Liderii G20 au anunţat că prioritatea lor o reprezintă consolidarea relansării economice mondiale, dar şi că ţările dezvoltate s-au angajat să-şi reducă la jumătate deficitul public până în 2013, se arată în documentul final făcut public duminică, la sfârşitul unui summit care a avut loc la Toronto, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Marea prioritate a G20 este protejarea şi consolidarea relansării, precum şi punerea bazelor unei creşteri puternice, durabile şi echilibrate şi întărirea sistemelor noastre financiare împotriva riscurilor", a precizat G20, grupul statelor bogate şi emergente.
"Provocările majore rămân. În cazul în care creşterea revine, relansarea rămâne inegală şi fragilă, rata şomajului în anumite ţări se situează încă la niveluri inacceptabile, iar efectele sociale ale crizei se fac în continuare puternic simţite", se arată în documentul citat.
Şefii de stat şi de guvern au făcut apel "la mai multe progrese în procesul de reechilibrare a cererii mondiale", stimulând-o acolo unde este extrem de scăzută.
"Economiile excedentare vor proceda la reforme pentru a-şi reduce dependenţa de cererea externă şi se vor concentra mai mult pe sursele de creştere naţionale", a promis G20.
Grupul a relevat totuşi riscul datoriilor publice extrem de ridicate. "Economiile avansate s-au angajat la adoptarea de planuri bugetare care vor avea ca efect reducerea cu cel puţin jumătate a deficitelor până în 2013 şi stabilizarea sau reducerea procentului datoriei publice din PIB până în 2016", se subliniază în textul final al summitului.
"Măsurile de ajustare trebuie calibrate cu grijă pentru a susţine reluarea cererii private. Este posibil ca ajustările bugetare adoptate simultan în mai multe mari economii să afecteze relansarea", a mai estimat G20.
Şefii de stat şi de guvern au mai făcut apel "la continuarea măsurilor de consolidare bugetară favorabile creşterii". G20 a stabilit de asemenea să "crească flexibilitatea ratei de schimb în anumite pieţe emergente", la o săptămână după angajamentul Chinei de a lăsa mai liber cursul său de schimb.
De asemenea, documentul final precizează că rămâne la latitudinea fiecărei ţări să aleagă între "o taxă financiară" asupra băncilor şi o "abordare diferită" pentru ca statele să nu suporte costurile crizelor.
"Am căzut de acord asupra faptului că sectorul financiar trebuie să contribuie într-un mod substanţial şi echitabil la preluarea poverii legate de intervenţiile guvernului, atunci când acestea apar, cu scopul de a reabilita sistemul financiar", au precizat şefii de stat şi de guvern.
G20 a reafirmat de asemenea "angajamentele de a reforma sectorul finciar" luate în cadrul summiturilor precedente.
Liderii G20 ar trebui să se întâlnească din nou în noiembrie la Seul. Viitoarele summituri sunt prevăzute a avea loc în noiembrie 2011 în Franţa şi în 2012 în Mexic, se mai arată în acelaşi comunicat.
Sarkozy: Reducerea la jumătate a deficitelor a fost un "angajament", nu o "instrucţiune"
Reducerea la jumătate a deficitelor publice, decizie ce figurează în comunicatul final al summitului G20, reprezintă "un angajament" luat de fiecare ţară, şi nu o "instrucţiune" din partea grupului, a apreciat, duminică, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Este un angajament luat de fiecare membru şi nu o instrucţiune din partea G20. În mod voluntar, de la ţară la ţară, fiecare îşi ia angajamentul de a adopta un plan de durabilitate, însă acesta nu este un obiectiv colectiv al G20", a apreciat Sarkozy, într-o conferinţă de presă, după summitul G20 de la Toronto.
"Spre exemplu, Japonia nu aderă la acest obiectiv, fiind dreptul său să ia această decizie", a adăugat el.
"Acest obiectiv ar fi mai puţin important decât propriile angajamente pe care le-am luat cu partenerii europeni, deoarece acest angajamente sunt: deficit de 3% (din PIB) în 2013 şi 6% în 2011", a mai precizat Nicolas Sarkozy.
"Unii au susţinut (ca reducerea) să fie mai severă, alţii au vrut să fie mai puţin severă. S-a ajuns la acest punct de compromis, care constă în a da dovadă de pragmatism", a adăugat şeful statului francez.
"Nu putem cere, spre exemplu, Spaniei, Greciei şi Portugaliei să finanţeze marile planuri de susţinere (...), în acelaşi fel în care nu putem cere Chinei să-şi reducă masiv cheltuielile", a declarat Sarkozy.