Coşul de produse pentru masa de Paşti, care include şi carnea de miel, poate ajunge la 110 lei. Potrivit preşedintelui Federaţiei Oierilor de Munte din România, Gonţea Petru Eugen, puterea de cumpărare a românilor este în scădere pe an ce trece. Din această cauză, românii se reorientează de la carnea de miel pentru masa de Paşti la carnea de pasăre, care este mai ieftină. Se observă o reorientare şi de la carnea fermierilor autohtoni la cea adusă din import.
Gonţea Petru Eugen a spus: "Noi nu facem o reclamă adecvată consumului de carne de oaie. În prezent, preţul este de 25 de lei pentru kilogramul de carne de miel abatorizat, dar vedeţi că supermarketurile sunt invadate de produse congelate din import, la preţuri foarte mici". Domnia sa este de părerea că am ajuns în situaţia în care cetăţeanul român cumpără carne de miel, dar şi alte produse din supermarketuri, adesea din import, pentru că sunt la preţuri foarte mici. "Ne aflăm în situaţia aceasta, din cauza că nu ştim să punem piciorul în prag şi să impunem nişte reguli", mai susţine domnul Gonţea.
Cu aproape o săptămână înainte de Sărbătorile de Paşti, pentru a putea calcula preţul coşului de produse pentru masa de sărbătoare, am vizitat piaţa Matache, una dintre cele mai vechi pieţe din Bucureşti, situată în apropierea Gării de Nord. Preţurile produselor căutate sunt diferite în funcţie de brand-uri, magazine sau zonele în care sunt comercializate.
Astfel, un coş minim de produse ce ar conţine pâine, carne de miel, un piept de pui dezosat, salam Victoria, ouă, cozonac, roşii, ceapă, cartofi, varză, mere, apă plată şi o candelă mică, lumânări şi vopsea de ouă ajunge să coste aproximativ 110 lei.
Pe de altă parte, anul trecut, pentru o masă tradiţională de Paşte, care a depăşit coşul minim actual de produse şi care a inclus borş de miel, drob, aperitive, friptură de miel, ouă vopsite, sarmale, pască, cozonac, băuturi alcoolice şi răcoritoare costa în jur de 400 de lei, dacă ingredientele necesare erau cumpărate şi gătite în casă.
Anul trecut, carnea de miel putea fi cumpărată din pieţe cu sume cuprinse între 21 şi 26 de lei pe kilogram. În acelaşi timp, o pungă de un kilogram cu organe şi prapur pentru drob se găsea, anul trecut, la preţuri cuprinse între 21 şi 25 de lei.