Crescătorii de suine, în impas - ţin fermele goale de frica scumpirilor

ANA FELEA
Miscellanea / 29 martie 2022

Crescătorii de suine, în impas - ţin fermele goale de frica scumpirilor

Pentru prima dată după mai bine de trei ani, judeţul Buzău nu mai are niciun focar de pestă porcină în ferme, singurele focare active în prezent fiind înregistrate în gospodării izolate. Cu alte cuvinte, toţi crescătorii de suine îşi pot desfăşura activitatea fără restricţii, respectând totuşi normele de protecţie împotriva acestui virus care a ucis sute de mii de animale în tot judeţul. Totuşi, fermierii nu se grăbesc să-şi populeze fermele, iar motivul îl reprezintă scumpirile înregistrate în ultima perioadă la cereale, furaje şi utilităţi, adică tot ceea ce va creşte în final costul de producţie. Aceştia au recunoscut că în final carnea din producţia autohtonă ar ajunge la raft cu un preţ mai mare decât la produsele din import, iar populaţia nu şi l-ar permite.

"Din punct de vedere sanitar-veterinar este adevărat, dar din punct de vedere economic cred că e un dezastru, adică nu cred că vreun fermier va popula, cel puţin în următoarele şase-şapte luni. Pentru că cerealele, deja, după cum ştiţi, au crescut enorm. Purcelul mic a ajuns la vreo 60-70 de euro bucata şi costul lui va fi foarte mare, iar preţul de vânzare sigur nu va fi suportat de populaţie, pe de-o parte, iar pe de altă parte vor veni din importuri, din Germania, din Spania, din Europa Occidentală pentru că, ştiţi bine, chinezii nu mai importă nimic din Europa şi atunci, producţia de acolo se va îndrepta spre ţări de genul nostru. Acesta este punctul meu de vedere. Probabil că era undeva la 80-90%", a explicat Mircea Curelea, crescător de suine din judeţul Buzău.

În aceste condiţii, crescătorul din Buzău are în prezent ferma goală şi spune că va repopula abia într-o lună însă cu un număr mult mai mic de animale faţă de cât obişnuia să crească până când pesta porcină i-a omorât mii de porci.

"În primul rând, producţia pe care o facem noi cred că nu este rentabilă în situaţia dată şi, pe de altă parte, marfa care va veni din afară. Care vine. De Crăciun, la fel a fost. Sincer să vă spun, nu am făcut un calcul al costurilor pentru că eu am ferma goală în momentul acesta, dar cred că undeva între 40-50% au crescut. Gândiţi-vă că, cerealele au crescut cu 60-70%, iar cerealele reprezintă 70% din consumul de furaje al animalului, energia a crescut de trei ori, salariile au crescut şi ele cu un anumit procent. Vă daţi seama, toate sunt în defavoarea creşterii animalelor. În ceea ce priveşte acest domeniu, al creşterii suinelor, este o cădere foarte adâncă, foarte profundă, deci nu vor rezista decât cei foarte mari, care au şi suprafeţe de teren, care au furaje, care au prelucrare, care au magazine, adică întreg lanţul. Cei mici nu au nicio şansă. Eu aveam capacitatea de 10.000 de capete şi plus ferma de reproducţie care are undeva la 1000 de scroafe cu 25.000-30.000 de purcei pe an. Acum avem 0, urmează să populăm reproducţia", a spus crescătorul de porci Mircea Curelea.

În situaţia acestui fermier din Buzău sunt şi alţii care acum au fermele goale.

"La Buzău, nu mai este decât o singură fermă care are porci, din informaţiile mele, aici, lângă Hanul lui Ţintă. Dar alta nu cred că mai există, toate sunt goale în momentul acesta. În trecut, cred că erau 10 ferme, în medie, la vreo 3000-4000 de capete, erau vreo 40.000-50.000 de capete pe an, lejer, cred că şi mai mult", a declarat Mircea Curelea.

De altfel, situaţia este asemănătoare la nivelul întregii ţări. Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de carne de porc din România a declarat, recent, la o televiziune centrală că doar în 2021 a fost băgată în pământ, din cauza pestei porcine, o cantitate de carne de 92 de milioane de kilograme, adică o cantitate care putea asigura consumul pentru 2,5 milioane de persoane. Toate aceste aspecte dar şi contextual economic actual cauzat de războiul din Ucraina au dus la explozia preţurilor la kilogramul de carne la raft. De exemplu, potrivit site-urilor supermarketurilor, un kilogram de cotlet de porc fără os se vinde cu aproape 25 de lei, adică cu trei lei mai mult ca anul trecut, iar un kilogram de muşchiuleţ de porc costă 30 de lei cu doi lei mai scump ca în urmă cu câteva luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb