Creşterea economiei Arabiei Saudite în încetinit în trimestrul 2, din cauza scăderii producţiei şi preţurilor petrolului, relatează CNBC, conform news.ro.
PIB-ul saudit a crescut cu 1,1% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat luni Autoritatea Generală pentru Statistică din Arabia Saudită, faţă de 3,8% în trimestrul precedent şi 11,2% în aceeaşi perioadă a anului 2022.
Sectorul non-petrolier, unde Arabia Saudită îşi dirijează reformele socioeconomice în cadrul programului de diversificare economică Vision 2030, al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a crescut cu 5,5% în trimestrul al doilea.
Dar Riadul, dependent de hidrocarburi, a înregistrat o pierdere de 4,2% din PIB-ul petrolier, în al doilea trimestru, suportând greul preţurilor globale mai scăzute ale ţiţeiului şi reducerilor voluntare ale producţiei de petrol.
Preţurile petrolului au crescut anul trecut, deoarece invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi sancţiunile internaţionale care au urmat au decuplat mulţi consumatori occidentali de livrările de ţiţei ruseşti.
Cel mai mare exportator de petrol din lume a beneficiat de două ori la acea vreme, atât de pe urma creşterii preţurilor, cât şi de pe urma creşterii cererii pentru ţiţeiul propriu al Arabiei Saudite, care este comparabil din punctul de vedere al calităţii cu oferta principală a Rusiei.
Mărfurile au oferit mai puţin sprijin economiei saudite în prima jumătate a acestui an, preţurile petrolului rămânând sub 80 de dolari pe baril pe fondul preocupărilor macroeconomice, o scădere recesivă a cererii şi ieşirea prelungită a Chinei din restricţiile spartane legate de Covid-19.
Arabia Saudită îşi asumă, de asemenea, cea mai mare parte a reducerilor voluntare suplimentare ale producţiei de ţiţei convenite de unii membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+.
Unele ţări OPEC+ înregistrează scăderi ale producţiei de 1,66 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2024, Arabia Saudită reducând producţia cu încă 1 milion de barili pe zi, în iulie şi august.
Rusia îşi reduce, de asemenea, exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi luna viitoare.
Fondul Monetar Internaţional a numit Arabia Saudită ca fiind economia din G20 cu cea mai rapidă creştere din 2022, cu o expansiune generală de 8,7% anul trecut.
Fondul a prefigurat încetinirea economică din Arabia Saudită săptămâna trecută, când a redus previziunile de creştere a PIB-ului de la 8,7% în 2022 la 1,9% în 2023, în ediţia din 25 iulie a raportului World Economic Outlook.
"Reducerea ratingului pentru Arabia Saudită în 2023 reflectă reducerile de producţie anunţate în aprilie şi iunie, în conformitate cu un acord prin OPEC+", a spus FMI, subliniind că "investiţiile private, inclusiv din implementarea "giga-proiectului", continuă să susţină un creşterea puternică a PIB-ului non-petrolier.
Încetinirea economiei saudite va influenţa performanţa generală în regiunea Orientului Mijlociu şi Asia Centrală, unde FMI se aşteaptă acum la o creştere de doar 2,5% în acest an, de la 5,4% în 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2023, 11:07)
Din pacate noi trebuie sa platim pentru ajutoarele sociale fara numar pe care tarile arabe le acorda cetatenilor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2023, 11:25)
"o creştere de doar 2,5% în acest an"
bine ca in UE crestera economica va fi "enorma"