Coronavirus: Ajutorul statului acordat companiilor a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial

Valentin Drăgoi, Managing partner DT Lawyers
Miscellanea / 21 martie 2020

Coronavirus: Ajutorul statului acordat companiilor a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Măsurile adoptate de stat care vin în sprijinul companiilor autohtone afectate de pandemia de coronavirus au fost pubicate astăzi în Monitorul Oficial.

    Astfel, a fost adoptată suportarea de către stat a unei părţi din şomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activităţii pentru firmele obligate să stopeze activităţile ca urmare a deciziilor autorităţilor (restaurante, baruri, frizerii etc) şi pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susţinere cu minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie - februarie 2020 şi că nu au capacitatea de a plăti toţi angajaţii.

    De asemenea, potrivit măsurilor, în cazul în care un angajator se califică pentru ca guvernul să îi susţină plata şomajului temporar, susţinerea va veni în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie în 2020, sumă ce va fi impozitată.

    Pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr.346/2004, care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate şi care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.

    Dispoziţiile privitoare la amânarea la plată a utilităţilor sunt aplicabile şi pentru următoarele profesii care îndeplinesc servicii de interes public: formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat şi formele de organizare a activităţii profesiei de executor judecătoresc, a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autorităţile publice, pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu corona virusul COVID-19. Criteriile pe baza cărora sunt stabiliţi beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

    De dispoziţiile privitoare la amânarea la plată a utilităţilor beneficiază cabinetele medicilor de familie şi cabinetele stomatologice în care îşi desfăşoară activitatea, în orice formă, cel mult 20 de persoane şi a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autorităţile publice, pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu coronavirusul COVID-19. Criteriile pe baza cărora sunt stabiliţi beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

    Nu în ultimul rând, ordonanţa clarifică modul în care părinţii îşi pot lua zile libere pentru a sta împreună cu copiii după ce şcolile au fost închise.

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. Asa ..si care sunt ajutoarele?

      1. Cum care sunt ajutoarele?

        Bani! 

        ...in limita a 75% din salariul mediu brut (5.429 lei), suma ce ulterior se impoziteaza. Daca ai pe luna salariul minim 2.230 brut / 1.413 net, vei primi moca 75% din el sau mai mult daca vrea partonasul, adica de la 1.060 de lei. Daca in schimb ai avea un salar de boss... 10.000 de lei net, statul iti da cam 2.382 net / in mana, adica 75% din mediul brut, nu mai mult. Capisci?! 

        dar tu romaneste stii?

        Mai baiete, du-te mai la Click, la Arici Pogonici, ce naiba cauti tu aici?

        Explica-te profesore

        Ai uitat, anonimule, sa spui ca mai intai plateste firma cei 75% si numai in anumite cazuri( posesor al certificatului de situatie de urgenta scos in baza unor conditii) iar decoantarea se face la Sfantul Asteapta...”capisci”?

      Cică angajatorul trebuie sa plătească șomajul tehnic, după care face hartzoage și recuperează in 60 de zile de la stat. De unde naiba sa plătească firma daca nu are activitate? Sta cineva cu curul pe bani sau ce?

      Or sa iasă revolte de stradă, o să vedeți. Sunt oameni care nu mai ai nici bani de mâncare că angajatorul a închis brusc prăvălia. 

      Alooo, la primarie se aude? la judet? la guvern? toata lumea in inchide, da afara, trimite in shomaj tehnic. La bugetari ceva economii, reduceri nimic?

      Doar la aia care freaca menta sau fac munca neesentiala, precis se gasesc.  

      E terenul fertil pentru introducerea CIP-ului biometric - Semnul Fiarei

      Masurile anuntate de guvern sunt egale cu zero, oamenii vor ramane fara bani si vor iesi in strada, adica fix acolo unde n-ar trebui sa fie.  

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb