COSTEL LUPAŞCU:  "Dacă vrem medicamente ieftine în România, trebuie să interzicem exportul paralel"

Alexandra Cismaru
Politică / 6 martie 2017

Costel Lupascu (Sursa foto: Facebook)

Costel Lupascu (Sursa foto: Facebook)

Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Costel Lupaşcu a declarat luni, că autorităţile române trebuie să ia măsuri hotărâte pentru stoparea exportului de medicamente ieftine din România către alte state membre din Uniunea Europeană, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Parlamentarul social-democrat a arătat că orice bună intenţie a Guvernului de a diminua preţurile la medicamentele din România va avea ca efect advers achiziţionarea în mari cantităţi a acelui produs ieftin, pentru a fi apoi exportat şi revândut în alte state europene, la preţuri de câteva ori mai mari decât în România.

Lupaşcu a declarat: "Fiecare piaţă îşi are rechinii săi, inclusiv piaţa românească de medicamente. Aceştia profită de pe urma scăderii preţurilor la unele produse farmaceutice, le cumpără en-gross, iar apoi le vând în Franţa sau Germania la preţuri de câteva ori mai mari. În final, cei care suferă sunt pacienţii români, care nu mai găsesc în farmacii produsele ieftinite. Deci dacă vrem medicamente ieftine în România, trebuie să interzicem exportul paralel practicat de rechinii farmaceutici".

Acesta a arătat că "rechinii farmaceutici" profită de pe urma legislaţiei comunitare privind piaţa unică a Uniunii Europene, care interzice statelor membre să blocheze achiziţia şi revânzarea unor produse dintr-o ţară în alta, în interiorul Uniunii. Cu toate acestea, deputatul PSD spune că România poate invoca protecţia sănătăţii publice pentru a reglementa interzicerea exportului paralel de medicamente. "Există o prevedere în Tratatul European care spune clar că un stat membru poate interzice sau restricţiona exportul unor produse pentru a asigura protecţia sănătăţii publice a propriilor cetăţeni. Astfel, România poate interzice exportul de medicamente ieftine dacă stocurile scad sub nivelul necesar pentru asigurarea dreptului la sănătate pentru pacienţii români", a explicat Costel Lupaşcu.

Reprezentantul PSD a anunţat că se va adresa Guvernului şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a stabili forma cea mai potrivită de reglementare pentru combaterea exportului paralel de medicamente ieftine.

Conform articolului 36 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, principiile pieţei comune "nu se opun interdicţiilor sau restricţiilor la import, la export sau de tranzit, justificate pe motive de (...) protecţie a sănătăţii şi a vieţii persoanelor (...). Cu toate acestea, interdicţiile sau restricţiile respective nu trebuie să constituie un mijloc de discriminare arbitrară şi nici o restricţie disimulată în comerţul dintre statele membre."

Potrivit unei evaluări a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, în România comerţul paralel se ridică la aproape 600 de milioane de euro, adică 20% din piaţa românească de medicamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb