CORESPONDENŢĂ DIN UNGARIA Bucharest - Budapest, L. Orban - V. Orban

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2019

Bucharest - Budapest, L. Orban - V. Orban

Dan Nicolaie

Căile Uniunii Europene sunt încurcate, dar doar aşa la un eveniment al Institutului European de Inovaţie şi Tehnologie, desfăşurat la Budapesta, un danez, cu rude în Norvegia, specialist în energie nucleară "sustenabilă şi sigură", poate discuta cu un jurnalist român, cu strămoşi risipiţi prin Balcani, despre politică, fotbal şi modul în care oamenii fac alegeri.

Eirik Eide, unul dintre nominalizaţii la premiile "Inovation made in Eu­rope" a avut curiozitatea să afle de ce un român (aveam ecusonul pe piept) bea apă tonică şi nu consumă o bere. "Salut! Ce faci? Bere ieftină! Noroc!", sunt expresiile achiziţionate de danez după o lună petrecută la Braşov. Cu această bază de plecare, dialogul a intrat pe un curs mai puţin sinuos decât al Dunării în capitala Ungariei. Cum Eirik are rude în Norvegia, normal că s-a discutat şi des­pre meciul România - Norvegia, dar cum niciuna dintre ţări nu excelează în acest moment la acest sport, am trecut rapid spre politică, acolo unde, conform lui, "voi sunteţi destul de spectaculoşi, propuneţi mereu figuri... ciudate". Primul pas a fost să-l aduc la zi în ceea ce priveşte situaţia guvernului, că doamna prim-ministru, pe care o ştia el, este şi nu mai este în post, în funcţie de cum se mişcă şi ce îşi doreşte opoziţia, mai dezbinată de cât se vede şi se crede: "Posibil să avem un premier Orban". Mă corectează rapid, Orban este la Budapesta şi nu crede că ne-am decis să-l folosim şi noi, tocmai acum când popularitatea lui păleşte, conform ultimelor alegeri, chiar şi la el acasă. Îi explic că e un Orban autohton, unul mai puţin încruntat, ba chiar prea vesel după anumite gusturi. "Deci voi vreţi un şef de guvern etnic maghiar, bravo, sunteţi deschişi".

Păi suntem, având în vedere că preşedintele ţării este etnic german. "Serios? Nu cred, verific". Manevrează cu mare rapiditate telefonul sud-coreean şi dă din cap. "Voi ce criterii aveţi­ când vă alegeţi conducătorii? Da, într-o Europă unită nu contează atât de mult naţionalitatea, dar nu cred că o situaţie similară mai este în altă parte. Măcar miniştri, înalţi funcţionari, aveţi români?". Îl asigur că avem foarte mulţi, în foarte multe posturi şi că asta este ultima problemă care ne preocupă din punct de vedere politic în acest moment. Plusez şi adaug că avem, mai nou, şi procurorul şef al parchetului european, dar cum mă tem că iar mă verifică în dosarele Google, precizez că şi deţinătoarea acestui portofoliu are un nume fără rădăcini dâmboviţene. Ca să scot discuţia dintr-o fundătură încerc o glumă şi susţin că nominalizarea de premier este menită să zăpăcească definitiv starurile pop-rock care aterizează în Europa de Est. "Bucharest - Budapest, Orban - Orban, să îi vedem acum când deschid un concert dacă se mai descurcă să spună: Bună seara Bu....". Râde.

"Bere ieftină!" Râde şi îmi face semn cu halba. "Nu beau în deplasare", mă scuz, nu are rost să adaug că nu beau nici acasă, nu e cazul să-i schimb părerea despre noi. "Noroc", rosteşte vesel. Mai servesc o gură de apă şi mă gândesc că s-a referit la viitoarele alegeri. Când nu ai criterii foarte clare ca să faci alegeri, merge să invoci şi norocul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O săptămână de campanie electorală fără campanie electorală ?

    Președintele ne pregătește 80 de pagini ( semn ca nu e gata) de ce-o sa facă dar nu ne-a prezentat "performanță angajat" pe 10 măsurători, cum n-a facut-o nici Zâcea, Țapu', Suviță zis si Piratu' de ce-ar face-o Sasu' ?  

    Deci functia de președinte o putem juca la ruletă punând un cerșetor, analfabet,..., la cei 14 si iesă ce iesă unu sau una? 

    Au mai fost alegeri cu zaru' ? 

    S-a născut un lider la Psd pe care nimeni nu-l bagă acum în seamă cu o declarație ca nu va fii " a doua oară", care o așteaptă pe Vero să-si facă numărul la prezidențiale ? 

    Orban a dat mâna cu Crin de are cam aceeasi soartă ?

    Dacă Orban se împiedică prima dată-n Parlament la Pnl vine ziaristu' Rareș ca șăf ? 

    1. Doamne, fa-i o secunda legatura cu prostia lui, te rog!

      Nu poate că stai pe mai milionu'

      el de doamnei Plumb ?

      La 2 minute mesaj-nimic !?! 

      Mai mocofane, dupa ce ca ai pretentia ca ai fi glumet si de fapt ai doar o minte confuza, dupa ce ca tu crezi ca esti glumet daca imiti exprimarea taraneasca - Doamne, ce tristete! -, dupa ce ti-ai propus sa fii profund, exprimandu-te doar prin interogatii, ceea ce este pura prostie, dupa toate astea, mai mocofane, in multe ocazii nici macar nu se intelege ceea ce incerci sa spui.

      Lasa-ne, prostia exaspereaza, ne strici cheful de viata!

      Mai bine securist, decat chiar atat de prost! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb