Paphos reprezintă regiunea situată în vestul insulei Cipru despre care legendele şi mitologia greacă afirmă că s-ar fi născut din spuma mării zeiţa Afrodita. În drumul către Paphos, turiştii care aleg să se cazeze mai întâi în hotelurile sau resorturile din apropierea oraşelor Larnaca şi Limassol, pot vizita mai multe obiective turistice. Primul dintre acestea, situat în apropierea oraşului Limassol, este castelul medieval Kolossi, construit de cavalerii francezi care au stăpânit insula Cipru în perioada cruciadelor.
În interiorul acestui obiectiv, turiştii pot observa locul în care era produs încă din acea perioadă celebrul vin local - Commandaria - care a fost servit şi la nunta regelui Richard Inimă de Leu cu Berengaria din Navarra, eveniment ce a avut loc în Limassol, în secolul al XII-lea. Cu acel prilej, regele Richard a etichetat Commandaria drept "vinul regilor şi regele vinurilor".
Denumirea vinului provine de la cetatea Kolossi, deţinută de cavalerul francez Guy de Lusignan, familie ce a stăpânit o perioadă insula Cipru. Mai precis, în cetate se afla "La Grande Commanderie" - cartierul general militar, care avea în subordine şi cele două posturi de comandă din Paphos şi Kyrenia, zone care au fost sub controlul Cavalerilor Templieri şi, ulterior, sub controlul Cavalerilor Ioaniţi. Când cavalerii au început să producă importante cantităţi de vin pentru exportul către curţile regale ale Europei şi pentru aprovizionarea pelerinilor în drum spre ţinuturile sfinte, vinul şi-a luat numele regiunii - Commandaria, fiind astăzi cel mai vechi vin numit din lume aflat încă în producţie.
Înainte sau după vizita la castel, turiştii se pot opri pentru o oră sau mai mult la o livadă din apropiere, unde pot experimenta culesul mai multor tipuri de fructe: portocale, grapefruit, lămâi, pomello, mespillo, rodii etc. -, pe care gazdele le dăruiesc cu generozitate turiştilor - şi pot degusta şi achiziţiona diferite lichioruri făcute din fructele respective.
Ulterior, pe drumul vinului Commandaria, către munţii Troodos, turiştii ajung în satele tradiţionale Vounis şi Omodos, unde pot admira produsele meşteşugarilor din zonă, care prelucrează cu măiestrie argintul, dantela, dar şi mai multe tipuri de ţesături. În localitatea Omodos nu există aproape nicio străduţă fără o cramă, în interiorul căreia turiştilor li se explică modul de producere a vinului Commandaria, dar pot degusta şi alte sortimente de vin, de la vinul sec până la cel dulce. Printre soiurile cultivate în Omodos se numără Riesling, Pinot Noir, Cabernet, Sauvignon Blanc şi Muscat.
Pe lângă licorile bahice, cu arome îmbietoare, ciprioţii din zonă mai produc şi o tărie, băutură alcoolică din struguri (un fel de grappa), cu alcoolemie cuprinsă între 45 şi 60 grade, din care beau de obicei un păhărel, înainte de masa de prânz.
Tot în Omodos se află şi biserica Sfintei Cruci, în cadrul căreia sunt păstrate o parte din sfoara cu care ar fi fost legat Iisus Hristos pe drumul spre Golgota şi câteva dintre pietrele cu care ar fi fost lovit Fiul lui Dumnezeu.
• Paphos şi stânca Afroditei
Din Omodos, turiştii se pot îndrepta, pe autostradă, către Paphos, localitate în apropierea căreia se află stânca - Petra tou Romiou - pe care s-ar fi născut din spumele Mării Mediterane zeiţa frumuseţii, Afrodita. Legenda spune că ea era fiica lui Uranus şi că avea părul blond. În regiunea Pahos se află şi un loc numit Băile Afroditei, în care tradiţia locului spune că s-ar fi îmbăiat des zeiţa frumuseţii, care s-ar fi plimbat prin locurile respective cu iubitul ei, Adonis. De altfel, una dintre cărările din zonă poartă denumirea Calea Afroditei şi a lui Adonis. Pe promontoriul din apropiere, după ce se iese din vegetaţia bogată, tropicală, turiştii pot admira întreaga zonă de vest a munţilor Troodos şi Marea Mediterană.
Înainte, însă, de a ajunge în Paphos, turiştii se pot opri şi la situl arheologic Kourion, care a fost în antichitate unul dintre cele mai importante oraşe-regat ale insulei Cipru. Descoperirile arheologice au scos la iveală dovezi conform cărora Kourion a fost asociat cu legenda greacă a lui Argos din Peloponez, deoarece locuitorii săi credeau că sunt descendenţi ai imigranţilor argeeni. Regatul odată înfloritor a fost în cele din urmă distrus într-un cutremur puternic în anul 365 după Hristos.
În incinta sitului arheologic se află un impunător teatru greco-roman, care a fost construit în secolul al II-lea î.Hr. şi extins în secolul al II-lea d.Hr. Teatrul a fost restaurat, iar acum este folosit pentru spectacole muzicale şi teatrale în aer liber - în principal în lunile de vară - făcându-l unul dintre cele mai populare cadre pentru evenimente culturale de mare calibru. La est de teatru se află rămăşiţele unei clădiri proeminente, "Casa lui Eustolios", care a fost iniţial o vilă privată ce a fost transformată într-un centru public de recreere în perioada creştină timpurie. În cadrul casei antice se află patru podele din mozaic ce datează din secolul al V-lea d.Hr., dar şi mai multe băi. În vila antică respectivă există trei tipuri de băi: unele care se deschideau în camera centrală la nord şi est - băile reci (frigidarium), unele călduţe în camera medie (tepidarium) din vestul clădirii şi altele fierbinţi, situate în camera caldarium. Toate camerele erau încălzite cu apă, aerul cald fiind transportat prin hipocauste, în sus prin pereţi şi pe sub podele.
Regiunea Paphos este recunoscută pentru resorturile de 5 stele, care oferă servicii impecabile pentru turiştii din toată lumea şi unde, pe sejur, îşi pot petrece vacanţa laolaltă cetăţeni din 14 state ale lumii, aşa cum am întâlnit la Coral Beach Hotel&Resort, care este amplasat pe o plajă cu nisip ce se învecinează cu peninsula Akamas, zonă protejată de UNESCO.
Ocupând o locaţie superbă şi uimitoare şi cu vedere la plajele cu nisip auriu şi la apele strălucitoare ale Golfului Coral, resortul beneficiază de o arhitectură unică, în care se combină decorul tradiţional cipriot (pereţi albi şi lemn) cu materiale şi culori moderne. Designul său rustic tradiţional şi grădinile abundente oferă Coral Beach Hotel&Resort căldura care îi face pe toţi să se simtă ca acasă, fiind o unitate turistică ce se adresează tuturor, de la copii până la persoanele de vârsta a treia.
Pentru cei care au norocul ca din cele 422 de camere să le ocupe pe cele de la parterul resortului, vederea este impresionantă atât din interiorul hotelului, cât şi din exterior. Camerele se bucură de vederi uimitoare, care includ vedere panoramică la mare şi plajă sau vederi pitoreşti la munte către satul Peyia. Camerele sunt ideale pentru cei care călătoresc în interes de afaceri şi de agrement, deoarece oferă toate facilităţile dorite.
Resortul beneficiază de opt restaurante, un centru spa, un club pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani, o creşă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 3 ani, precum şi de nouă piscine cu tobogane pentru copii şi adulţi.
În zonă se află şi localitatea Lethimbou, unde turiştii pot petrece câteva ore la gospodăria Sofiei şi a lui Andreas, o casă tradiţională, unde pot vedea lucruri vechi de sute de ani şi unde pot observa cum se face pâinea tradiţională din Cipru, dar şi renumita brânză halloumi, cu frunze de mentă, care poate fi mâncată aşa cum este făcută sau poate fi coaptă pe grătar, fără a-şi modifica forma.
• Cap St. Georges - resort în permanentă dezvoltare pe baza feed-back-ului primit de la turişti
Cel mai modern resort din preajma localităţii Peyia este Cap St. Georges Hotel&Resort, care este în permanentă configurare şi extindere, potrivit lui Kyriakos Pirillos, directorul de dezvoltare a resortului respectiv.
Domnul Kyriakos Pirillos ne-a spus: "La proiectarea resortului au lucrat 18 arhitecţi din toată lumea, iar până acum s-au investit sute de milioane de euro. Ceea ce vedeţi nu este forma finală a resortului, care este în continuă dezvoltare şi extindere şi care va include mai multe terenuri sportive, pe lângă cele existente de tenis, fotbal şi padle-ball, va avea, pe lângă cele patru piscine, şi un aquapark modern şi mai multe oportunităţi de recreere pentru turiştii care vin la noi. Conceptul principal al acestui resort este fără zgomot, adică vizează reducerea zgomotului de orice fel, pentru ca turiştii să beneficieze de relaxare totală în resortul nostru. De altfel, tot ceea ce construim, dar şi decoraţiunile interioare şi mobilierul aferent sunt în continuă schimbare sau îmbunătăţire, prin prisma feed-back-ului primit de la oaspeţii noştri. Atunci când constatăm că nu le convine, argumentat, ceva, modificăm acel lucru pentru a răspunde cerinţelor majorităţii turiştilor. Preconizăm că, până la finalizare, vor mai fi investite câteva sute de milioane euro în acest resort". Preţurile de cazare la resortul de cinci stele inaugurat în urmă cu un an şi jumătate încep de la 400 sau 500 euro pentru o cameră/zi (camera are 57 de metri pătraţi) şi ajung la 9000 euro/zi pentru vila prezidenţială. Cap St. Georges Hotel&Resort are 202 camere şi apartamente, majoritatea cu vedere la mare, care includ facilităţi moderne, de lux. Resortul include, pe lângă hotel, mai multe vile, restaurante, cinema în aer liber, patru piscine din care una olimpică, una pentru copii şi una acoperită, games lounge pentru pasionaţii de jocuri pe computer (tariful este de 7,5 euro pe oră), cafenele, un club de noapte underground - pentru că în resort este respectată liniştea pentru confortul turiştilor, un lăcaş de cult ortodox, un centru de fitness, zece restaurante şi baruri - din care un restaurant conform standardelor Michelin unde lunar vine să gătească pentru câteva zile câte un chef renumit la nivel european (în perioada 26-28 aprilie a fost în locaţie renumitul chef portughez Luis Brito), un butic de lux, un magazin cu produse bio-organice cipriote, un magazin de bijuterii, o gelaterie, un centru de 2.585 de metri pătraţi pentru spa, masaj şi aromoterapie, o plajă privată, terenuri de tenis, baschet, volei, fotbal, padle-ball şi în curând va avea şi un imens parc acvatic. Pentru turiştii pasionaţi de călărie, există posibilitatea în resort a exercitării acestui hobby, cele mai căutate ore pentru călărie fiind la apus de soare.
Menţionăm că, potrivit directorul de dezvoltare, Kyriakos Pirillos, pentru realizarea resortului au fost relocaţi în jur de 1500 de măslini.
În noul sezon estival, agenţia Christian Tour pune la dispoziţie turiştilor o cursă aeriană săptămânală (ce poate fi suplimentată în funcţie de cerere) dedicată pe ruta Otopeni-Larnaca şi retur, cursă ce va fi inaugurată în 7 iunie 2024. Pentru zborurile către Larnaca, AnimaWings - companie devenită recent 100% românească, după ce Christian Tour Holding SA a achiziţionat pachetul majoritar de 51% de la Aegean Airlines - va utiliza noile sale aeronave Airbus A220.