Creditorii Greciei oferă 15,5 miliarde de euro în schimbul adoptării unor reforme

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2015

Creditorii Greciei oferă 15,5 miliarde de euro în schimbul adoptării unor reforme

Surse: BCE nu a mai majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile elene

Actualizare 20:20 Fitch: "Incapacitatea de plată va afecta băncile greceşti"

Fitch Rating, agenţie de evaluare financiară, avertizează în legături cu riscurile la adresa băncilor şi a ratingului de credit al ţării, din cauza timpului pierdut cu negocierile dintre Grecia şi creditorii săi, informează Reuters.

Agenţia consideră că economia Greciei va fi afectată de incertitudinile în privinţa acordului, iar băncile greceşti vor avea de suferit în urma retragerilor masive din depozite.

Potrivit Finch, decizia BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna o intrare în incapacitate de plată restricţionată a creditorilor eleni, conchide agenţia.

(M.C.)

---

Actualizare 17:37 Alexis Tsipras afirmă că refuză ultimatumuri şi şantaje în UE

Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat vineri că refuză "ultimatumuri şi şantaje" în Uniunea Europeană, pe fondul presiunilor imense pentru acceptarea unui acord cu creditorii săi, UE şi FMI, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, care pare să se apropie inexorabil, scrie AFP.

Principiile europene "nu sunt fondate pe şantaj şi ultimatumuri. În special în aceste ore cruciale, nimeni nu are dreptul să pună în pericol aceste principii", a afirmat liderul stângii radicale, la capătul unui summit european care a avut loc la Bruxelles.

---

Actualizare 15:52

Creditorii Greciei propun o extensie de 5 luni a programului de finanţare şi o tranşă parţială de 15,5 miliarde euro, pentru a depăşi impasul în negocieri cu premierul Alexis Tsipras, a declarat un oficial european, scrie Bloomberg.

Propunerea celor trei instituţii creditoare ale Greciei - Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană - ar extinde programul de salvare a Greciei, până în noiembrie, a declarat oficialul reporterilor de la Bruxelles, cerând să nu numit, deoarece negocierile sunt în curs de desfăşurare.

Potrivit acestuia, finanţarea va fi oferită dacă Parlamentul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii şi majorarea taxelor.

---

Actualizare 15:22 Valoarea depozitelor din băncile greceşti a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au atenuat în mai, la 3,7 miliarde de euro (4,15 miliarde de dolari), faţă de 4,9 miliarde de euro în aprilie, dar valoarea depozitelor a ajuns la cel mai redus nivel din mai 2004, deoarece temerile privind situaţia financiară a ţării s-au adâncit, transmite Reuters.

Valoarea totală a depozitelor a scăzut în mai la aproximativ 129 miliarde de euro, de la 133,6 miliarde de euro în aprilie, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană (BCE). Acesta este cel mai redus nivel din ultimii aproape 11 ani şi a opta lună de declin consecutiv.

Ieşirile din depozitele băncilor elene vin pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaţionali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, Grecia riscând să între în incapacitate de plată şi în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit). Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să se reunească din nou sâmbătă la Bruxelles după ce discuţiile la reuniunea de joi nu au produs niciun rezultat.

---

Actualizare 14:10 Merkel şi Hollande au discutat despre extinderea programului de finanţare al Greciei

Angela Merkel şi Francois Hollande au discutat, astăzi, despre extinderea programului de salvare al Greciei şi acordarea unei finanţări Guvernului de la Atena, informează Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel şi Preşedintele Franţei Francois Hollande au avut astăzi, înaintea reuniunii decisive a miniştrilor de finanţe din zona euro, o întţlnire privată cu Tsipras, solicitându-i Greciei să accepte, mâine, un acord de finanţare pentru reforme care să deblocheze fondurile creditorilor internaţionali şi să evite intrarea Greciei în incapacitatea de plată.

(M.C.)

---

Actualizare 11:40 Merkel: "Negocierile de sâmbătă referitoare la Grecia sunt decisive"

Negocierile de sâmbătă referitoare la Grecia au o importanţă decisivă, liderii europeni au convenit că trebuie făcut tot posibil să fie încheiat un acord pentru că timpul este scurt, a declarat vineri dimineaţă cancelarul german Angela Merkel, transmite Bloomberg.

Merkel şi ceilalţi lideri din Uniunea Europeană au cerut miniştrilor de Finanţe să deblocheze negocierile cu Grecia, pe fondul radicalizării poziţiilor legate de condiţiile care trebuie îndeplinite de autorităţile elene schimbul deblocării finanţării.

Liderii zonei euro se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru un summit UE la care discuţiile referitoare la Grecia nu sunt pe agenda oficială a discuţiilor.

Liderii europeni au refuzat joi să discute în detaliu propunerile de reformă, exprimând doar confuzie şi frustrare.

---

Actualizare 09:51 Oettinger dă un ultimatum de cinci zile Atenei pentru a evita Grexitul

O ieşire a Greciei din zona euro va fi inevitabilă dacă Atena şi creditorii săi nu găsesc o soluţie în următoarele cinci zile, a declarat vineri reprezentantul Germaniei în Comisia Europeană, Gunther Oettinger, citat de Reuters.

"Vom face tot ce este posibil până pe data de 30 pentru ca grecii să arate că sunt gata să facă reforme", a spus Oettinger la postul de radio Deutschlandfunk.

"Un Grexit nu este scopul nostru, dar va fi de neevitat dacă nu apare o soluţie în următoarele cinci zile", a declarat comisarul european.

(E.D.)

---

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să nu mai majoreze plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti, care a ajuns deja la 89 de miliarde de euro (100 de miliarde de dolari), ca urmare a unor obiecţii exprimate de Jens Weidmann, guvernatorul Bundesbank (banca centrală germană), conform unor surse citate de Reuters.

Jens Weidmann susţine că băncile din Grecia nu ar trebui să achiziţioneze datorii pe termen scurt ale guvernului elen. "Eurosistemul nu ar trebui să acorde finanţare Greciei chiar dacă se aşteaptă la acordarea ulterioară a tranşelor de împrumut", a subliniat Jens Weidmann, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE. Acesta a mai spus: "Când băncile care nu au acces la pieţe cumpără obligaţiuni suverane, există temeri privind dependenţa lor de linia de finanţare de urgenţă".

Miercuri, BCE a aprobat o majorare a plafonului ELA, aceasta fiind a cincea creştere din ultimele opt zile, în condiţiile în care retragerile de depozite din Grecia au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi.

Sursele menţionate afirmă că este posibil ca Banca Greciei să nu fi solicitat ieri o majorare, deşi presa elenă estimează că între 4 şi 6 miliarde de euro au fost retraşi din băncile greceşti săptămâna trecută, comparativ cu 30 de miliarde de euro în primele patru luni acestui an.

Decizia BCE alimentează presiunile asupra Guvernului de la Atena pentru a ajunge la un acord de extindere a finanţării cu UE, BCE şi FMI, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată.

Negocierile Atena - creditori continuă

Negocierile privind asistenţa financiară internaţională pentru Grecia "vor necesita încă numeroase ore" de discuţii, însă este de aşteptat un "final fericit", a dat ieri asigurări preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de summitul UE de la Bruxelles.

"Munca este încă în desfăşurare şi e sigur că va mai fi nevoie de numeroase ore ca să ajungem la un acord între Atena şi creditori", a declarat Tusk, adăugând: "Eu am, însă, sentimentul că (...) această poveste grecească va avea un final fericit".

Şi premierul belgian Charles Michel a afirmat: "Continui să sper că există posibilitatea să ajungem la un acord chiar în orele viitoare, însă în cazul contrar va trebui să continuăm să lucrăm în zilele ce urmează, până în acest week-end în mod sigur. Data scadentă este duminică".

Cancelarul german Angela Merkel informa, ieri după amiază, că oficialii zonei euro "nu au făcut, deocamdată, progresele necesare".

O reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro era în desfăşurare ieri după-amiaza, la Bruxelles, unde părţile încercau să ajungă la un acord privind angajamentele de reformă şi tăierile bugetare dorite de creditori. Un posibil acord ar permite deblocarea a 7,2 miliarde de euro, tranşa pe care o mai poate accesa Grecia din împrumutul de 240 de miliarde de euro contractat de la creditori în 2010.

În lipsa ajutorului, autorităţile de la Atena nu vor putea plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente la sfârşitul lunii.

Negocierile dintre Grecia şi creditori se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi alte condiţii impuse în schimbul deblocării ajutorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb