Cotaţiile petroliere se menţin la peste 41 de dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2004

Preţul petrolului s-a menţinut ieri, la bursa americană, la peste 41 de dolari/baril, pe fondul temerilor legate de o posibilă întrerupere a livrărilor pe piaţa de profil, într-un moment în care cererea este semnificativă. Ţiţeiul brut tranzacţionat pe piaţa SUA era cotat la 41,57 dolari/baril, cu numai 15 cenţi mai puţin decît în ultima şedinţă bursieră de săptămîna trecută. Astfel, preţul petrolului nu este departe de maximul tuturor timpurilor, înregistrat luna trecută, 42,45 dolari/baril. Analiştii estimau, încă de săptămîna trecută, că este posibil să asistăm la un nou record în zilele următoare. Pe piaţa europeană, barilul de petrol Brent era tranzacţionat la 38,23 dolari, în scădere cu patru cenţi.

La ora actuală, cea mai mare problemă a pieţei petrolului este teama legată de sistarea livrărilor gigantului rus "Iukos", cel mai mare exportator de profil din ţară. Autorităţile de la Moscova au anunţat, săptămîna trecută, că va fi înstrăinată cea mai mare divizie de producţie a grupului "Iukos", în vederea acoperirii debitelor pe care acesta le are către Fisc. Oficialii "Iukos" spuneau că grupul ar putea intra în mod forţat în faliment, în cîteva luni, ca urmare a vînzării celei mai mari subsidiare pe care o deţine, "Iuganskneftegaz" din Siberia, care asigură un milion de barili/zi, respectiv 60% din producţia grupului.

Al doilea acţionar principal al grupului "Iukos" - acuzat de crimă

"Iukos" a mai primit o lovitură ieri, după ce un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pentru cel de-al doilea acţionar majoritar al grupului, Leonid Nevzlin, care, în prezent, trăieşte în exil (Israel). Acesta este acuzat că a ordonat asasinarea unor persoane, printre care oameni de afaceri, chiar şi un oficial guvernamental, potrivit agenţiei Interfax. Conform declaraţiilor instanţei amintite, crimele au fost organizate de Alexei Pichugin, fost şef al departamentului de securitate al "Iukos", la ordinele lui Nezvlin. Pichugin se află în închisoare încă din iunie 2003.

Nevzlin a părăsit Rusia cu numai cîteva luni înainte ca fostul preşedinte al grupului "Iukos", Mihail Hodorkovski, să fie arestat - în toamna anului trecut, în baza acuzaţiilor de fraudă şi evaziune fiscală.

Amintim că scandalul "Iukos", respectiv procesul lui Hodorkovski, este considerat de specialişti unul politic, întrucît acesta era un susţinător de seamă şi finanţator al opoziţiei din Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb