COSTEL LUPAŞCU, PSD:  "Ministerul Sănătăţii a interzis exportul paralel de vaccinuri"

A.C.
Politică / 25 aprilie 2017

"Ministerul Sănătăţii a interzis exportul paralel de vaccinuri"

Deputatul PSD Costel Lupaşcu a declarat luni, că în urma solicitărilor pe care le-a înaintat Ministerului Sănătăţii, Guvernul a luat decizia de a limita exportul paralel de medicamente, în prima fază pentru vaccinuri. În acest fel, va fi asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor. Dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite, iar distribuitorii de medicamente au fost notificaţi de această măsură, conform datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

Costel Lupaşcu a declarat: "La începutul lunii trecute am propus Guvernului şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului să iniţieze o reglementare strictă privind interzicerea exportului de medicamente în cazul în care stocurile de produse farmaceutice scad sub un nivel minim necesar pentru asigurarea sănătăţii publice. Am argumentat că este o soluţie viabilă şi compatibilă cu legislaţia comunitară. Le-am spus că putem face acest lucru pentru că e obligaţia noastră să intervenim rapid pentru a proteja interesele pacienţilor români, iar acum avem nevoie să ne imunizăm copii".

Deputatul PSD din Botoşani a completat: "În opinia mea şi a altor jurişti cu experienţă, achiziţia şi exportul masiv de medicamente ieftine din România generează riscuri majore în ceea ce priveşte sănătatea publică sau chiar dreptul la viaţă în cazul unor medicamente specifice. Salut şi susţin în totalitate măsurile luate de Guvern, care într-o perioadă scurtă de timp a decis ieftinire cu 35% a produselor farmaceutice inovative care ies din termenul de protecţie a patentului, iar acum a oprit exportul paralel de vaccinuri. Nu este posibil ca în plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente să ia din farmacii mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate. În primul rând trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciun fel de vaccin pentru imunizarea copiilor, indiferent că este vorba de vaccinul tetravalent, hexavalent sau împotriva rujeolei. Este obligatoriu ca în cabinetul fiecărui medic de familie din România să fie disponibile dozele necesare de ser".

Articolul 36 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene prevede excepţiile admisibile faţă de principiile pieţei unice. Iar una din aceste excepţii, în care un stat membru poate limita sau chiar interzice exportul unor produse comerciale este legat de necesitatea asigurării sănătăţii publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb