Creşterea preţurilor s-a temperat peste aşteptări în octombrie, până la o rată anuală de 8,1%

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 13 noiembrie 2023

CĂLIN RECHEA

ndicele preţurilor de consum (IPC) a crescut sub aşteptări în octombrie 2023, cu o rată anuală de 8,1%, după o creştere de 8,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,57%, după un avans de 0,79% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o temperare a creşterii anuale a preţurilor de consum până la 8,2%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 12,2%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021, în condiţiile în care s-au înregistrat creşteri lunare consecutive din octombrie 2020.

Creşterea preţurilor s-a temperat peste aşteptări în octombrie, până la o rată anuală de 8,1%

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 0,64% în luna octombrie 2023, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,68% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 8,7%, de la 10,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 6,2%, de la 6,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%. Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală la 12,2%, de la 12,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%.

La nivelul produselor alimentare, preţul berii a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 17,1%, după un avans de 17,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%. Preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 6,2%, iar creşterea anuală s-a temperat până la 11,9%, de la 13,8%.

Preţul făinii a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 3,1%, iar scăderea anuală a fost de 20,2%, după o scădere de 16,3% în luna precedentă. Preţul uleiului şi-a accelerat scăderea anuală până la 24,7%, de la 23,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,5%.

Preţul detergenţilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 24%, după o creştere de 23,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,8%, iar preţul energiei electrice a scăzut cu o rată anuală de 10,5%, după o scădere de 8% în luna anterioară, în condiţiile unui declin lunare de 1,1%. Preţul combustibililor a crescut cu o rată anuală de 0,4%, după o scădere de 0,5% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,2%.

La nivelul serviciilor, preţurile pentru transportul aerian au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 25,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 18,3%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 8,3%, de la 9,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,58%.

Dacă rata lunară medie din primele zece luni ale anului, de 0,62%, se va menţine până la sfârşitul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 7,4% în noiembrie 2023 şi de 7,7% în decembrie 2023.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna octombrie 2023 a scăzut cu 57% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cererea si oferta, pretul si puterea de cumparare,

    reguli simple,care nu pot fi "pacalite",prin propaganda politica 

    1. inflatia e sustinuta numai de guvern in momentul asta, cu mariri de taxe, mariri de salarii minime si mariri de pensii.

    ...

    Ceea ce unii numesc cresterea preturilor este in fapt o reasezare a acestora motivata de cresterea veniturilor si a PIBului natiunii romane .

    atat timp cat npluri tinute artificial jos nu ai trai fara "inflatie"!

    s c c r e t 

    1. preturile vor continua sa creasca la "trai" pana cand current account to gdp - se va corecta spre surplus... pe sacrificiul omararii cererii treptat.

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb