Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, ieri, o creştere estimată de 0,7% în termeni reali a economiei, pentru anul trecut, peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul a unor indici. PIB-ul nominal a rămas la nivelul de 587,4 miliarde lei, potrivit comunicatului instituţiei.
INS arată că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul "Administraţii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).
"Schimbarea anului de bază a determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior şi a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinţă precum şi recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, începând cu ianuarie 2010 şi până în prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizează în comunicatul INS.
Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB, anul trecut, faţă de cel precedent, s-a majorat, în special, pe seama îmbunătăţirii semnificative a contribuţiei industriei la creşterea economică, de la -0,6% în varianta provizorie la -0,3%, după modificarea volumului de activitate cu 1,1 puncte procentuale (de la 97,9% la 99%), şi a comerţului cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; trans-port şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la 0% la 0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu 1,2 puncte (de la 100,3% la 101,5%).
Valoarea adăugată brută totală, care în prima variantă a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,2%, în varianta anunţată miercuri a contribuit cu 0,4% la creşterea PIB, în timp ce impozitele nete pe produs şi-au redus contribuţia cu 0,2 puncte procentuale.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, de la 0,4% la 0,6%, ca urmare a modificării volumului său cu 0,4 puncte procentuale (de la 100,6% la 101,0%), şi formarea brută de capital fix, de la 1,0% la 1,3%, ca urmare a modificării volumului său cu 0,9 puncte procentuale (de la 104,0% la 104,9%)", arată Statistica.
Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale.
1. Stimata redactie,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.04.2013, 00:35)
va rog transmiteti domnului Treichl, ca desi inca mai este destul goodwill de taiat ar putea sa faca o mica, dar necesara concesie si sa modifice la pagina 38 in raportul financiar cresterea de 0 la suta relativ cu anul precedent macar la 0.3 % asa cum este declarata si in pagina buletinului Eurostat. Cat despre faptul ca suntem o economie inchisa si preponderent agricola discutam cu alta ocazie. Va multumesc.
2. ca sa vezi
(mesaj trimis de Obama în data de 04.04.2013, 15:34)
au aparut noi informatii si a fost modificat modul de calcul al unor indici? as putea sa intreb in ce sens si ce informatii au aparut? de fapt poate cineva avizat sa verifice? si fara legatura cu subiectul..parca Ponta reusise sa il schimbe pe seful INS, nu?