Deputatul PSD Costel Lupaşcu a declarat luni, că în urma solicitărilor pe care le-a înaintat Ministerului Sănătăţii, Guvernul a luat decizia de a limita exportul paralel de medicamente, în prima fază pentru vaccinuri. În acest fel, va fi asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor. Dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite, iar distribuitorii de medicamente au fost notificaţi de această măsură, conform datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, potrivit sursei citate.
Costel Lupaşcu a declarat: "La începutul lunii trecute am propus Guvernului şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului să iniţieze o reglementare strictă privind interzicerea exportului de medicamente în cazul în care stocurile de produse farmaceutice scad sub un nivel minim necesar pentru asigurarea sănătăţii publice. Am argumentat că este o soluţie viabilă şi compatibilă cu legislaţia comunitară. Le-am spus că putem face acest lucru pentru că e obligaţia noastră să intervenim rapid pentru a proteja interesele pacienţilor români, iar acum avem nevoie să ne imunizăm copii".
Deputatul PSD din Botoşani a completat: "În opinia mea şi a altor jurişti cu experienţă, achiziţia şi exportul masiv de medicamente ieftine din România generează riscuri majore în ceea ce priveşte sănătatea publică sau chiar dreptul la viaţă în cazul unor medicamente specifice. Salut şi susţin în totalitate măsurile luate de Guvern, care într-o perioadă scurtă de timp a decis ieftinire cu 35% a produselor farmaceutice inovative care ies din termenul de protecţie a patentului, iar acum a oprit exportul paralel de vaccinuri. Nu este posibil ca în plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente să ia din farmacii mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate. În primul rând trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciun fel de vaccin pentru imunizarea copiilor, indiferent că este vorba de vaccinul tetravalent, hexavalent sau împotriva rujeolei. Este obligatoriu ca în cabinetul fiecărui medic de familie din România să fie disponibile dozele necesare de ser".
Articolul 36 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene prevede excepţiile admisibile faţă de principiile pieţei unice. Iar una din aceste excepţii, în care un stat membru poate limita sau chiar interzice exportul unor produse comerciale este legat de necesitatea asigurării sănătăţii publice.