COTAR: "UNSAR se ascunde sub umbrela oficială ASF şi dezinformează în continuare"

I.M.
Miscellanea / 24 aprilie 2020

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a luat act de comunicatul transmis ieri de către multinaţionalele din domeniul asigurărilor şi anunţă că, în urmă cu mai puţin de un an şi jumătate, firmele de asigurări şi UNSAR, asociaţia care le reprezintă interesele, au fost amendate de către Consiliul Concurenţei, cu suma de 53 de milioane de euro, pentru înţelegeri în vederea creşterii artificiale a preţului RCA, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, toate acele înţelegeri ilegale au avut loc sub aşa-zisa supraveghere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) iar "gulerele albe din asigurări" nu au prezentat nici până astăzi scuze publice şi nici măcar n-au avut bunăvoinţa să restituie sumele de bani încasate în mod ilegal, în urma creşterii artificiale a preţului RCA - pe care l-au plătit toţi românii.

Sreprezentanţii COTAR subliniază faptul că acestea sunt date şi informaţii oficiale, pe care ASF şi UNSAR le neagă, în continuare, cu vehemenţă, acuzând COTAR de furnizarea unor informaţii false (deşi toate informaţiile prezentate de noi se pot verifica în documente oficiale, afişate transparent pe site-urile instituţiilor piblice).

"Asiguratorii şi-au arătat, zilele acestea, încă o dată, lăcomia şi lipsa de scrupule, invocând criza economică prin care trec mai multe sectoare din economie, mai puţin ei, aceştia transmiţând către Guvernul României o scrisoare pentru a li se acorda facilităţi fiscale (scutiri de impozite şi contribuţii pentru angajaţi). Vorbim despre o piaţă de asigurări care traversează cea mai profitabilă perioadă din ultimii 30 de ani, pentru că în perioada restricţiilor de circulaţie, numărul de accidente a scăzut cu peste 72%, conform datelor prezentate de Poliţia Română. În timp ce asiguratorii din alte ţări au decis restituirea către asiguraţi a unor sume importante de bani, pentru perioada în care transportul este restricţionat - pe perioada pandemiei COVID - 19, asiguratorii din România cer facilităţi fiscale unui Guvern care se confruntă cu mari probleme financiare! Reamintim tuturor faptul că aceste multinaţionale se declară mereu ca fiind în pierdere, exportând profitul prin dosarul preţurilor de transfer, neplătind în România impozit pe profit.", arată comunicatul.

Reprezentanţii COTAR menţionează că, piaţa de asigurări din ţara noastră a încasat, pe parcursul anului 2019, aproximativ 3.85 miliarde de lei (aprox. 805 milioane de euro) - sunt date oficiale.

Conform raportărilor ASF, numărul dosarelor de daună deschise pe întreg parcursul anului 2019 a fost de 374 098 dosare de daună, iar dauna medie (severitatea) a fost de 5.740 lei. De remarcat este faptul că dauna medie a scăzut, în anul 2019, cu peste 15% faţă de anul 2018, când aceasta era de 6.812 lei, fiind şi cea mai scăzută severitate din ultimii 5 ani. Frecvenţa daunei a fost, în anul 2019, de 5,29%, fiind în scădere cu aprox. 16% faţă de anul 2018, când aceasta era de 6,26%, fiind totodată şi cea mai redusă frecvenţă a daunei din ultimii 5 ani.

Frecvenţa daunei şi severitatea daunei sunt cei 2 parametri importanţi luaţi în calulul primei RCA. Ambele au scăzut anul trecut cu aproximativ 15%, iar ASF a anunţat, săptămânile trecute, ca prima medie RCA creşte cu 5%! Mai mult, ASF şi UNSAR au transmis "cu totul întâmplător" acelaşi mesaj către Guvernul României, insinuând că prima RCA va creşte din cauza suspendării poliţei RCA a transportatorilor, fără să prezinte un studiu de impact.

"Aducem în atenţia publicului următoarele cifre care reflectă modul în care se fac afaceri în piaţa de asigurări din România, precum şi modul în care această piaţă este supravegheată: În anul 2019 au fost deschise în total 374.098 de dosare de daună RCA, iar valoarea despăgubirilor care trebuiau achitate era de 2.147.322.520 lei (aprox. 449 milioane de euro) - 374.098 dosare de daună x 5.740 lei dauna medie = 2.147.322.520 lei. Cât au achitat, în realitate, asiguratorii, conform raportărilor ASF? Valoarea achitată de asiguratori, conform raportarilor trimestriale ale ASF, a fost de aproximativ 1,02 miliarde lei - aproximativ 214 milioane de euro. De fapt, asiguratorii au achitat jumătate din valoarea reală a despăgubirilor, ceea ce confirmă raportul ASF transmis săptămânile trecute, prin care Autoritatea recunoaşte că până la data raportărilor, asiguratorii au achitat doar 49% din numărul dosarelor de daună. În realitate, asiguratorii au încasat din RCA 805 milioane de euro în anul 2019 şi au achitat daune în cuantum de 214 milioane de euro, rezultând o diferenţă de 591 milioane de euro. Diferenţa neachitată se regăseşte în cele peste 100.000 de procese existente în instanţă, în relaţia cu firmele de asigurări, în sutele de acţiuni de conciliere SalFin şi în cele 25.679 reclamaţii la ASF.", anunţă COTAR.

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, a declarat: "UNSAR a transmis ieri, 23 aprilie 2020, un document în care afirmă că "a plătit în 2019 despăgubiri aferente poliţelor RCA în valoare de peste 657 mil. EUR", în timp ce rapoartele trimestriale emise de către ASF INFIRMĂ CIFRELE VEHICULATE DE UNSAR. Nu înţelegem cum de cifrele vehiculate de UNSAR sunt în totală contradicţie cu cifrele prezentate de către ASF, în rapoartele trimestriale. Nu am înţeles de ce UNSAR se fereşte să spună câţi bani a încasat din primele RCA şi faptul că are peste 100.000 de procese în instanţă, pentru neplata daunelor. Din aroganţa pe care o afişează, putem trage concluzia că se simt la adăpost şi probabail consideră că dacă au încălcat o dată legea şi nu li s-a întâmplat nimic, o pot face în continuare".

SUrsa citată precizează că o altă dezinformare "marca UNSAR" este cea legată de rezervele tehnice "corect constituite" de către asiguratorii din România, cu care se lăuda, ieri, această asociaţie care se erijează în autoritate a statului.

"Poate că asiguratorii din România nu au ţinere de minte, de aceea le rememorăm faptul că în cursul lunii aprilie 2020, ASF a sancţionat, cu o amendă derizorie, cel mai mare asigurator de poliţe RCA, pentru că în urma controlului efectuat de către Florin Golovatic, fost preşedinte Uniqa Asigurări şi actual director de control în cadrul ASF, "au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 237/2015 privind metodologia de calcul a rezervelor tehnice", la societatea City Insurance.", afirmă confederaţia, subliniând faptul că industria auto plus activitătile conexe din România reprezintă aproximativ 15% din PIB, în timp ce piaţa de asigurări reprezintă 2,19% din PIB-ul României. "Atenţionăm public atât UNSAR, cât şi ASF, să înceapă să respecte legea, pentru că rabdarea transportatorilor a ajuns la final!", transmite COTAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb