Creşterea salariului mediu în companii de stat va fi limitată la 60% din indicele de productivitate

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 19 iunie 2008

Ministerele, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, organele administraţiei publice centrale sau administraţiei publice locale care au în subordine, autoritate, coordonare sau portofoliu operatori economici, vor prezenta spre consultare sindicatelor de ramură bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora. Această prevedere este inclusă în Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile economico-financiare la nivelul unor operatori economici, pe care Guvernul a aprobat-o în şedinţa de ieri. OUG stabileşte o serie de prevederi privind conducerea acestor operatori economici, stabilirea modului de calcul pentru unii indicatori cuprinşi în bugetele de venituri şi cheltuieli, stabilirea remuneraţiei conducătorilor în funcţie de îndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă, fundamentarea fondului de salarii.

Actul normativ se va aplica regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, precum şi filialele acestora. Prevederile Ordonanţei de Urgenţă nu se vor aplica societăţilor financiar-bancare şi de asigurări, precum şi societăţii comerciale "Fondul Proprietatea SA".

Ordonanţa de Urgenţă modifică prevederile referitoare la fundamentarea fondului de salarii anual pentru operatorii economici care intră sub incidenţa actului normativ. Astfel, fundamentarea fondului de salarii anual prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli se va face în baza indicelui de creştere a câştigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii, calculat în unităţi valorice comparabile sau unităţi fizice, după caz. Suplimentar faţă de creşterea menţionată, se va putea acorda o creştere a câştigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult de indicele de creştere a productivităţii muncii.

De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă stabileşte un sistem unitar de conducere a operatorilor economici cu capital majoritar sau integral de stat.

Potrivit noilor prevederi, directorii generali/directorii vor asigura conducerea operatorilor economici în baza unui contract de mandat, încheiat în condiţiile Legii nr. 31/1990 şi ale Ordonanţei de Urgenţă. Contractul de mandat reprezintă acordul de voinţă încheiat între operatorul economic, reprezentat de Consiliul de Administraţie şi directorul operatorului economic, care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.

La nivelul operatorului economic, în contractul de mandat, alături de criteriile de performanţă specifice, se prevăd în mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea creanţelor şi plăţilor restante, a pierderilor, a cheltuielii la 1.000 lei venituri, precum şi creşterea productivităţii muncii.

Criteriile şi obiectivele înscrise în contractul de mandat se actualizează în fiecare an, în termen de 30 de zile de la data aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli.

Potrivit unei alte prevederi a Ordonanţei de Urgenţă, remuneraţia conducătorilor se va acorda în funcţie de îndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă cuprinse în contractele de mandat şi aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli. Astfel, remuneraţia lunară a directorului general/directorului se diminuează proporţional cu gradul global de neîndeplinire al obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia.

După aprobarea situaţiilor financiare anuale, conducătorului operatorului economic i se poate acorda un premiu anual de cel mult 12 remuneraţii brute lunare, proporţional cu gradul global de depăşire al obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat.

Conducătorii ministerelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, organelor administraţiei publice centrale sau ale administraţiilor publice locale, după caz, precum şi al altor instituţii publice care au în subordine, autoritate, coordonare sau portofoliu, operatorii economici au următoarele obligaţii: să aprobe sau să supună aprobării, după caz, bugetele de venituri şi cheltuieli, potrivit prevederilor legale în vigoare; să dispună măsuri pentru urmărirea lunară a execuţie contractelor de mandat şi să aprobe acordarea premiilor anuale în limita prevederilor legale.

La data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă se abrogă OUG nr. 79/2001 privind întărirea disciplinei economico-financiare şi alte dispoziţii cu caracter financiar.

Contractele de performanţă încheiate în baza dispoziţiilor OUG nr. 79/2001, precum şi contractele de mandat încheiate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei încetează sau se modifică, după caz.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb