Costurile de finanţare externe au devenit prohibitive pentru guvern

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2022

Călin Rechea

Necesarul de finanţare tot mai mare al guvernului, pe fondul aplicării unor politici economice şi fiscale care pot fi considerate atât dezlânate cât şi complet iresponsabile, a găsit surse de acoperire pe pieţele internaţionale de obligaţiuni tot mai des în ultimii ani, în condiţiile în care costurile de finanţare pentru lei au crescut accelerat. Obligaţiuni pe termen lung de pe piaţa internă, care ofereau cupoane de 3% - 5% la emisiunea iniţială, acum se plasează la randamente de peste 8%, pe fondul creşterii numărului de licitaţii eşuate, unde guvernul nu împrumută nimic, deoarece consideră că dobânda cerută este prea mare.

Fără o strategie clară de reducere a datoriei publice, guvernul se confruntă acum şi cu avansul accelerat al costurilor de finanţare pentru obligaţiunilor emise în euro sau dolari pe pieţele internaţionale.

Evoluţia costurilor de finanţare în euro pentru obligaţiunile pe termen lung şi mediu se poate observa la Bursa din Frankfurt, unde sunt listate mai multe emisiuni.

Astfel, preţul obligaţiunilor în euro cu maturitatea în aprilie 2049 a fost de 64% din valoarea nominală la sfârşitul săptămânii trecute la Bursa din Frankfurt, corespunzător unui randament de circa 7,9%.

Această emisiune, cu ISIN-ul XS1968706876, a fost lansată în aprilie 2019 cu o rată a cuponului de 4,625% şi o valoare nominală totală de 1,66 miliarde de euro.

Preţul obligaţiunilor XS1968706876 a atins un maxim de circa 138% din valoarea nominală în primele zile de tranzacţionare din 2021 (vezi graficul).

Costurile de finanţare externe au devenit prohibitive pentru guvern

Pe site-ul Bursei din Frankfurt se arată că "performanţa" acestei emisiuni a fost de -31% în ultimele 6 luni, de -49,5% în ultimii 2 ani şi de -50,6% în ultimii 3 ani.

Deşi cuponul obligaţiunii cu maturitatea în 2049 este de numai 4,625%, plăţile anuale în contul acestei datorii ar putea fi mult mai mari în condiţiile unei deprecieri accentuate a monedei naţionale.

Deocamdată, BNR a reuşit să menţină o relativă stabilitate a cursului, însă presiunile de depreciere se vor accentua puternic în perioada următoare, pe fondul unui deficit de cont curent deosebit de mare, consecinţă directă a unui deficit comercial care reflectă declinul competitivităţii externe a economiei noastre.

Pentru emisiunea de 15 ani cu maturitatea în 2034 (ISIN XS1970549561), un cupon de 3,5% şi o valoare totală de 459,4 milioane de euro, ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 64,5% din valoarea nominală, corespunzător unui randament de circa 8,5%.

După valori maxime de circa 120% din valoarea nominală, atinse în ianuarie 2020 şi ianuarie 2021, preţul acestei emisiuni a înregistrat un declin masiv mai ales în 2022, iar performanţa raportată de Bursa din Frankfurt este de -40% în ultimul an, de -43,7% în ultimii doi ani şi de -44,5% în ultimii trei ani.

Guvernul a împrumutat circa 1,8 miliarde de euro în luna mai 2020, prin emisiunea XS2178857954, cu maturitatea în luna mai 2030 şi un cupon de 3,642%.

Tranzacţionarea pentru acest titlu s-a încheiat la un preţ de 74,2% din valoarea nominală la sfârşitul săptămânii trecute, corespunzător unui randament de circa 8,4%. Preţul maxim, de circa 120% din valoarea nominală a fost înregistrat în ianuarie 2021, iar declinul cumulat a fost de 33,5% în ultimul an, de 36,5% în ultimii doi ani şi de 26,9% în ultimii trei ani.

Aceste evoluţii ale randamentelor titlurilor de stat arată acumularea unei presiuni extraordinare asupra costurilor de finanţare ale guvernului şi irelevanţa dobânzii de politică monetară a BNR, inclusiv după majorări ipotetice de două sau trei puncte procentuale de la nivelul actual de 6,25%.

Vremea pentru decizii dureroase este tot mai aproape, iar amânarea lor nu va conduce decât la o creştere şi mai mare a suferinţei cetăţenilor şi prelungirea ei pe termen mediu şi lung.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Pai.. privind in perspectiva nu ai cum drku sa nu-ti faci griji pentru viitorul fondurilor de pensii.

    In primul rand pensia de stat e platita din imprumuturi externe... rata de indatorare e pe la 49% din PIB in prezent.. in urmatorii 10 de ani va ajunge probabil la 80%.. deci se goleste iazul de imprumut cu dobanda cat de cat suportabila. 

    Pensiile private sunt pe chituci ca sunt expuse tot pe obligatiunile guvernului.. 

    Inflatia e si ea pe cai mari, fapt care adanceste dezastrul economic pentru cei vulnerabili (adica aproape toti)

    Si atunci, stai si te intrebi.. cum va fi peste 10-20 de ani ?  

    1. Pai contributiile la pensie, cel putin cea privata va fi zero in 18 ani cat mai am eu. Aveam vreo 16000 de lei contributia cu randament de -2% anul asta, inflatie 18-19 % pe an cine stie cati ani, iti vei lua o paine si un cofrag de oua la pensie de toti banii contribuiti.

    Bine ca sunt fraieri in Romania care dau statului falit imprumuturi cu 7,2% in lei la inflatie de 18-19% pe anul asta si prognozata pe 2023 14%(prognozata am zis, cine stie reala cat va fi)

    1. Nu sunt mulți care cumpără pufoaică de toți banii.

      Dle, critici dobânda de 7,2% și faci fraieri pe cei care împrumută statul!? Dar ce e de făcut? Să țin banii la ciorap clar nu e bine,să cumpăr acțiuni care precis vor scădea și peste un an sunt tot jos? Ce e de făcut,mă repet, că eu nu văd variante?

    fondurile de pensii sunt date ciclic sa explodeze cand se ating finaluri explozive de bule credit in piata =inflatie sau hiperinflatie reala procentuala la pret nominal afisat.

    ne aflam in faza de boom credit in piata.... in timp ce puterea de supravietuire / cumparare cade. 

    avem deja cartiere aflate in degradare; avem deja masin parcate intepenite de 2 ani; avem deja vestimentatie pe oameni in degradare; covrigul luca s-a dus avion la alt pret nominal... 

    distractia continua! 

    intre 2023 si 2024 incepe Showl adevarat in piata reala... iar chinu se va propaga incepand cu 2025-2026 si se va simti adanc in sufletele oamenilor prin 2028-2030. 

    s c cret 

    Nu se mai pot imprumuta haha ce surpriza. Si refuza dobanzile oferita de piata ca cica sunt prea mari.. Pai si cum sa nu le refuze.. Lasa ca printeaza BNR , sunt pline bancomatele de bani noi nouti, neatinsi de nimeni pana acum, bancnote noi de 200 de lei 100 de lei, maruntis nici nu-ti mai da. Mama lor de hoti.

    1. Stai sa vezi cand cea de 500 va avea valoarea celei de 200 acum...

    "Fără o strategie clară de reducere a datoriei publice".

    Ce strategie de reducere a datoriei publice d-le Rechea? Păi slugăii PSD-PNL aruncă banii de parcă suntem nababi: de la armament și motorină din rezerva de stat dat gratis către Ucraina (habar n-avem de câte miliarde e vorba), la ajutoare de stat pentru mulținaționale, la vaccinuri "sigure și eficiente" pe care le aruncăm la gunoi, la armament fier vechi, la pensii speciale pentru securiștii trădători care-au vândut România stăpânilor externi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb