COSMIN VLADIMIRESCU, GENERAL MANAGER MASTERCARD ROMÂNIA: "Economia noastră subterană este de 28,4%, în timp ce media europeană este de 18%"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 noiembrie 2015

"Economia noastră subterană este de 28,4%, în timp ce media europeană este de 18%"

Ţara noastră ocupă un loc codaş în materie de fiscalizare, 93% dintre plăţi făcându-se în numerar, a declarat recent domnul Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard România, care a mai precizat că, la noi, economia subterană este de 28,4%, în timp ce media europeană este de 18%. Pe măsură ce va creşte numărul tranzacţiilor electronice, cu siguranţă va scădea economia subterană, mai spune oficialul MasterCard România, adăugând: "Există în piaţă foarte multe case de marcat nefiscalizate, dar, în urma controalelor desfăşurate de ANAF anul acesta, numărul caselor de marcat fiscalizate s-a dublat. S-a constatat o creştere cu 80% a consumului de role pentru bonuri de case de marcat. Am măsurat economia subterană şi am propus un set de măsuri pentru reducerea acesteia, printre care Loteria Fiscală, şi conectarea caselor de marcat online. Toţi comercianţii care au cifra de afaceri pentru 100.000 lei au obligativitatea să accepte plata cu cardul, potrivit legii 250/2003. Legea este în vigoare, dar se opreşte la această obligaţie, nu precizează ce se întâmplă dacă comerciantul nu acceptă cardul. Ne-am declarat disponibilitatea să fim parteneri ai guvernului în lupta pentru fiscalizare şi chiar am luat măsuri. Focusul nostru este să punem în mâinile clienţilor cât mai multe tehnologii prin care să facă plăţi. Plăţile contactless (plăţi cu cardul sub 100 lei, pentru care nu este solicitat codul PIN) au fost lansate în România încă din 2008, însă lucrurile au început să se mişte abia în 2014".

În materie de securitate la plata cu cardul, domnul Vladimirescu spune că guvernul ar trebui să aibă o strategie prin care să-i îndrume pe tinerii "talentaţi" în IT, specializaţi în comiterea fraudelor bancare, pe un făgaş corect, clar, "departe de partea întunecată a lucrurilor" (n.r. transformarea lor în aşa numiţii hackeri etici).

Oficialul MasterCard spune că mentalitatea românilor se schimbă greu, fiind reticenţi să înmâneze cardul unei persoane străine, respectiv unui casier, pentru a efectua o tranzacţie.

Domnul Vladimirescu mai susţine că, deşi suntem cu mult înaintea altor ţări la nivel mondial din punct de vedere tehnologic pentru plăţile electronice, înregistrăm un nivel foarte redus în ceea ce priveşte educaţia financiară, pentru care este nevoie de timp.

Numărul tranzacţiilor cu cardul a crescut anul trecut în România cu 78% faţă de 2010, mult peste media europeană. Posesorii de carduri au efectuat anul trecut circa 193 milioane de tranzacţii la POS-uri, dublu faţă de 2013.

Ponderea plăţilor cu cardul în totalul plăţilor efectuate în România este de 4,4%, ajungând la circa 5% până la finele anului, iar cea a plăţilor electronice se ridică la 7% şi va atinge probabil 8% în 2015.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb