Tenerife, paradisul tropical care anul trecut a atras aproape 6 milioane de turişti, cunoscut pentru efervescenţa sa, dar şi pentru viaţa de noapte activă, este astăzi mai mult o destinaţie liniştită şi perfectă pentru relaxare.
Deşi a luat toate măsurile care se impun pentru a stopa răspândirea noului coronavirus şi încearcă să menţină situaţia sub contol, iar indicatorii pentru răspândirea Covid-19 arătau o incidenţă cumulativă a infecţiilor, săptămâna trecută, de 42,16 cazuri la 100.000 de locuitori, numărul turiştilor continuă să fie scăzut. Acest lucru este cauzat şi de restricţiile de călătorie către Spania, care înregistrează un număr ridicat de cazuri de Covid-19, fiind cea mai afectată ţară europeană.
În Tenerife măştile sunt obligatorii chiar şi pe străzi sau plajă, cu excepţia momentelor în care stai la soare sau intri în apă. În prezent, şezlongurile nu sunt disponibile pe plajele publice pentru a se evita folosirea de către mai mulţi turişti a aceluiaşi şezlong, iar la intrarea în magazinele mai mari folosirea dezinfectantului este obligatorie.
Autorităţile din Tenerife încearcă să creeze culoare sigure pentru turişti, astfel ca insula să primească mai mulţi turişti odată cu începerea sezonului de iarnă, din octombrie.
În prezent, Spania se află pe lista ţărilor cu risc pentru multe ţări europene, iar Marea Britanie şi Germania, principalele generatoare de turişti ale insulei, impun restricţii de călătorie, motiv pentru care numărul turiştilor este scăzut. Per ansamplu, industria turismului care reprezintă 12% din PIB-ul Spaniei a scăzut, în prima jumătate a anului, cu 98%. În plus, numărul hotelurilor care s-au deschis în iulie, în Insulele Canare, odată cu reluarea călătoriilor, este cu 65% mai mic, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Autorităţile din Tenerife susţin că revenirea turismului este esenţială pentru salvarea insulei.
Pedro Martin, preşedintele consiliului administrativ din Tenerife, a declarat recent: "Este clar că pandemia nu va dispărea în curând şi că va fi nevoie de timp pentru a dezvolta un vaccin. Cu toate acestea, insula noastră nu are timp să aştepte, trebuie să protejăm sezonul de iarnă, care practic ne salvează viitorul sau nu".
Deşi sezonul turistic de iarnă nu este la fel de important ca cel de vară, este totuşi sustenabil, Insulele Canare ale Spaniei din Oceanul Atlantic fiind unele dintre puţinele destinaţii din ţări europene suficient de calde pentru vacanţe pe plajă iarna, temperaturile rămânând la peste 20 de grade Celsius, motiv pentru care a primit şi denumirea de "insula eternei primăveri".
Autorităţile din Tenerife au în vedere intorducerea testelor PCR în aeroporturi începând cu luna octombrie, proiect pentru care au alocat 1 milion de euro.
Totodată, autorităţile din Insulele Canare negociază cu Marea Britanie să ia decizii cu privire la impunerea carantinei pentru turiştii veniţi din anumite insule, mai degrabă decât de pe întreg teritoriul Spaniei, aşa cum de altfel au hotărât şi autorităţile noastre. Pentru turiştii români care călătoresc în Tenerife nu se impune carantina, în prezent, însă numărul turiştilor care au ales să plece în această destinaţie a fost mai mic faţă de anul trecut.
Maria Goicea Terragni, Marketing Manager Cocktail Holidays, ne-a declarat: "Destinaţia s-a confruntat cu o scădere a vânzărilor în 2020 faţă de 2019 când zborul charter pe care l-am operat săptămânal a fost la capacitate maximă. Dar totuşi, fiind cea mai apropiată destinaţie exotică, pe care atât noi, Cocktail Holidays, cât şi turiştii o îndrăgim foarte mult, am reuşit să menţinem un număr rezonabil de înscrieri, în contextul dat. Pentru că Spania a intrat târziu pe lista ţărilor «verzi», o mare parte din turişti, cei care au dorit să aibă certitudinea perioadei şi a vacanţei organizată din timp, s-au orientat fie către Grecia insulară pentru care operarea a început mai devreme, în iunie, fie au hotărât să nu renunţe la vacanţa în Tenerife, reprogramând-o pentru perioada similară din 2021. Am fost mai mult decât bucuroşi că turiştii vor să-şi menţină rezervare aşa că ne-am stăduit pentru ei să confirmăm serviciile la acelaşi tarif în 2021!".
Insula vulcanică aflată la doar 300 km de Africa şi la mai mult de 1000 km de Europa, Tenerife atrage turişti cu plajele sale variate de la nisip negru vulcanic sau galben auriu adus din Sahara, cu vulcanul său celebru, Teide, cel mai înalt vârf al Spaniei, dar şi pentru sporturile nautice, punctele de observare a balenelor sau grădinile sale tropicale. Astfel că, imediat ce restricţiile de călătorie către insulă au fost ridicate au început şi rezervări.
"Odată ridicate restricţiile de călătorie, începând din august am avut atât rezervări noi, cât şi foarte multe reprogramări ale turiştilor ce trebuiau să călătorească în iunie-iulie. Insula s-a păstrat la fel de frumoasă, hotelierii au oferit siguranţă turiştilor prin măsurile luate de fiecare, au urmat cu stricteţe cerinţele OMS şi s-au străduit să asigure o şedere cât mai plăcută celor care au ales Tenerife ca destinaţie de vacanţă", ne-a explicat Maria Goicea Terragni.
Reprezentanta agenţiei de turism ne-a mai spus că dintre turiştii Cocktail Holidays, foarte mulţi au fost cei care au ales Tenerife pentru luna de miere: "Peisajele, asemănatoare celor mai îndepărtate destinaţii exotice, dar totuşi accesibile financiar, fac ca insula sa fie preferată pentru honeymoon".
Pachetele pentru un sejur în Tenerife pornesc de la 799 de euro de persoană.
"Pentru anul acesta, pachetele agenţiei pe toate destinaţiile charter au fost cu adevarat speciale ţinând cont că din august am inclus în produsul nostru de asigurare personalizat COCKTAIL TRAVEL PROTECTION - asigurarea medicală şi storno ce acoperă îmbolnăvirea cu SARS-COV 2, atât înainte, cât şi în timpul vacanţei. Alte plusuri ale pachetelor noastre sunt transferurile interne gratuite - aducem turiştii din aproape toată ţara către punctele noastre de plecare, asistenţă locală în limba română şi faptul că pachetele noastre au toate taxele incluse, tariful este cel final, fără taxe suplimentare", a precizat Maria Goicea Terragni.
Aceast a adăugat: "Foarte curând vom veni pe piaţă cu ofertele Early Booking pentru noul sezon din 2021 ale zborului nostru charter TAROM săptămânal devenit tradiţie şi pentru care operarea va începe din lunia iunie. Suntem convinşi că Tenerife va fi, ca şi până acum, printre cele mai solicitate destinaţii, şi avem încredere că turiştii vor dori să beneficieze de reduceriile aduse de perioada Early booking. De altfel, în 2021 pornim deja de la un grad de umplere bunicel, cum spuneam, am avut reprogramări din partea turiştilor înscrişi pentru 2020. Sperăm să avem avioanele pline, aşa cum a fost în fiecare an, să revenim la normal. Din tarifele primite pentru unul viitor, se pare că se menţin ca cele de anul acesta. Reducerile Early Booking sunt subtanţiale, undeva la 25-30%. Iar tariful mediu va fi undeva la 700 eur/persoană cu toate taxele incluse".
Deşi în prezent Siam Park, votat cel mai bun parc acvatic timp de şapte ani consecutiv, şi Loro Parque, votată cea mai bună grădină zoo în 2017 şi 2018, sunt închise, Tenerife are o mulţime de activităţi de oferit turiştilor săi. Atracţia principală a insulei rămâne vulcanul Taide, cu peisaje parcă desprinde sin filmele SF, unde turiştii pot face excursii cu quads, pot merge să facă căţărări sau chiar să admire stelele. În plus, plimbările cu barca sunt, de asemenea, propuneri de neratat, mai ales dacă au fundul de sticlă sau poţi alege să admiri fauna Oceanului Atlantic dintr-un submarin. Tot aici găseşti terenuri de golf, castele rurale conservate perfect şi orăşele istorice numai bune să fie admirate la pas. Tenerife îţi imprimă spiritul de vacanţă de când aterizezi, totul este conturat într-o atmosferă de relaxare şi bucurie, chiar şi în plină pandemie, printre măsuri restrictive.
1. pamant drag
(mesaj trimis de Tenerife în data de 22.09.2020, 19:17)
Of doamne nu are treaba covidul cu asta.
Populatia europei trece in vaza accelerata de imbatranire si decese in crestere.
Simultan sunt multe mamici cu copii.... va fi o perioada grea pentru economia globala.
Trandul yeldurilor la bonduri demonstreaza foarte clar intrarea intr-o depresiune mare globala.
Va recomand sa studiati istoria economica, perioadele de expansiune si de contractie din trendurile demografice....!!!
Tenerife o sa fie o destinatie fantoma in 10 ani ..... unde o sa fie populata in mare de africani, arabi, asiatici, ... nu de europeni!!!
Pe insula incepuse sa mearga rau inca din 2018 unde foarte multe localuri, afaceri, imobiliare, statea in paragina sau nu erau aduse in pas cu cerinta /moda piatei (invechite).
Da sut zone modernizate dar sunt si zone invechite moral si tehnologic!!!
2. sunt generate de CREDIT
(mesaj trimis de CRizele în data de 22.09.2020, 19:22)
Real forma de creditare declanseaza mereu crizele economice!!!
Pe fond pot exista diferite cauzalitati de spargere a bulelor de creditare in active speculative!!!
Toate crizele economice sunt formate pe credit!!!
Istoria economica arata clar crize economice unde creditele sunt la cote exagerate; nu arata crize economice in tari cu surplusuri reala!!!! de etc forme tranzactionate!
Creditul fura din viitor cere si productivitate si deci e normal sa existe o elasticitate si o tensiune formata asimetric, unde in viitor piata o va corecta!!!!
Va ce covid frumos... ca sa mor daca am vazut pe langa mie cazuri cum erau prezentate de chinezi la tv!!!
Multe semne de intrebare aia fac petreceri dupa ce au rezolvat la sto epidemia intr-un oras cu 100 milioane de locuitori!!!
Pe bune cat de prosti ne iau comunistii asitia?
Cam cum loa romania europa si usa de proasta in perioada 80-89 cand nu declarau real problemele financiare si datoriile create in sistem; unde a pocnit criza economica severe de dupa 90...
3. fără titlu
(mesaj trimis de Dana în data de 23.09.2020, 09:42)
Insula e aproape pustie.Dar si din cauza localnicilor care in loc sa faca reduceri pentru a atrage turiștii...au dublat sau chiar au triplat preturile. După 7 ani aici...Nu mai e nici o diferență între prețurile din țară noastră si cele de aici.Nu recomand vacanta aici.restaurantele...ofera numai vechituri.
3.1. problema (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de stiu în data de 24.09.2020, 13:51)
Depinde de restaurante alea de 4 stele si 5 stele inca mai sunt in pas cu cerintele pietei.
Imobiliarele s-au dus spre luna, afacerile la fel chiar daca merg din ce in ce mai prost!
Sunt portiuni unde nu se investeste in infrastructura, sunt portiuni favorizate special si portiuni defavorizate intentionat de catre conducatorii respectivi.
Oraselele de pe centura principala cu muncitorime sunt ignorat in mare parte pe infrastructura in schimb favorizeaza la greu statiunile principale pe turism.
Sunt portiuni in "capul gastei" fustiite, bloculete goale, zone pustiite ce necesita l lasare de preturi ca sa poata atrage alti investitori.
Atat in afaceri cat si in imobiliare!!!