Anchetele care cercetează corupţia de la vârful FIFA, încep să se extindă şi să vizeze tot mai mulţi oameni, inclusiv foşti fotbalişti legendari. Faptul că nume mari ale fotbalului mondial precum Platini sau Beckenbauer sunt cercetate de procurori demonstrează că această caracatiţă a corupţiei este mai mare decât se bănuia iniţial. Întreg tabloul este unul de coşmar pentru imaginea fotbalului. Cu toate acestea,numărul candidaţilor care şi-au depus candidaturile pentru şefia FIFA este unul foarte mare. David Nakhid(fost căpitan al naţionalei din Trinidad-Tobago), prinţul Ali bin Al Hussein al Iordaniei, Gianni Infantino (secretarul general al UEFA), şeicul Bin Ebraihm Al Khalifa (preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal), Tokyo Sexwale (om de afaceri sud-african - fost prizonier politic), francezul Jerome Champagne (fost adjunct al secretarului general al FIFA), Musa Bility (preşedintele Federaţiei Liberiene de Fotbal) şi şeful UEFA, Michel Platini, şi-au depus candidaturile şi visează să-l înlocuiască pe mult hulitul Joseph Blatter. Alegerile pentru preşedinţia FIFA vor avea loc pe 26 februarie 2016, la un Congres Extraordinar. Toţi candidaţii promit transparenţă în luarea deciziilor, reforme, stârpirea corupţiei, dar s-a dovedit că de la vorbe la fapte distanţa este uriaşă.
Sarabanda acuzelor şi anchetelor s-a mutat de la FIFA şi către UEFA. Michel Platini, văzut drept succesorul lui Blatter la şefia FIFA, a fost suspendat şi este cercetat pentru corupţie, Angel Maria Villar, desemnat la un moment dat drept preşedinte interimar al UEFA şi un posibil candidat pentru şefia acestui for, care să-l înlocuiască pe Platini, este la rândul lui cercetat. Există voci care în acest moment se întreabă, pe bună dreptate, dacă în fruntea FIFA şi UEFA mai există oameni 100% "curaţi". După ce preşedinţii FIFA şi UEFA, Joseph Blatter respectiv Michel Platini, au fost suspendaţi din orice activitate fotbalistică pentru 90 de zile, Comisia de Etică a FIFA îi va cerceta pe Franz Beckenbauer, fost vicepreşedinte al federaţiei germane de fotbal, şi Angel Maria Villar Llona, preşedintele federaţiei spaniole şi vicepreşedinte al UEFA, cei doi fiind bănuiţi de implicare în cumpărarea de voturi pentru organizarea unor competiţii în Germania, respectiv Spania. Alături de cei doi alte nouă persoane vor fi cercetate, existând suspiciuni că aceştia ar fi mituit mai mulţi membri ai Comitetului Executiv al FIFA din Asia, pentru ca să voteze în favoarea Germaniei şi Spaniei pentru organizarea CM din 2006, respectiv 2018. Trebuie precizat că Germania a avut câştig de cauză şi a organizat CM din 2006, în schimb Spania a pierdut în faţa Rusiei bătălia pentru Mondialul din 2018. De altfel, şi în ceea ce îi priveşte pe ruşi există bănuieli de corupţie.
Franz Beckenbauer a mai fost în atenţia acestei comisii, care l-a suspendat, în iunie 2014, pentru 90 de zile din orice activitate legată de fotbal, pentru lipsă de cooperare în cadrul anchetei referitoare la atribuirea Campionatelor Mondiale din 2018 şi 2022. În mod ciudat, sancţiunea a fost ridicată după doar două săptămâni. Acum lucrurile s-au schimbat, iar deciziile comisiilor sportive au început să fie întărite şi de instanţele civile. Astfel, recursul fostului vicepreşedinte al FIFA, Chung Mong-joon, suspendat şase ani de Comisia de Etică a forului mondial, a fost respins de o instanţă civilă din Zurich, care nu a depistat nicio "încălcare de procedură" şi nicio "încălcare a drepturilor omului" în decizia comisiei mai sus menţionate. Această decizie blochează practic candidatura la şefia FIFA a lui Chung Mong-joon, care intenţiona să candideze la alegerile din 26 februarie 2016. Parţial blocat este şi Michel Platini: candidatura acestuia la preşedinţia FIFA nu va fi examinată de Comisia electorală a forului fotbalistic mondial pe timpul suspendării de 90 de zile a francezului, abia pe 8 ianuarie acesta urmând să afle dacă poate sau nu să candideze, asta în cazul în care suspendarea nu îi este prelungită cu încă 45 de zile.
Chiar dacă imaginea instituţiei a fost grav afectată de ultimele scandaluri, şefia FIFA rămâne în continuare o miză uriaşă şi nu doar din punct de vedere fotbalistic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2015, 12:59)
Sa spuna Shpagarul CANCERUL sandu cine da malai mai mult si vom sti care va fi tartorul tzurcii mondiale !
Mafia pariurilor e pretutindeni, de la mascariciada de duminica trecuta din derbyul orasului Manchester la meciul "spectacol" Brasov - Astra, TOATE SUNT TRANTITE PENTRU MAFIA PARIURILOR , iar ATATA TIMP CAT DOBITOCII ARUNCA BANII PE PARIURI, MECIURILE TRUCATE VOR CONTINUA ! Cum spunea si Maestrul RADU BANCIU, CEA MAI MARE MINCIUNA PLANETARA E SPORTUL MONDIAL CANGRENAT DE PARIURI, nu gogoshile cu extraterestri sau udroaica !