Preţurile de consum din zona euro şi-au accelerat neaşteptat creşterea anuală în ianuarie 2022, conform datelor preliminare de la Eurostat.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a crescut cu o rată anuală de 5,1%, după o creştere de 5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 0,4% în luna anterioară (vezi graficul 1).
Indicele core al preţurilor, care exclude alimentele şi energia, şi-a temperat creşterea anuală până la 2,3%, de la 2,6% în decembrie 2021.
Creşterea anuală a IAPC din ianuarie este cea mai mare de la introducerea euro ca monedă de cont, la 1 ianuarie 1999. De atunci, indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro a crescut cu 50%, în condiţiile unei creşteri cu aproape 65% a preţurilor alimentelor şi cu 153% a preţurilor energiei.
Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,6% în ianuarie 2022, de la 3,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.
Şi preţurile energiei au înregistrat o creştere record în prima lună a anului, cu o rată anuală de 28,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 6% (vezi graficul 2).
Niciunul dintre cei 44 de economişti participanţi la sondajul Bloomberg nu a prognozat accelerarea inflaţiei din zona euro. Valoarea mediană a prognozelor arăta o temperare a inflaţiei până la 4,4%.
La nivelul ţărilor din zona euro, cele mai mari creşteri anuale ale IAPC s-au înregistrat în Lituania (+12,2%), Estonia (+11,7%), Belgia şi Slovacia (ambele +8,5%). În Germania creşterea anuală a IAPC a fost de 5,1%, în scădere de la 5,7% în luna precedentă, iar în Franţa de 3,3%, în scădere de la 3,4%.
După cum scrie Bloomberg, aşteptările de pe pieţelor monetare indică o majorare a dobânzii de politică monetară cu 10 puncte de bază până în iulie 2022 şi o creştere de 25 de puncte de bază a dobânzii pentru facilitatea de depozit până la sfârşitul anului.
Astăzi are loc prima şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene din 2022. Economiştii care au participat la sondajul Bloomberg consideră că prima majorare a dobânzii de politică monetară va fi în septembrie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de costel în data de 03.02.2022, 07:25)
pai la noi numai in luna Ianuarie 2022 motorina sa scumpit cu 10% implicit de la aceasta si de la dublarea preturilor la energie, asigurari auto, etc, incepe sarabanda cresterilor a preturilor a tuturor marfurilor si serviciilor.
1.1. S-a creat USL-2 ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2022, 09:49)
" sarabanda creșterii prețurilor" , implicit și a descreșterii nivelului de trai a românului, pot începe sub această coaliție a celor două ciume. Încăpățânarea lui Cîțu -cel demis de Parlament- de a rămâne prin-ministru a rupt vechea coaliție și iată... prin 'malaxarea' ciumei roșii cu cea galbenă a apărut o minune :
.
.....CIUMA MULTICOLORĂ.....
Ciuma roșie + ciuma galbenă= ciuma multicoloră,iar eu sunt...
~Un străin printre ciumați~
Muzica: F.Sinatra/străini în noapte.