Principalele tendinţe din acest an pe piaţa românească de HR vor fi utilizarea tehnologiei - în special a inteligenţei artificiale şi investiţiile în employer branding, cultura organizaţională şi instrumente în managementul schimbării, spune Costin Tudor, CEO Undelucram.ro, comunitate online de angajaţi din România. Aceste tendinţe au reieşit din datele colectate de Undelucram.ro pentru realizarea catalogului Top Angajatori 2023, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Catalogul Top Angajatori Undelucram.ro prezintă detalii despre cei mai apreciaţi angajatori şi a fost realizat pe baza singurului clasament din România care ia în considerare opiniile angajaţilor şi nu imaginea publică a companiilor. Topul include evaluările angajaţilor care transmit în mod anonim feedbackul lor pe platforma Undelucram.ro.
Din interviurile cu managerii de HR ai companiilor prezente în top a fost evidenţiat că în 2023 principalele tendinţe pe piaţa locală de HR au fost cele despre implementarea metodelor de eficientizare a businessului şi de gestionare a schimbărilor, conform datelor Undelucram.ro.
Aceste date se corelează cu cele internaţionale conform cărora 60% dintre liderii din resurse umane au prioritizat anul trecut trainingurile de eficienţă în rândul managerilor, iar 53% dintre lideri au mizat pe managementul schimbării, potrivit unui studiu Gartner la nivel internaţional.
"Nevoia pentru astfel de abordări este cu atât mai mare cu cât 45% dintre persoanele intervievate au comunicat faptul că angajaţii lor se simt epuizaţi din cauza schimbărilor din piaţa muncii. Iar un punct de plecare pentru a rezolva această situaţie este axarea pe experienţa angajaţilor, care a reprezentat o prioritate pentru 47% dintre liderii din resurse umane. Pe de altă parte, comparativ cu anul precendent, s-au observat două mari diferenţe: în urmă cu doi ani, 74% dintre angajaţi erau mai dispuşi să îşi schimbe comportamentul vis-a-vis de muncă pentru a susţine schimbările organizaţionale, dar acest număr a scăzut în 2023 la 38%, potrivit unor date Gartner. Anul trecut s-a remarcat totodată şi printr-o creştere a investiţiilor în tehnologia HR, aproape jumătate dintre liderii de HR, considerând o prioritate acest segment", a declarat Costin Tudor, CEO Undelucram.ro.
Domeniul HR nu este încă pregătit pentru a implementa eficient inteligenţa artificială. Angajaţii sunt nemulţumiţi de schimbările prea dese
În ceea ce priveşte 2024, principalele tendinţe pe piaţa locală de HR vor fi utilizarea instrumentelor de tehnologie, employer branding, cultura organizaţională şi de management al schimbării.
"Există un mare interes pentru utilizarea inteligenţei artificiale în procesele de HR şi există multe discuţii despre productivitate şi folosirea responsabilă a acestei tehnologii. Cu toate acestea, majoritatea funcţiilor de HR nu sunt pregătite să implementeze eficient produse bazate pe inteligenţă artificială. Observăm, de asemenea, continuarea investiţiilor în employer branding şi în prezentarea transparentă a companiilor pe piaţa muncii. Totodată, există din ce în ce mai multe iniţiative pentru a dezvolta cultura organizaţională. De patru ani ne-am schimbat radical modul de lucru, iar în acest context în care petrecem mai puţin timp la birou, liderii trebuie să lucreze foarte mult pentru a conecta cu adevărat angajaţii între ei. Un alt trend pe care l-am observat în special în mesajele angajaţilor din platforma noastră este ca volumul şi ritmul schimbărilor sunt copleşitoare pentru ei. Schimbările sunt dese şi continue, iar acest lucru le afectează bunăstarea şi poate avea un impact devastator asupra rezultatelor companiilor", a explicat Costin Tudor.