C.O.T.A.R:  "Suntem de acord cu demiterea conducerii Consiliului Concurenţei"

G.D.
Miscellanea / 17 iunie 2022

"Suntem de acord cu demiterea conducerii Consiliului Concurenţei"

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) susţine orice decizie de demitere a conducerii Consiliului Concurenţei, conform unui comunicat al COTAR remis redacţiei. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, 16 iunie, că e posibil să fie demisă conducerea Consiliului Concurenţei, pentru că nu şi-a făcut treaba.

"Am observat cu toţii scumpiri nejustificate ale carburanţilor, ale facturilor la energie, ale poliţelor RCA, am sesizat practicile unitare din aceste pieţe, care ar fi trebuit anchetate de Consiliul Concurenţei, dar instituţia nu are nicio reacţie. Uneori vin reacţii după 5 sau chiar 15 ani", menţionează COTAR.

Potrivit sursei citate, în cazul transportului alternativ, COTAR a transmis peste 30 de comunicate de presă şi adrese oficiale către instituţiile statului, în ultimii 5 ani, pentru a semnala neregulile transportului alternativ care încalcă flagrant principiile concurenţiale. Consiliul Concurenţei a avut nevoie de 5 ani pentru a constata că ceea ce a semnalat COTAR este real, dar mai sunt aspecte pentru care probabil va mai fi nevoie de încă 5 ani, pentru constatare. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avut nevoie de 5 ani pentru a procesa informaţiile despre anticoncurenţialitatea "transportului alternativ". Abia luna trecută, Consiliul Concurenţei a recomandat interzicerea tarifului dinamic practicat de companiile de transport alternativ. În tot acest timp, toţi membrii CC au încasat salariile de la statul român care a fost prejudiciat de lipsa unei decizii în legătură cu situaţia evidentă a acestor transportatori.

În cazul AUDATEX, Consiliul Concurenţei a avut nevoie de 15 ani, pentru a constata că un singur soft calculează preţurile în cazul reparaţiilor auto, ceea ce este neconcurenţial. COTAR a cerut, luna trecută, anchetă extinsă în cazul Audatex, pentru verificarea modului de stabilire a preţurilor pe baza sistemului AZT (Allianz Zentrum fur Technik). Consiliul Concurenţei trebuia să verifice de mulţi ani dacă nu cumva asigurătorii au săvârşit un abuz de poziţie dominantă în relaţia cu miile de service-uri auto cu care au încheiate convenţii, forţându-le să accepte mecanisme stabilite altfel decât prin mecanismul pieţei libere, bazate pe cerere şi ofertă. Pe această piaţă au existat numeroase semnale că s-au calculat, prin sistemul AZT (Allianz Zentrum fur Technik) preţuri de 5 ori mai mici pentru piesele auto After Market, în favoarea asigurătorilor. Am cerut şi anchetă în cazul societăţilor de asigurări, pentru a se vedea dacă au făcut presiuni asupra deţinătorilor softului Audatex, pentru a introduce preţuri cât mai joase la piese şi la materiale de vopsitorie, aducând prejudicii asiguraţilor şi păgubiţilor, subliniază sursa citată.

"În cazul scumpirilor nejustificate ale gazului, curentului electric, carburanţilor şi chiar poliţelor RCA, în bătaie de joc, Bogdan Chiriţoiu şi-a permis să justifice lipsa de reacţie a Consiliului Concurenţei prin războiul din Ucraina. Dacă un site de bancuri scria că Putin e vinovat pentru toate aceste scumpiri, probabil râdeam, dar a fost declaraţia oficială a şefului Consiliului Concurenţei, de acum câteva zile, nefiind spusă în glumă", spune COTAR. "Acum avem un război la graniţa noastră de est. Din nou, este un lucru pe care generaţiile noastre nu l-a mai întâlnit. La mine în familie erau poveştile bunicilor despre ce s-a întâmplat când au venit ruşii în 1944. Avem o criză serioasă din punct de vedere al securităţii naţionale şi ea are consecinţe economice. Şi ele sunt de fapt legate şi acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam să-l spun astăzi. Vedem toţi inflaţia, suntem nemulţumiţi, vrem să existe soluţii, dar ca să votăm soluţii trebuie să înţelegem cauzele. Nu poţi să vii cu tratamente, nu poţi să rezolvi probleme dacă nu înţelegi ce cauzează acele probleme. Şi mi se pare că vorbim insuficient la noi în ţară, în restul Europei lucrurile cred că sunt mai clare, la noi în ţară nu cred că explicăm suficient de mult opiniei publice că este (...) principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina. Şi ştiu că nu este foarte uşor de explicat. Oamenii o să spună: dar ce treabă are războiul din Ucraina cu nu ştiu ce produs, cu nu ştiu, cu preţul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut inflaţie şi anul trecut când nu era niciun război în Ucraina? Inflaţia deja începe de anul trecut, cresc preţurile la energie", a spus Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa "Provocări concurenţiale în noul context economic", organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events, pe 14 iunie.

Aşadar, ruşii sunt de vină şi pentru incompetenţa şi lipsa de implicare a Consiliului Concurenţei. Ne-am fi aşteptat să ne spună şi că "De la ruşi vine ploaia", în contextul actual, când România e afectată de intemperii - ar fi fost un bun citat dintr-o piesă celebră a fostului ginere al lui Traian Băsescu, dacă ar fi trebuit să dea explicaţii în locul ANM. În loc să vină cu o analiză a situaţiei scumpirilor nejustificate şi cu explicaţii, Bogdan Chiriţoiu a completat poveştile despre ruşi cu aşa-zise analize care arată că Putin e vinovat pentru toate scumpirile în lanţ, pe care el nu le anchetează, deşi asta ar fi trebuit să facă, încă de anul trecut.

"Constatăm că Bogdan Chiriţoiu a-ncecput să-şi bată joc, efectiv, de România, după ce i s-a asigurat postul de conducere pe viaţă - o altă anomalie pe care nu o putem înţelege, într-un stat democratic. O astfel de declaraţie denotă lipsă totală de responsabilitate şi arată că instituţia pe care o conduce nu îşi face datoria", precizează COTAR.

Marcel Ciolacu a declarat că s-a luat în calcul demiterea conducerii Consiliului Concurenţei, tocmai pentru că toată lumea a observat că instituţia nu şi-a făcut datoria. "Salutăm această iniţiativă şi aşteptăm oameni competenţi la conducerea Consiliului Concurenţei", se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. in baza lui ciolacu mor gainile !

    nu or sa faca nimic.

    Sunt pusi acolo pe termen lung.

    Uitati-va la moaca lui Chiritoiu..Este inscaunat pe 100 ani , ca Isarescu 

    Ciolacu vrea anarhie. Psd vrea anarhie.

    1. probabil est usr lgbt , adica hotul striga hotii !

    Nu doar AUDATEX este agreata de societatile de asigurare la calculul pretullui reparatiilor auto, mai sunt inca doua. Probabil acestia au preturile si programul mai bun de operare, de aceea il prefera asiguratorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb