Credite la dobânzi negative pe fond de COVID 19?

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2020

Credite la dobânzi negative pe fond de COVID 19?

Banca Angliei reînvie discuţiile despre dobânda negativă la credite

O lume în care băncile ne vor plăti pentru a împrumuta bani de la ele nu pare să mai fie atât de departe de realitate. După ce Banca Japoniei şi unele bănci centrale europene au coborât dobânzile în teritoriu negativ, există tot mai multe speculaţii şi indicii care arată că Banca Angliei (BoE) ar putea recurge, de asemenea, la reducerea costurilor împrumuturilor sub zero pentru a amortiza economia lovită de pandemia de coronavirus, potrivit mai multor surse internaţionale de presă.

Banca Angliei a redus de două ori dobânzile pe măsură ce criza COVID-19 a escaladat în martie, până la un nivel record de 0,1%, potrivit Reuters.

Majoritatea economiştilor susţin că următoarea mişcare a băncii va fi să adauge această măsură la programul său de cumpărare a obligaţiunilor de 645 miliarde de lire sterline (783 miliarde de dolari) imediat după 18 iunie, la sfârşitul următoarei sale reuniuni programate.

Totodată, mulţi experţi consideră că această măsură va conduce, practic, la situaţia în care oamenii vor fi plătiţi să împrumute bani, acesta fiind un mijloc de a încuraja consumatorii să înceapă să cheltuiască numerar într-o economie care are nevoie disperată. De asemenea, se speră că investitorii vor fi mai dispuşi să investească în întreprinderi pentru a circula banii, în loc să lase numerarul să-şi piardă valoarea în timp ce sunt ţinuţi sub saltea.

La începutul săptămânii, investitorii au început să vadă posibilitatea ca Banca să depăşească reticenţa de lungă durată de a lua în considerare dobânzile sub zero de la sfârşitul anului 2020, ţinând cont că ţara ar putea fi lovită de cea mai mare criză economică din ultimile trei secole.

Această schimbare a pieţelor a apărut după ce economistul şef al BoE, Andy Haldane, a declarat că banca centrală priveşte mai urgent dobânzile negative, precum şi la cumpărarea de active mai riscante.

Acesta a precizat într-un interviu pentru Daily Telegraph: "Economia este mai slabă decât acum un an şi suntem acum la limita inferioară efectivă, aşa că, în acest sens, sunt lucruri la care va trebui să privim cu o urgenţă oarecum mai mare".

Luni, Silvana Tenreyro, responsabila cu fixarea dobânzilor, a vorbit despre avantajele dobânzilor negative, citând experienţa altor ţări din Europa.

"Opinia mea personală, care rezultă din analizarea experienţelor europene, este că dobânzile negative au avut un efect pozitiv în sensul că au avut o transmisie destul de puternică către o activitate reală", a spus ea pentru un webinar din London School of Economics.

Declaraţiile lui Tenreyro şi Haldane, cel din urmă fiind unul dintre principalii factori de decizie din cadrul BoE, au dat o notă mai urgentă decât mesajul guvernatorului Andrew Bailey.

Săptămâna trecută, Bailey a spus că luarea în considerare a unor dobânzi sub zero "nu este un lucru pe care îl planificăm sau îl avem în vedere", dar a adăugat că nu este înţelept să excludem nimic.

Allan Monks, economist în cadrul JP Morgan, a declarat că aceste comentarii, alături de declaraţia adjunctului guvernator Ben Broadbent, din 12 mai, în care susţinea că BoE trebuia să continue să cântărească avantajele pro şi contra ale dobânzilor negative, sugerau că banca centrală îşi revizuia poziţia.

"În ciuda mesajelor mixte din partea BoE, se pare că MPC (Comitetul de politică monetară) consideră că aceasta (n.r. dobânda negative) este o dezbatere care merită revizuită", a spus Monks într-un e-mail către clienţi.

Plecarea din luna martie a precedentului guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, care avea o atitudine de opoziţie faţă de dobânda negativă, ar fi putut crea spaţiu pentru discuţii noi, a spus el.

În timp ce BCE şi Banca Japoniei şi-au redus unele dobâni sub zero într-o încercare de a determina băncile să-şi transforme numerarul în împrumuturi şi să stimuleze creşterea economică, BoE a transmis că din punctul său de vedere o astfel de acţiune ar fi contraproductivă, deoarece ar afecta băncile şi le-ar scădea posibilitatea de a acorda împrumuturi. Dar investitorii nu au ratat dorinţa aparentă de a reveni asupra acesteti întrebări.

Rob Wood, economist la BofA Global Research, a declarat că recentele comentarii permit neînţelegeri, dar BoE părea să semnalizeze că 0,1% nu mai este planul tarifelor, iar reducerea la zero a fost posibilă în august.

"Considerăm că o dobândă de politică de 0% este mai uşor de luat în calcul de către BoE şi va trebui să epuizeze alte opţiuni, lucru care va lua timp până să accepte dobânzi negative", a spus Wood.

Scăderea sub zero ar slăbi şi mai mult lira sterlină, care atinge deja minimul de două luni faţă de dolar şi euro, din cauza perspectivei eşecului în discuţiile comerciale post-Brexit dintre Londra şi Bruxelles.

Wood a mai precizat că afirmaţia că dobânzile negative nu vor fi applicate niciodată nu pare să mai aibă sens în actualul context: "Considerăm că probabilitatea dobânzilor negative este mai mare pentru 2021 decât 2020. Nu o mai putem exclude."

ADRIAN VASILESCU, BNR:

"Suntem într-o criză şi economia trebuie alimentată cu bani"

Unele bănci centrale discută pe marginea posibilităţii creditării cu dobânzi negative, în vederea susţinerii economiei, care este în criză, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), exprimându-şi speranţa că, totuşi, poate că acest lucru nu va fi pus în practică. Reprezentantul BNR ne-a explicat: "Există această tendinţă. Este o idee pe care a exprimat-o şi guvernatorul Franţei. Băncile se uită în urmă, la criza din 1929-1933, după care toţi cei care au analizat-o au spus că marea greşeală de atunci a fost că au lăsat pieţele să rezolve criza şi economia nu a fost alimentată cu bani. Acum este o nouă criză şi economia trebuie alimentată cu bani. Însă doar cine are putere va reuşi să facă acest lucru. Discuţiile sunt multe - de la Donald Trump care spune că trezoreria va trimite mandate familiilor la poartă, la unele bănci centrale care anunţă că ar putea să împrumute întreprinderile şi populaţia în anumite condiţii". (E.O.)

----------------------

CĂLIN RECHEA, ANALIST ECONOMIC:

"Dobânda negativă este doar expresia falimentului intelectual şi moral al băncilor centrale"

Anunţarea unei dobânzi negative de politică monetară nu va stimula activitatea economică din Marea Britanie, după cum o arată şi experienţa băncilor centrale din Japonia şi zona euro, este de părere fostul bancher Călin Rechea, analist economic al ziarului BURSA.

Domnia sa consideră că efectul va fi contrar celui aşteptat, mai ales în condiţiile în care sistemul bancar nu poate acorda credite cu dobândă negativă, deoarece, astfel, se va înregistra un consum permanent al capitalului.

"Conform teoriei creării banilor din nimic prin acordarea de credite, susţinută chiar într-un studiu al Băncii Angliei din 2014 şi demonstrată empiric de profesorul german Richard Werner, rambursarea unei sume mai mici decât cea acordată nu implică doar diminuarea volumului de bani din economie, ci şi suplimentarea permanentă a capitalului bancar, chiar în condiţiile ideale ale absenţei creditelor neperformante.

Dacă teoria intermedierii financiare este considerată corectă, atunci băncile va trebui să aplice dobânzi negative mai mari, în valoare absolută, pentru depozitele clienţilor decât pentru creditele acordate.

Şi în acest caz, chiar dacă deponenţii nu îşi lichidează depozitele, există o nevoie permanentă de capital suplimentar, care face imposibilă supravieţuirea băncilor pe termen lung".

Cu alte cuvinte, apreciază Călin Rechea, aberaţia economică numită "dobândă negativă" nu reprezintă o soluţie, ci doar expresia falimentului intelectual şi moral al băncilor centrale.

----------------------

ECONOMISTUL AURELIAN DOCHIA:

"Creditarea la dobânzi negative arată că lumea nu mai are valoare"

Se poate întâmpla ca, pe termen scurt, să aibă loc un fenomen de creditare la dobânzi negative, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "S-ar putea ca, în condiţiile în care ai o dobândă de minus 3%, un credit cu minus 1% să fie un plasament cu câştig, dar pe termen lung este clar o anomalie şi se datorează faptului că, de-a lungul vremii, băncile centrale au dus o politică de sprijin al economiei, prin inundarea cu bani a pieţelor financiare. Scăderea dobânzilor şi relaxarea cantitativă înseamnă, practic, punerea banilor pe piaţă şi banii, dacă ajung să fie în abundenţă, au dobândă negativă. Creditarea cu dobânzi negative poate părea, la început, un lucru bun pentru cei care doresc să se împrumute, dar este şi un semnal că lumea nu mai are nevoie de bani, că nu mai este cazul să economisim, pentru că orice economie făcută este o pierdere, iar, într-un fel, lumea nu mai are valoare, într-o astfel de situaţie".

Aurelian Dochia ne-a mai precizat: "S-a început cu dobânzi negative la depozite şi sunt multe bănci unde, practic, plăteşti o taxă ca să ţi se păstreze banii, iar în multe ţări există această situaţie paradoxală că dobânzile sunt negative pe întreaga linie, inclusiv la consumatorul final".

Specialistul susţine că nu ar trebui ca şi noi să ne aşteptăm la o situaţie în care vom fi plătiţi să ne împrumutăm: "Nu ştiu dacă trebuie să ne aşteptăm şi noi la aşa ceva şi nici nu este o bucurie, ci o anomalie, care nu se va termina bine. Din ceea ce se întâmlă la noi, nu prea există acest pericol, pentru că inflaţia este destul de ridicată în comparaţie cu alte ţări. La o inflaţie de peste 4% nu este nevoie ca banca centrală să adopte dobânzi negative. Acest lucru este o perfuzie pe care o fac unele bănci economiei, dar când se aplică astfel de perfuzii, se face un bine pacientului care va muri imediat după aceea". (E.O.)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La noi ca la nimeni.Dobanzile excesive sunt mai periculoase decat coronavirusul .Pensionarii ,cei in somaj tehnic sau clasic ,cei ramasi fara loc de munca asteapta promulgarea legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive .Legea este din 11 mai la presedintie .IFN-urile ne-au jefuit pur si simplu ,bineinteles cu semnatura noastra si sub obladuirea guvernantilor care-si primesc ,probabil ,tainul .

    Traim intr-o epoca a paradoxurilor. La romani, un sclav, care castiga 2500 lei pe luna, daca vrea sa cumpere cu cardul un bun de folosinta indelungata (frigider, sa spunem) si plateste cu cardul, are o dobanda la card de 24% si DAE 28% pe an... Pentru un astfel de om, nu trebuie, in niciun caz o dobanda negativa.. ca nu-si va umple casa cu frigidere, ci o dobanda umana, care sa tina cont de realitatile pietei si vietii pana la urma.

    Romania inca are dobanzi nu mari ci foarte mari, nerusinate chiar... Sa-i vorbesti unui roman care ia credit de nevoi personale cu DAE 11%, de dobanzi negative, inseamna sa-ti bati joc de el... 

    1. Dobânda negativă e furt. Bancherii vor fura banii legal, și acoperiți de scuza că "e pandemie", pe care până acum n-o aveau. Probabil că nu-ți dai seama că dobânzile negative se vor aplica și la depozite. Și ca să nu te poți eschiva, vor interzice numerarul prin intermediul politicienilor, care sunt doar niște biete marionete, ca să nu poți să retragi banii de la bancă și să eviți "dobânda". Dacă nu ne-ar afecta pe toți măsurile astea, aș râde cu gura până la urechi de fraierii cu diplomă care citesc BURSA și care cântă osanale sistemului economic banksterist și măsurilor dictatoriale din timpul pandemiei pentru că nu înțeleg cum îi vor afecta și pe ei.

      Oportunitar exista pe ambele trenduri de dobanda atat pozitiva sau negativa.

      In functie de fiecare, ce forma de taxare a veniturilor realizate are; cat si a instrumentelor de levier folosite in economie / afacere, stil investitional. 

      O dobanda negativa este la fel de buna / rea ca o dobanda pozitive; faptul ca e sus sau e jos iti arata ce trend economic urmeaza. 

      Daca ai capacitatea de anticipatie atunci o sa te plasezi bine in economie, daca nu, atunci o sa te plasezi la fel de cresit ca si pe un trend trecut de dobanda pozitiva. 

      Cu cat mai multe piete au dobanda negativa = atat ponderea de lichiditati in depozite ce apasa pe balantele bancilor. 

      Lichiditati nu neparat ca forma de numerar, pot sa aibe mai mutle forme. 

      Cel mai naspa este pentru cei cu venituri castigate din salarii, caci tot ei sunt ca majuritate si cei care incearca sa economiseasca pentru o pensionare usoara. 

      Exact acest fenomen se intampla in Germania, UK, si alte tari, acum, unde foarte multi pensionar constata ca nominalele economisite nu mai au putere de cumparare 

      Banii se fac din invatarea intermedierii a transferurilor de valoare in piete si se castiga din paritatea conversiilor tranzactionate. 

      Poti sa iei credit cu dobanda zero din UK si sa faci o afacere de comert cu o alta piata internationala ce sta pe alta dobanda pozitiva; asta inseamna; forteaza fluxurile la circulatie in piata / concomitent si cu incinerare o cota parte a datoriilor trecute ce atingeau plafonul de creditare. 

      Banii se câștigă din muncă cinstită. Dar sunt unii care nu se împacă cu ideea asta. Și ăia se fac bancheri. Da, e o idee cam revoluționară să spui că oamenii ăia au dreptul să-și păstreze banii. Prea revoluționară pentru bancheri. Și probabil și pentru tine. Probabil și tu ești unul din ăia care-și închipuie că o să fenteze schema asta. Să vii să ne povestești cum ți-a mers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb