COST MINIM RECORD Finanţele au împrumutat 567 milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 ianuarie 2015

Finanţele au împrumutat 567 milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 566,9 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni pe zece ani, peste suma vizată, în timp ce costul de împrumut a scăzut la un nivel minim record pentru o astfel de maturitate.

Vânzarea de obligaţiuni a beneficiat de un interes foarte ridicat, cu oferte primite de Trezorerie în valoare de 1,5 miliarde de lei, de aproape patru ori suma prevăzută în planul de împrumut pentru luna ianuarie, de 400 de milioane de lei.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,7%. Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în ianuarie 2013, iar maturitatea reziduală a titlurilor vândute luni se situează la 8 ani şi 3 luni, potrivit Mediafax.

Statul s-a împrumutat cel mai recent la o maturitate reziduală similară în noiembrie, când a atras din piaţă, prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni, 300 de milioane de lei la un randament mediu anual de 3,74%.

Ministerul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 60 de milioane de lei.

Aceasta este ultima rundă de împrumut prevăzută pentru luna ianuarie.

În ianuarie, Finanţele au împrumutat prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie 3,56 miliarde de lei.

Statul a planificat să împrumute în ianuarie prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă şi 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare. Ministerul a programat să atragă 1,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3, 5, 10 şi 15 ani.

Ministerul Finanţelor vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb