului şi o destinaţie turistică importantă, cunoscută pentru plajele pitoreşti străjuite de coloane de palmieri care dau farmec promenadei din apropiere, zona respectivă purtând denumirea Finikoudes.
Dar, revenind la Sâmbăta lui Lazăr, cel înviat din morţi de Iisus Hristos înainte de Intrarea Ierusalim (Duminica Floriilor), Sfântul Lazăr a venit în Cipru după ce Fiul Domnului a fost răstignit pe cruce, a înviat a treia zi şi s-a înălţat la ceruri. Lazăr a fost hirotonit Episcop de Kition de către sfinţii apostoli Barnaba şi Pavel şi a locuit în oraş timp de 30 de ani, după care a trecut la viaţa veşnică, murind de bătrâneţe. Pe locul în care a fost îngropat Lazăr, a fost ridicată în perioada bizantină o biserică, lăcaş de cult care se află astăzi în centrul Larnacăi şi reprezintă centrul creştinismului din Cipru.
Situată în piaţa centrală, magnifica biserică de piatră Agios Lazaros este unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură bizantină din Cipru, fiind construită de împăratul bizantin Leon al VI-lea, în secolul al IX-lea. Ulterior, în timpul stăpânirii otomane, cele trei cupole şi clopotniţa originală ale bisericii au fost distruse. Lăcaşul de cult a fost restaurat în secolul al XVIII-lea, de atunci datând şi catapeteasma de lemn în stil baroc acoperită cu aur. Locul în care a fost găsit mormântul Sfântului Lazăr se află sub altar, în interiorul bisericii.
Roxana Konstantinou, ghid autorizat de Ministerul Turismului din Cipru, ne-a spus: "În catedrala Agios Lazaros din Larnaca se află doar o parte din moaştele sfântului Lazăr, singurul om care a murit de două ori. Cealaltă parte a fost dusă în Franţa, în Marsilia, de regele Hugues, care a condus în secolul al XIII-lea o cruciadă ce a jefuit Constantinopolul unde se aflau moaştele respective, care ajunseseră în capitala Bizanţului pe vremea regelui Leon, cel care a dispus ridicarea bisericii din Larnaca. În cinstea Sfântului Lazăr, în sâmbăta de dinaintea Floriilor, în Larnaca are loc o procesiune la care participă foarte mulţi locuitori ai oraşului. Icoana Sfântului Lazăr şi racla cu sfintele moaşte sunt împodobite cu flori, după care are loc o procesiune religioasă în care acestea sunt plimbate pe străzile oraşului Larnaca".
Lângă biserică se află Muzeul Bizantin, care expune icoane religioase importante, artefacte şi relicve religioase din întreaga zonă din preajma oraşului Larnaca.
Tot în Larnaca, pe promenada din apropierea plajei, se află şi cetatea medievală a oraşului, ce avea rol de apărare a zonei de vasele militare ale altor state vecine Ciprului din acea perioadă.
În apropiere, la aproape 20 de kilometri de Larnaca, se află un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, localitatea antică Choirokoitia, care datează din anul 9.000 î.Hr. şi care este cea mai veche şi mai bine conservată aşezare din estul Mediteranei. Situl este situat pe versantul unui deal din valea râului Maroni.
• Lefkara, localitatea meşteşugarilor ce păstrează relicve religioase importante
Între oraşele Larnaca şi Limassol, înspre zona muntoasă se află localităţile rurale Lefkara şi Tochni. Lefkara este cunoscut ca un important centru meşteşugăresc, unde femeile ţes diferite broderii sau lucrează, împreună cu soţii lor, diferite bijuterii din argint filigranat.
Legenda spune că celebrul pictor Leonardo da Vinci a vizitat satul în 1481 şi a cumpărat o pânză de altar din dantelă, pe care a donat-o catedralei din Milano.
Caracterul satului este foarte pitoresc, cu străzile sale înguste şi întortocheate şi arhitectura tradiţională a caselor vechi, cu acoperiş de teracotă. Printre obiectivele sale interesante se numără Muzeul de Folclor, vechea fântână şi vechea moară de măslini. Satul are şi capele frumoase şi străvechi, inclusiv biserica Timios Stavros (Sfânta Cruce) şi capela lui Archangelos Michail din Kato Lefkara, cu fresce care datează din secolele al XII-lea şi al XV-lea.
Fiecare colţ din Lefkara este profund legat de creştinism, deoarece în fiecare cartier şi pe distanţe scurte în jurul satului există multe capele păstrate care funcţionează frecvent până în ziua de azi. Biserica Sfintei Cruci, datată din secolul al XIV-lea d.Hr., domină centrul localităţii.
O trăsătură distinctivă a Bisericii este catapeteasma sculptată în lemn, construită în anul 1760, ce conţine o nişă în care se păstrează o cruce mare, de argint aurit, în care s-ar afla o parte din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Crucea este acoperită în întregime cu foiţe subţiri de argint. În partea din faţă a Crucii pot fi văzute paisprezece reprezentări în relief din viaţa Domnului, cu îngeri şi sfinţii Constantin şi Elena. Reprezentarea Răstignirii domină în centru şi este acoperită de două uşi laterale, care reprezintă Theotokos (Maica Domnului) şi Ioannis (Ioan). Această reprezentare este înconjurată de patru îngeri. Constantin cel Mare, "Răstignirea lui Iisus", "Golgota" şi Sfânta Elena sunt reprezentate într-un rând orizontal pe Cruce. "Tronul celei de-a Doua Veniri" şi "Învierea lui Iisus", precum şi "Îngroparea" lui Hristos sunt reprezentate într-un rând vertical pe Cruce, de sus în jos.
Roxana Konstantinou ne-a precizat: "Potrivit tradiţiei, Sfânta Cruce a ajuns în Cipru. După ce Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, a găsit Sfânta Cruce, pe drumul către Constantinopol corabia în care se afla a fost nevoită, din cauza unei furtuni, să se oprească în Cipru. Legenda spune că Elena a visat-o într-o noapte pe Maica Domnului, care i-a spus să întemeieze o biserică pe cel mai înalt munte pe care îl vede dinspre mare. Şi aşa a fost întemeiată mănăstirea Stavrovouni, unde Elena a lăsat o parte importantă din lemnul Sfintei Cruci. Ulterior, o parte din acesta a ajuns la biserica din Lefkara. Tot de pe vremea Sfintei Elena, legenda spune că ar fi apărut pisicile în Cipru. Potrivit tradiţiei, insula era plină de şerpi şi pentru stârpirea lor Elena a adus pisici din Asia".
Ghidul cipriot de origine română ne-a mai spus că în biserică se află şi o parte din Sfânta Maramă cu care Sfânta Veronica l-a şters pe Mântuitor pe drumul spre Golgota: "Tradiţia spune că bucata de pânză a fost adusă în Lefkara de un mitropolit rus. Iniţial arăta ca o simplă bucată de pânză. Ulterior, după înrămare, în timp, a căpătat chipul lui Iisus Hristos şi urmele rănilor de pe faţa sa provocate de soldaţii romani şi de unii evrei în drumul spre Golgota".
Doamna Konstantinou ne-a mai spus că în localitatea Omodos din Cipru s-ar afla în biserică chiar o bucată din sfoara cu care a fost legat Hristos de către soldaţii romani.
• Tochni, localitate patronată de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Localitatea rurală din apropiere, Tochni, este şi ea sub protecţia Sfinţilor Constantin şi Elena, al căror nume este hramul bisericii actuale din localitate, dar şi al bisericii iniţiale din perioada bizantină, ale cărei ruine pot fi văzute pe un deal din apropiere.
În Tochni se practică agroturismul, locuitorii fiind dornici să îi primească în casele lor pe turişti şi să le pregătească preparate tradiţionale. Un astfel de exemplu este familia Sofronis, care are o pensiune agroturistică, în care părinţii şi doi dintre cei trei copii, dintre care unul este bucătar, se ocupă de tot ce este nevoie pentru confortul celor care le calcă pragul pensiunii.
Oferta culinară este generoasă, iar preţurile sunt rezonabile, turiştii beneficiind şi de două piscine - câte una pentru fiecare dintre cele două vile care au mai multe camere sau studiouri unde pot fi cazaţi cei ce doresc să stea într-o zonă muntoasă, dar aflată la numai 15 minute de mers cu autoturismul de Marea Mediterană.
• Limassol - resorturi de lux, port turistic dedicat deţinătorilor de iahturi
Cu o populaţie de aproximativ 180.000 de locuitori, Limassol este al doilea oraş ca mărime din Cipru, situat pe o suprafaţă de 34,87 kilometri pătraţi. Pe lângă faptul că este centrul administrativ al regiunii din jurul său, oraşul Limassol este un punct important pentru economia Ciprului, prin prisma afacerilor care se derulează în întreaga localitate şi în zonă, prin porturile pe care le deţine şi prin activitatea turistică ce se întinde aproape pe întregul an calendaristic.
Centrul plin de viaţă al oraşului oferă o călătorie în timp, dacă luăm în calcul că imobilul modern al Universităţii din oraş se află în apropierea centrului vechi, a castelului medieval, dar şi aproape de noul port turistic în care sunt ancorate o mulţime de iahturi şi veliere. Îmbinarea graţioasă a trecutului istoric cu prezentul contemporan este lesne de observat în apropierea mării, în special în zona cosmopolită a oraşului, unde clădirile marilor companii şi modernele imobile rezidenţiale se află la doar câţiva kilometri de cartiere în care predomină parfumul vechilor străzi pietruite, cu case cu terase unde se află tot felul de magazine mici, restaurante şi cafenele.
Oraşul Limassol este înlocuit, potrivit descoperirilor arheologice, încă din secolul al VIII-lea înainte de Hristos. În perioada bizantină, localitatea se numea Nemesos, iar cel mai important eveniment istoric datează din anul 1191 d.Hr., când regele Angliei, Richard Inimă de Leu, a prevăzut importanţa strategică a Ciprului ca bază pentru aprovizionarea forţelor care luau parte la a treia cruciadă şi a cucerit insula. Richard şi-a sărbătorit, în castelul medieval situat astăzi în centrul vechi al oraşului, căsătoria cu Berengaria, care a fost încoronată regina Angliei.
În ceea ce priveşte turismul, oraşul Limassol s-a dezvoltat puternic după invazia turcă din 1974, când Famagusta, una dintre cele mai turistice zone ale Ciprului, a fost capturată de armatele turce. Au fost construite hoteluri de lux, restaurante şi numeroase cluburi de divertisment şi, astfel, oraşul a devenit curând un centru turistic semnificativ. Iar acest lucru continuă şi în prezent, când cele mai multe hoteluri şi resorturi din Limassol au patru şi cinci stele, printre acestea din urmă numărându-se şi St. Raphael Resort, care este inclus în oferta din acest an a companiei Christian Tour pentru turiştii din ţara noastră, unitate de cazare în care săptămâna trecută a avut loc a 45-a conferinţă anuală a Asociaţiei Europene a specialiştilor în grafica pentru computer. Conferinţa anuală Eurographics a reunit experţi de pe tot continentul, fiind prezenţi şi profesioniştii în acest domeniu din ţara noastră, care au prezentat progresele cu privire la inovaţiile în grafica computerizată şi în tehnicile interactive.
În noul sezon estival, agenţia Christian Tour pune la dispoziţie turiştilor o cursă aeriană săptămânală (ce poate fi suplimentată în funcţie de cerere) dedicată pe ruta Otopeni-Larnaca şi retur, cursă ce va fi inaugurată în 7 iunie 2024. Pentru zborurile către Larnaca, AnimaWings - companie devenită recent 100% românească, după ce Christian Tour Holding SA a achiziţionat pachetul majoritar de 51% de la Aegean Airlines - va utiliza noile sale aeronave Airbus A220.