CORESPONDENŢĂ DIN SHENZHEN/JOE KELLY, HUAWEI: "Securitatea cibernetică - mai importantă decât cifra de afaceri, pentru Huawei"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2019

"Nokia are 18.000 de lucrători chinezi în zona de R&D (cercetare şi dezvoltare), într-un joint venture cu statul chinez. Dacă securitatea cibernetică este o problemă în China, de ce nu este o problemă şi pentru Nokia? Realitatea este că multe companii din domeniu îşi produc echipamentele în China, Ericsson, Cisco, au operaţiuni în China, la fel ca şi Huawei", a completat Joe Kelly.

"Nokia are 18.000 de lucrători chinezi în zona de R&D (cercetare şi dezvoltare), într-un joint venture cu statul chinez. Dacă securitatea cibernetică este o problemă în China, de ce nu este o problemă şi pentru Nokia? Realitatea este că multe companii din domeniu îşi produc echipamentele în China, Ericsson, Cisco, au operaţiuni în China, la fel ca şi Huawei", a completat Joe Kelly.

Dacă Huawei va fi interzis de pe piaţă, Europa va trebui să suporte un cost adiţional de 62 miliarde dolari pentru construcţia 5G

Securitatea cibernetică este principala preocupare a gigantului de telecomunicaţii Huawei, chiar mai importantă decât cifra de afaceri, a declarat Joe Kelly, vicepreşedintele diviziei de comunicare corporativă din cadrul companiei, într-o confeinţă cu presa din România în Shnezhen.

Declaraţiile domniei sale vin în contextul în care Huawei - cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi unul dintre liderii industriei de telecomunicaţii 5G - este de mult timp urmărit de autorităţile americane, care îl suspectează de spionaj în folosul Chinei, fapt ce ar fi contribuit în mare măsură la expansiunea sa spectaculoasă pe plan internaţional. Într-un context de război comercial şi de rivalitate tehnologică între Beijing şi Washington, primele două economii ale lumii se confruntă, impunându-şi reciproc taxe vamale, în timp ce tehnologia este un punct central al acestei lupte.

Preşedintele american Donald Trump a interzis exporturile de produse tehnologice americane către anumite companii considerate ca prezentând "riscuri" pentru securitatea naţională. Cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, Huawei, se află în mod clar în colimatorul preşedintelui american, fiind inclus pe lista neagră a Washingtonului.

Statele Unite ale Americii nu au prezentat public dovezi care să susţină acuzaţiile aduse companiei chineze, iar Huawei a transmis că activităţile sale nu generează niciun fel de ameninţări şi sunt independente de guvernul chinez.

Joe Kelly a amintit că Ren Zhengfei, CEO-ul şi fondatorul Huawei, declara într-un interviu că Guvernul Chinei nu i-a cerut niciodată să spioneze, iar dacă i s-ar cere acest lucru nu ar face nimic care să compromită integritatea clienţilor săi. De asemenea, fondatorul companiei spunea că dacă Huawei ar spiona ar şti toată lumea pentru că ar exista dovezi, care astăzi nu există.

Vicepreşedintele diviziei de comunicare Huawei a mai adăugat că securitatea cibernetică reprezintă astăzi într-adevăr o problemă, care va deveni şi mai mare pentru că folosim tot mai des reţelele şi conectăm tot mai multe dispozitive.

Joe Kelly a precizat că această problemă a securităţii cibernetice poate fi rezolvtă cu soluţii tehnice, nu prin interzicerea din piaţă a unei companii sau a alteia.

"Un exemplu concret este ce se întâmplă în SUA. Acolo reţelele nu folosesc tehnologie din China, vânzarea acesteia pe piaţă nefiind permisă. Cu toate acestea, SUA nu a fost scutită de atacuri cibernetice. Devine astfel evident că nu Huawei este problema", a spus Joe Kelly.

Totodată, domnia sa a mai explicat că dacă securitatea cibernetică este o problemăă în China, atunci restricţiile ar trebui să se aplice şi altor companii de telecomunicaţii care au producţii în China.

"Nokia are 18.000 de lucrători chinezi în zona de R&D (cercetare şi dezvoltare), într-un joint venture cu statul chinez. Dacă securitatea cibernetică este o problemă în China, de ce nu este o problemă şi pentru Nokia? Realitatea este că multe companii din domeniu îşi produc echipamentele în China, Ericsson, Cisco, au operaţiuni în China, la fel ca şi Huawei", a completat Joe Kelly.

Reprezentantul companiei a mai spus că nu există o altă companie din domeniul telecomunicaţiilor care să fie atât de testată, verificată şi validată ca Huawei.

În plus, Joe Kelly a precizat că orice companie sau guvern are posibilitatea de a testa reţelele/sistemele Huawei pentru a vedea dacă există uşi laterale, dacă există vulnerabilităţi şi riscuri care să permită spionajul.

Oficialul Huawei a oferit şi câteva exemple venite din partea reprezentanţilor Guvernului chinez pentru clarificarea zvonurilor privind suspiciunea de spionaj asupra gigantului asiatic. Astfel, potrivit lui Joe Kelly, premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat referitor la faptul că Beijing le-a spus companiilor chineze să spioneze: "Vreau să vă spun explicit că acest lucru nu este în conformitate cu legislaţia chineză. Nu aşa se comportă China. Nu am făcut asta şi nu vom face acest lucru în viitor".

De asemenea, Joe Kelly a amintit şi de declaraţia lui Yang Jiechi, Director al Comitetului Central pentru Afaceri Externe din China. Acesta spunea: "Huawei ca societate privată cooperează foarte strâns cu ţările europene. În a patra revoluţie industrială, ar trebui să lucrăm cu toţii împreună, iar legislaţia chineză nu impune companiilor să instaleze «backdoors» pentru a colecta informaţii".

Prinsă la mijloc în războiul comercial dintre SUA şi China, tehnologia produsă de chinezii de la Huawei riscă să fie interzisă nu doar pe piaţa americană, ci şi în România, Polonia ori Estonia, ţări care au semnat recent cu SUA Memorandum-uri privind securitatea reţelelor 5G.

Joe Kelly a precizat că potrivit raportului GSMA, dacă Huawei va fi interzis de pe piaţă, Europa va trebui să suporte un cost adiţional de 62 miliarde de dolari pentru construcţia 5G.

Vicepreşedintele diviziei de comunicare a ţinut să amintească faptul că Huawei în cazul tehnologiei 5G, compania a pompat 4 miliarde de dolari în ultimii 10 ani, lucru posibil datorită modelului de organizare.

Conform modelului prezentat de către Kelly, gigantul din IT este proprietatea a aproximativ 97.000 de foşti şi actuali angajaţi şi a CEO-ului şi fondatorului Ren Zhengfei, cel care deţine cea mai mare cotă (1,14%). Angajaţii Huawei au dreptul să cumpere acţiuni doar în cazul în care ating anumiţi indicatori de performanţă şi nu au dreptul să le vândă decât companiei.

În cazul pensionării, angajaţii pot alege să le păstreze pentru a încasa dividende anual sau le pot vinde gigantului IT. Datele companiei au arătat însă că doar 5% dintre cei pensionaţi decide să-şi vândă acţiunile. Cei aproximativ 97.000 de angajaţi votează o dată la trei ani componenţa unei comisii formate din 115 membri, prin intermediul căreia este ales preşedintele boardului şi alţi 16 directori.

Reprezentantul companiei a mai afirmat că toate proiectele pe care le desfăşoară (5G, IoT, cloud computing, automotive etc.) s-au ridicat la 13,4 miliarde de dolari în 2018 şi ar urma să depăşească anul acesta 15 miliarde de dolari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb