Creştere economică peste aşteptări

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 decembrie 2008

Creştere economică peste aşteptări

Produsul Intern Brut al ţării noastre a crescut cu 9,1% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), peste aşteptările analiştilor economici. În primele nouă luni ale anului, economia a avansat cu 8,9% comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, mai indică datele INS.

Nivelul ridicat al creşterii economice relevă, astfel, producţia agricolă foarte ridicată din acest an şi creşterea din sectorul construcţiilor, potrivit analiştilor Raiffesen Bank.

Ionuţ Dumitru, economist şef al băncii, apreciază că a avut loc o decelerare substanţială a industriei şi serviciilor, în timp ce cererea internă a accelerat pe baza consumului. "Ne aşteptăm la o continuare a decelerării produsului intern brut în următoarele trimestre, pe baza restrictivităţii condiţiilor de creditare, a încetinirii economice din zona euro şi a politicii monetare restrictive", a mai precizat analistul, care a adăugat: "Aceste elemente nu se vor regăsi, totuşi, în produsul intern brut din ultimul trimestru al anului, care ar putea rămâne la un nivel ridicat datorită contribuţiei agriculturii".

Pentru acest an, creşterea produsului intern brut se va situa la 8,5%, în opinia analistului Raiffeisen Bank. În 2009 însă, creşterea economică va fi mult mai redusă, deşi fondurile europene care aşteaptă să fie accesate de ţara noastră vor tempera decelerarea acesteia.

În mod evident, economia creşte în această perioadă peste potenţial, ceea ce alimentează deficitul de cont curent şi inflaţia, susţine economistul Raiffesen Bank. În 2009, domnia sa aşteaptă o ajustare a cererii interne, care este inevitabilă în opinia domniei sale, şi atrage atenţia că aceasta este bine să se realizeze prin mixul de politici macroeconomice - o politică fiscală şi de venituri restrictive. "Considerăm că alternativa o constituie o ajustare mult mai brutală de către piaţă", a mai precizat analistul.

Lucian Anghel, economist şef al BCR, consideră că, pe plan intern, cauzele care ar putea determina o încetinire a ritmului economiei ar putea fi efectul psihologic generat de situaţia existentă în exterior, precum şi o slabă accesare a fondurilor europene.

Domnia sa consideră că rolul noului guvern este din ce în ce mai important şi va rămâne aşa în următorii ani.

Banca Centrală va juca, de asemenea, un rol important în evoluţia economiei în 2009. Instituţia va fi nevoită să vegheze asupra ritmului decelerării creditării şi să relaxeze politica monetară, în condiţiile în care măsurile de restrictivitate devin agresive, susţine economistul BCR. Domnia sa apreciază că economia noastră ar trebui să se bazeze pe investiţii într-o măsură mai mare, dar se observă o încetinire a ritmului de creştere a acestora de la 35,2% după primul trimestru, la 23,6% în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ionuţ Dumitru apreciază că încetinirea investiţiilor în economie are loc, probabil, din cauza scăderii înregistrate în sectorul construcţiilor, deşi rata de creştere a investiţiilor a rămas, în continuare, ridicată.

De aceeaşi părere este şi economistul ING, Nicolaie Chidesciuc, care apreciază că în ultimul trimestru al anului va avea loc o scădere puternică a investiţiilor, ca urmare a încetinirii puternice în sectorul construcţiilor. Această evoluţie va fi şi mai accentuată în anul 2009, având în vedere perspectivele activităţii în construcţii, precum şi dificultatea ridicată în obţinerea finanţării din ţară sau de afară. Experienţa alegerilor din anul 2004 determină analistul ING să considere că investiţiile vor avea de suferit în ultimul trimestru al anului şi din cauza recentelor alegeri.

Lucian Anghel susţine că, până acum, creşterea noastră economică s-a bazat pe consum. "Acum nu mai avem nevoie de stimularea acestuia, de aceea noul guvern ar trebui să ia rapid măsuri privind stimularea investiţiilor interne sau realizarea unui buget multianual", a adăugat analistul BCR.

De aceeaşi părere este şi Nicolaie Chidesciuc, care precizează: "Pentru a preveni o încetinire a creşterii PIB sub prognoza noastră de 1,7% în 2009, cred ca noul guvern ar trebui să adopte cât mai repede măsuri de ajustare fiscală (limitare substanţială a creşterii salariilor şi pensiilor), având în vedere deficitul bugetar ridicat ce se prefigurează în 2009". Domnia sa estimează că în ultimul trimestru din an creşterea economică va fi de 6,3%, în principal ca urmare a trecerii producţiei industriale pe minus şi a decelerării tuturor celorlalte componente care formează PIB-ul. Producţia agricolă va avea, cel mai probabil, în continuare o influenţă pozitivă, apreciază analistul. "Cred că activitatea economică va încetini puternic în trimestrul I din 2009 şi, pe măsură ce decidenţii de politică monetară vor sesiza acest aspect, vor schimba accentul de pe inflaţie pe creşterea economică. Acest lucru implică injectarea de lichiditate în piaţă, rate mai mici de dobândă şi un curs mai depreciat faţă de nivelul actual", susţine Nicolaie Chidesciuc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb