Consilierii focşăneni au aprobat garantarea unui credit de 13,8 miliarde lei pe care municipalitatea îl va angaja pentru finanţarea proiectului privind recuperarea biogazului de la rampa de gunoi a oraşului, proiect realizat în colaborare cu guvernul danez, transmite Rompres.
Consilierii municipali au votat, în luna iulie a anului trecut, realizarea acestui proiect, iar marţi seara, au votat garantarea creditului pe care municipalitatea va trebuie să-l obţină pentru a cofinanţa proiectul a cărei valoare totală este de 27,5 miliarde lei. Prin acest proiect se obţin, pe de o parte, energie termică pe o perioadă de opt ani de zile, iar, pe de altă parte, se reduce, aproape la jumătate, emisia de bioxid de carbon în atmosferă. Ulterior, după ce vor fi "secate" de biogaz, gropile de gunoi vor fi astupate, urmînd ca terenurile respective să fie redate agriculturii.
"Acest proiect costă 560.000 euro din care guvernul danez se obligă să achite 40 la sută, Consiliul Local Focşani va plăti, la rîndul său, 10 la sută, iar diferenţa de 50 la sută urmează să fie obţinută în baza unui parteneriat public-privat de la Fondul Român de Eficienţă Energetică", a declarat Decebal Bacinschi, primarul Focşaniului.
Conform acestuia, perioada de exploatare a rampei de gunoi din oraş în care se găsesc, estimativ, peste un milion de metri cubi de deşeuri menajere, este de opt ani, respectiv 2005-2012.
Proiectul de captare a biogazului din rampele de gunoi este co-finanţat, în proporţie de 40%, de guvernul danez în baza unui acord comercial dintre România şi Danemarca. Acesta vizează captarea biogazului din rampele de gunoi ale oraşelor Galaţi, Bacău, Iaşi, Cluj-Napoca şi Focşani, filtrarea acestora şi, ulterior, folosirea lor pentru încălzirea cazanelor centralelor termice. Proiectul urmăreşte, de fapt, protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de bioxid de carbon.