CORESPONDENŢĂ DIN UK România - mult mai rău faţă de marile economii, după inflaţie

Ian Deacon
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2021

România - mult mai rău faţă de marile economii, după inflaţie
Ian Deacon

Subiectul zilei în economiile ţărilor la momentul de faţă este inflaţia, iar România este mult mai rău decât marile economii, din acest punct de vedere.

Comparând predicţiile curente pentru 2021:

- România - 7,4%

- SUA -4,6%

- China- 1,8%

- Germania -2,9%

- Japonia - 0,2% [cea mai scăzută din lume]

- Franţa- 2,8% [cea mai mare din 2008 încoace]

Ce se întâmplă în lume şi ce provoacă această problemă?

Multe dintre guverne dau vina pe preţurile din energie, mai ales petrol şi gaze naturale, care au crescut dramatic în ultimul an. Aşa că le spun oamenilor că aceasta este o inflaţie importată şi nu una provocată de politicile interne ale administraţiei.

Într-adevăr, SUA tocmai a eliberat 50 de milioane de barili de petrol din rezervele sale pentru a contracara efectul preţului în creştere al energiei. Conform revistei The Economist, aceasta are loc în paralel cu China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Marea Britanie. Această explicaţie ignoră trilioanele de dolari pe care guvernele le-au introdus în economie în timpul pandemiei. Acest lucru provoacă o presiune pe partea cererii fără o creştere corespunzătoare a productivităţii.

Revista Română de Prognoze Economice a scris o teză de 19 pagini care examinează numeroasele concepte economice, mai ales monetare, din spatele inflaţiei, dar cititorii vor avea nevoie de studii avansate în economie pentru a o înţelege.

Voi oferi cititorilor o imagine mai simplă prin realizarea analizei a două ţări care se află cel mai jos (Japonia), respectiv cel mai sus (România).

- JAPONIA

În cazul Japoniei, ţara a trecut prin "stagflaţie" (inflaţie ridicată persistentă combinată cu şomaj mare şi lipsa cererii) timp de ani de zile şi are deja preţuri mari la alimente, deci orice inflaţie este deja inclusă în statisticile lor economice. Într-adevăr, dacă se exclud energia şi alimentele proaspete, Japonia are o inflaţie negativă de -0,5%. Deci factori speciali în acest caz.

- ROMÂNIA

Preţurile mari din energie reprezintă unul dintre factorii principali care provoacă inflaţia ridicată.

La fel şi politica monetară a Băncii Naţionale care controlează masa monetară, dar există alţi doi factori importanţi care sunt dorinţa firmelor de a recupera pierderile din pandemie şi cererea reprimată, care este foarte greu de măsurat într-o economie care are încă multe tranzacţii în numerar, ceea ce înseamnă că Banca Naţională nu are instrumente atât de puternice ca în alte ţări.

Deci, în încheiere, băncile naţionale au o influenţă puternică în economiile dezvoltate, deoarece pot reduce inflaţia prin creşterea ratelor dobânzilor. Acest lucru are ca efect a lua bani din partea de cerere a ecuaţiei inflaţiei, prin reducerea venitului disponibil al consumatorilor prin creşterea costurilor de creditare şi prin încurajarea celor care economisesc să-şi păstreze banii şi să nu-i cheltuiască. Acest lucru nu este atât de uşor de făcut într-o economie în curs de dezvoltare, cum e România, unde nu există prea mult venit discreţionar disponibil, iar împrumuturile de consum nu sunt încă la fel de dezvoltate ca în cele mai dezvoltate ţări.

Notă: Autorul este membru al Institutului Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor de 42 de ani şi este consilier fiscal în Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Irelevanta analizarea României în afara contextului UE și compararea cu cele mai mari economii ale lumii...

    O analiză tendențioasa și manipulatorie, destinata sa impresioneze publicul fără educatie economică. Regretabil....  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb