Credite de 10 milioane euro prin "Primul Siloz"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 26 februarie 2010

Credite de 10 milioane euro prin "Primul Siloz"

Capitalizarea Fondului de Garantare, sub 10% din convenţie

Fermierii au accesat, în baza programului guvernamental "Primul Siloz", credite bancare în valoare de 10 milioane de euro, au declarat, pentru BURSA, reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Reprezentanţii FGCR spun că singurul motiv pentru care "Primul Siloz" nu a avut mai mulţi adepţi (şi că volumul de credite accesat nu a fost mai mare), este că programul a început de abia în vara anului trecut.

Din această cauză, spun reprezentanţii FGCR, doar două bănci au acordat finanţare şi nici capitalizarea fondului nu s-a realizat integral.

Deşi în convenţia încheiată cu Ministerul Agriculturii, Fondul de garantare urma să fie capitalizat cu 42 milioane lei, infuzia de capital a fost mult mai mică, sub 10% din ce se stabilise iniţial.

"Având în vedere că acest program este pus în aplicare de scurtă durată, capitalizarea Fondului nu s-a făcut cu suma prevăzută în convenţia încheiată cu Ministerul Agriculturii, de 42 milioane lei", ne-au declarat reprezentanţii FGCR, precizând: "Suma efectiv alocată, până în prezent, este de 3,4 milioane lei, iar valoarea certificatelor de depozit, eliberate de depozitari şi care au fost folosite drept garanţie pentru creditele solicitate, este de 53 milioane lei".

Reprezentanţii FGCR susţin că suma alocată până în prezent este în concordanţă cu numărul de certificate de depozit eliberate, urmând ca diferenţa de 38,6 milioane lei să fie alocată în cursul anului curent.

Astfel, până în prezent, s-au emis 90 de certificate de depozit pentru o cantitate de 98.212 tone de seminţe, care au fost utilizate pentru obţinerea de credite bancare în valoare de 10 milioane de euro.

Totodată, din cei 94 de depozitari care au obţinut licenţa de depozitare, doar 11 depozitari au solicitat eliberarea unui număr de 1150 certificate de depozit.

Credite mai multe în 2010

Fondul de Garantare estimează, însă, că anul acesta, volumul de credite accesate prin "Primul Siloz" va creşte. La fel şi gradul de implicare a băncilor comericiale, odată cu tranzacţionarea certificatelor de depozit la Bursa Română de Mărfuri (BRM).

"Este de aşteptat ca, din acest an, băncile comerciale să se implice în mod serios în activitatea de creditare având garanţii aceste certificate de depozit", ne-au spus reprezentanţii Fondului de Garantare, adăugând: "Implicarea băncilor comerciale în acest mod de a credita, pe baza garanţiilor de tip certificat de depozit, s-ar putea extinde la un număr mai mare de bănci la momentul când va intra pe rol şi BRM".

BRM, pregătită pentru tranzacţii

Fondul de Garantare a semnat, deja, un protocol de colaborare CEC Bank, BRD, şi cu BRM pentru utilizarea mecanismului de tranzacţionare, la bursă, a certificatelor de depozit.

În urma acestui protocol, BRM a elaborat Regulamentul pentru tranzacţionarea pe bursă a certificatelor de depozit pentru seminţele de consum, ne-a declarat Septimiu Stoica, preşedintele BRM.

Septimiu Stoica ne-a precizat: "Momentan nu a avut loc nicio tranzacţie cu certificatele de depozit la Bursă, dar estimăm, că în perioada următoare, acest proces va începe. Am semnat o convenţie cu CEC Bank, urmează să semnăm cu BRD, şi din semnalele pe care le avem, mai multe bănci comerciale se vor alătura programului. Avem convigerea că acest proiect va fi unul de succes, şi sperăm că valorificarea garanţiilor se va face în ring bursier, transparent, şi nu prin vânzare directă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb