Corpul de control al premierului începe verificările în spitale

Ziarul BURSA #Companii / 12 mai 2016

Corpul de control al premierului începe verificările în spitale

Sunt vizate contractele pentru dezinfectanţi

---------

Actualizare 20:16 Băsescu: "O firmă franceză a făcut în 2012 analiza substanţelor Hexi Pharma; cum de SRI nu a aflat?"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris că o firmă franceză a făcut, în 2012, o analiză a substanţelor Hexi Pharma şi a constatat că acestea sunt falsificate, întrebându-se cum de Serviciul Român de Informaţii nu a aflat acest lucru.

"Fraudarea dezinfectanţilor din spitale a ucis oameni. Hexi Pharma aprovizionează, de ani buni, sistemul sanitar şi şcolile din România cu substanţe dezinfectante, devenind astfel cel mai mare furnizor de dezinfectanţi din România. Hexi Pharma aprovizionează, tot de ani buni, şi Spitalul SRI (63 de contracte cu încredinţare directă în ultimii 2 ani). Firma franceză ANIOS a făcut în 2012 analiza substanţelor Hexi Pharma şi a constatat că acestea sunt falsificate", a scris astăzi fostul şef de stat, pe pagina sa de Facebook.

Băsescu se întreabă de ce SRI nu a trimis la Parchet niciuna dintre informările referitoare la Hexi Pharma.

"SRI susţine că a trimis 100 de informări către factorii de decizie că Hexi Pharma falsifică substanţele dezinfectante vândute spitalelor şi şcolilor. Mă întreb: Măcar una dintre acestea a trimis-o la Parchet? (la mine nu a ajuns niciuna); Există măcar o singură informare care pomeneşte numele Hexi Pharma ca falsificatoare a dezinfectanţilor?; De ce Spitalul SRI s-a aprovizionat cu dezinfectanţi de la Hexi Pharma dacă ştiau că aceştia sunt apă chioara (falsificaţi)?; Cum de nu a aflat SRI-ul ca cea mai mare firmă de dezinfectanţi din lume, ANIOS, a făcut în Franţa acum patru ani analiza produselor Hexi Pharma şi a constatat că sunt falsificate?; Substanţele furnizate Spitalului SRI de către Hexi Pharma erau diluate ca pentru tot poporul sau pentru ei era comandă specială, cu respectarea reţetei?", a precizat Băsescu.

Acesta subliniază că, din cauza infecţiilor din spitale, "au murit cu zile zeci de mii de oameni în ultimii ani", iar sănătatea publică este o problemă de siguranţă naţională.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:27 Ministerul Sănătăţii: "La cinci spitale din ţară se efectuează numai intervenţiile chirurgicale de urgenţă"

Cinci spitale din ţară vor efectua numai intervenţii chirurgicale de urgenţă, în contextul crizei dezinfectanţilor, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Judeţean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galaţi, Spitalul Judeţean din Olt, Spitalul Judeţean din Teleorman şi Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti efectuează numai intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă, restul operaţiilor programate fiind amânate.

"În cazul celor cinci unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine (vineri) să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale", transmite Ministerul Sănătăţii prin intermediul unui comunicat.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi "întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

------------

Corpul de control al Guvernului verifică achiziţiile pentru dezinfectanţi încheiate între spitale şi firma Hexi Pharma, transmite Digi24.

Vor fi făcute controale în mai multe spitale din ţară care au avut contracte cu Hexi Pharma.

Va fi ales "un eşantion de unităţi medicale cât mai reprezentative, să vedem de ce Hexi Pharma era un actor atât de important", a spus Valentin Mircea, şeful Corpului de control al premierului.

Acesta nu a dorit să spună în câte spitale vor fi făcute controale.

Hexi Pharma deţine aproximativ 40% din piaţa dezinfectanţilor.

Valentin Mircea a explicat şi cum se vor face controalele privind achiziţiile. În cazul licitaţiilor, vor fi verificate caietele de sarcină, iar în cazul achiziţiilor directe, vor fi verificate documentele de atribuire.

Astfel se va vedea cum de anumite unităţi medicale au ajuns să cumpere cu precădere produse biocide de la Hexi Pharma.

Vor fi însă verificate şi contractele de achiziţii încheiate cu alţi furnizori.

Acţiunea de control se desfăşoară în paralel cu ancheta deschisă de Parchetul General după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor.

Mai multe surse citate de presă au vorbit despre licitaţii trucate câştigate de Hexi Pharma.

Valentin Mircea a refuzat să spună dacă la Guvern au ajuns informări de la SRI referitoare la problema dezinfectanţilor din spitale.

Compania Hexi Pharma a anunţat ieri, într-un comunicat, că fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi că toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp de pe piaţă. În plus, compania şi-a cerut "scuze public" şi a precizat că vrea ca "vinovaţii să fie găsiţi cat mai repede".

"În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical, cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi. În numele tuturor angajaţilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovaţii să fie găsiţi cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. De asemenea, ne cerem scuze către mass-media, dar, ca urmare, a începerii procedurilor de urmărire penală, începând de ieri ni s-a interzis să mai dăm declaraţii în presă", se arată într-un comunicat al Hexi Pharma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb