Creşterea preţurilor la energie electrică şi la gaze, discutată de miniştrii de finanţe la ECOFIN

G.U.
Macroeconomie / 5 octombrie 2021

Creşterea preţurilor la energie electrică şi la gaze, discutată de miniştrii de finanţe la ECOFIN

Creşterea preţurilor la energie electrică şi la gaze este o problemă la nivel european şi este necesară o soluţie comună pentru rezolvarea ei, consideră miniştrii de finanţe care au participat la Consiliul Afaceri Economice şi Financiare, desfăşurat astăzi, 5 octombrie, la Luxemburg, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe, transmite Agerpres.

În acest context, reprezentantul României, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a atras atenţia că este nevoie urgentă de măsuri atât pe plan naţional, cât şi european pentru protejarea cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili.

"România susţine eforturile comune la nivelul UE pentru o economie bazată pe emisii scăzute de carbon, cu accent pe producţia de energie regenerabilă, concomitent cu implementarea măsurilor de eficienţă energetică. În atingerea obiectivelor în domeniul climatic trebuie să luăm în considerare securitatea energetică a Uniunii Europene în ansamblu, precum şi a fiecărui stat membru în parte. Este necesar ca UE să-şi reducă dependenţa de importurile energetice şi să se bazeze mai mult pe resurse proprii şi pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon", a precizat Alin Chitu.

În continuare, miniştrii au avut o dezbatere politică pe marginea recentului pachet privind revizuirea regulilor prudenţiale pentru companiile de asigurări şi reasigurări, pentru modificarea Directivei Solvabilitate II.

Comisia Europeană i-a informat pe miniştri cu privire la stadiul implementării instrumentului SURE, instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă, lansat ca parte a răspunsului UE la pandemia COVID-19. Cel de-al doilea raport semestrial elaborat de COM prezintă operaţiunile şi utilizarea acestuia până în prezent, precum şi impactul socio-economic al instrumentului. Conform raportului, cea mai mare parte a asistenţei financiare a fost plătită în perioada octombrie 2020 - mai 2021.

Un alt punct important pe agenda reuniunii a fost implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, respectiv adoptarea Deciziei de implementare a Consiliului privind aprobarea evaluării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Maltei.

De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii cu privire la lecţiile învăţate ca urmare a Semestrului European din 2021 şi posibile căi de urmat în viitor, în contextul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Totodată, miniştrii au adoptat concluziile privind finanţarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice în vederea Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, au continuat pregătirile pentru Reuniunea G20 a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor Băncilor Centrale şi a Reuniunii anuale a FMI, care vor avea loc între 12 şi 14 octombrie 2021 şi au aprobat actualizarea listei UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb