Creşteri puternice ale pieţelor, pe fondul victoriei lui Biden şi a anunţului privind vaccinul

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2020

Creşteri puternice ale pieţelor, pe fondul victoriei lui Biden şi a anunţului privind vaccinul

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech are o eficacitate de 90%, potrivit unui studiu clinic realizat cu zeci de mii de voluntari

Dragoş Cabat: "Se conturează imaginea unei administraţii cu politici mai coerente, care se va îngriji atât de probleme interne ale Statelor Unite, cât şi de relaţiile externe, lucru la care pieţele reacţionează pozitiv"

Adrian Codirlaşu: "Faptul că republicanii au rămas majoritari în Senat înseamnă că democraţilor le va fi mult mai greu să crească taxele, aşa cum au în agendă"

Actualizare : Evoluţie preponderent ascendentă pentru pieţele europene, în prima parte a şedinţei bursiere

Pieţele europene au avut o evoluţie preponderent ascendentă, în prima parte a sesiunii de tranzacţionare, după raliul de ieri, alimentat îndeosebi de speranţele pentru găsirea unui vaccin eficace împotriva coronavirusului.

Indicele CAC40 de la Paris era în creştere cu 0,75%, la ora 11:30, în timp ce DAX30, al bursei din Frankfurt, avea o depreciere de 0,29%, iar indicele FTSE 100 al pieţei londoneze avea un avans de 0,94%.

Indicele paneuropean STOXX 600, ce include 600 de companii de dimensiuni mari, medii şi mici din şaptesprezece ţări europene, era în apreciere cu 0,41%.

La Bursa de Valori Bucureşti, după o oră şi jumătate de tranzacţionare, indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide săptesprezece acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, era în scădere cu 0,6%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei noastre, avea o depreciere de 0,43%.

Indicele BET-FI, ce cuprinde cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, era în creştere cu 0,15%.

---

Actualizare : Creşteri uşoare în majoritatea pieţelor asiatice

Majoritatea pieţelor asiatice au urcat în sesiunea de ieri, avansul fiind condus de companiile aviatice şi de turism regionale, pe măsură ce investitorii salută progresul în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, fapt ce a crescut încrederea în recuperarea economiei globale, notează Reuters.

Totuşi, unii analişti sunt reticenţi cu privire la implementarea rapidă în masă a vaccinului.

Tai Hui, strateg şef la JP Morgan Asset Management pentru pieţele asiatice a spus: "Având în vedere că sunt necesare mai multe teste, înseamnă că producţia şi distribuţia vaccinului, dacă este cu adevărat este eficace, se află încă la luni distanţă de implmentarea în masă".

Declin pentru indicele Shanghai Composite în contextul expunerii mai puternice la acţiunile companiilor din tehnologie

Indiciele Nikkei 225 de la Tokyo a avut o creştere de 0,26%, în timp ce aprecierea pentru indicele Hang Seng din Hong Kong a fost de 0,75%. Shanghai Composite unul din principalii indici ai pieţei din China continentală a scăzut cu 0,4%.

Analiştii pun declinul indicilor din China pe seama expunerii puternice la acţiunile companiile din tehnologie, care au intrat sub presiune pe măsură ce investitorii mizează pe o dependenţă mai scăzută faţă de tehnologie, dacă vaccinul va duce la relaxarea restrucţiilor de deplasare.

Indicele S&P/ASX 200 din Australia a crescut cu 0,66%, în timp ce indicele regional MSCI Asia-Pacific a urcat cu 0,43%.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a închis sesiunea de tranzacţionare de ieri în creştere cu 2,95%, Standard & Poor's 500 a avut un avans de 1,17%, în timp ce indicele tehnologiei Nasdaq Composite a avut o scădere de 1,53%.

---

Pieţele de capital internaţionale au înregistrat creşteri spectaculoase în prima sesiune de tranzacţionare de la conturarea reuşitei lui Joe Biden la alegerile din Statele Unite, într-o zi marcată de ştirea că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech are o eficacitate de 90%, potrivit unui studiu clinic realizat cu zeci de mii de voluntari, conform CNBC.

Albert Bourla, director general şi preşedinte al Pfizer a declarat: "Este o zi grozavă pentru ştiinţă, o zi grozavă pentru umanitate (...) Cred că putem vedea lumina de la capătul tunelului".

Acţiunile din Statele unite au sărit în debutul sesiunii bursiere, indicii atingând maxime istorice. După o oră şi jumătate de tranzacţionare, Dow Jones Industrial Average avea o creştere de 4,25%, pentru Nasdaq Composite avansul era de 1,74%, în timp ce S&P 500 era în apreciere cu 3,4%, la circa 3.630 de puncte.

Rezultatele relevate de studiul cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech sunt cele mai încurajatoare din acest moment, iar eficienţa aşteptată la primele vaccinuri este de 60-70%, conform Bloomberg. Dacă următoarea etapă de analiză a datelor din studiul clinic va decurge fără probleme, este posibil ca Pfizer să ceară oficial autorizarea pentru punerea în piaţa din SUA a vaccinului chiar în această lună.

Tom Essaye, de la The Sevens Report a spus, citat de CNBC: "Este un semnal bullish (n.r. de creştere) semnificativ pentru acţiuni pe termen scurt. Rata de eficienţă în prevenirea Covid-19 este mai mare decât se spera ... Având în vedere claritatea rezultatului alegerilor şi calendarul (se apropie sărbătorile), un raliu al indicelui S&P 500 până la 3.900 de puncte este rezonabil".

Pe fondul anunţului privind eficacitatea vaccinului împotriva Covid, după o oră jumătate de tranzacţionare, acţiunile Pfizer aveau o creştere de 6,2%, în timp ce titluri ale unor companii ce produc bunuri sau servicii ce facilitează munca de acasă, precum Zoom sau Peloton aveau scăderi de circa 16%.

Acţiuni ale companiilor aeriene American Airlines sau United Airlines, aveau creşteri de peste 15%, în contextul anunţului făcut de Pfizer, în timp ce pentru titlurile Carnival sau Royal Caribbean aprecierile erau de chiar de peste 30%, pe fondul speranţelor că activitatea navelor de croazieră se va relua mai rapid decât se credea iniţial.

Pe de altă parte, acţiunile Amazon aveau o scădere de 1,3%, în timp ce FedEx sau United Parcel Service - titluri câştigătoare de pe urma comerţului on-line, coborau cu 7,4%, respectiv cu 4,9%.

În Europa, sesiunea de tranzacţionare a început cu aprecieri pentru indici, pentru ca ulterior evoluţia să fie impulsionată de anunţul cu privire la eficacitatea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Indicele paneuropean STOXX 600, ce include 600 de companii de dimensiuni mari, medii şi mici din şaptesprezece ţări europene, avea la ora 17:30 un avans de 4,1%, în timp ce indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, era în apreciere cu 5,3%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, avansul era de 5,4%.

Dragoş Cabat, fost preşedinte al CFA România, ne-a precizat că, din punctul său de vedere, evoluţia pieţelor în contextul alegerilor, înainte de apariţia anunţului privind vaccinul, ţine de două elemente care care intră oarecum în conflict.

Analistul CFA a spus: "Pe de o parte, de obicei atunci când câştiga un preşedinte republican pieţele creşteau, iar când venea o administraţie care tindea uşor spre stânga, spre social-democraţie, scădeau. Asta se întâmpla pentru că politicile republicane favorizează o implicare mai mică a statului în economie, taxe mai reduse, etc. Spre deosebire de o administraţie democrată care de obicei ridică taxele, face cheltuieli bugetare mai mari pentru cauze sociale etc".

Pe de altă parte, analistul CFA este de părere că Donald Trump a fost un personaj "caustic", nu pentru pieţele de capital, ci pentru stabilitatea politică şi economică a întregii lumi. "Un preşedinte foarte conflictual prin tot ceea ce a făcut, dar în special în privinţa relaţiilor Statelor Unite cu partenerii europeni, cu NATO, China, Iran etc.", a punctat Dragoş Cabat.

În opinia sa, este posibil ca după conturarea câştigătorului alegerilor din Statele Unite, pieţele să răsufle uşurate că nu mai urmează încă patru ani cu Trump, ci vine un preşedinte mult mai echilibrat, mai conciliant, care probabil va favoriza reluarea relaţiilor mai strânse cu partenerii SUA.

"Mai mult, un preşedinte care, cel puţin în acest moment promite să aibă grijă de criza sanitară provocată de pandemie, spre deosebire de atitudinea lui Trump", a spus Dragoş Cabat, adăugând: "Se conturează imaginea unei anumite stabilităţi, a unei administraţii cu politici mai coerente, care se va îngriji de atât de probleme interne ale Statelor Unite cât şi de relaţiile externe, lucru la care pieţele reacţionează pozitiv".

La rândul său, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, este de părere că, probabil Joe Biden va inversa politicile anti-globalizare pe care le-a promovat Trump, ceea ce, privit în ansamblu, va reprezenta un impuls pentru economia globală.

"Donald Trump a renunţat la Parteneriatul Trans-Pacific şi la cel cu Uniunea Europeană. Din partea democraţilor sunt semnale că aceste acorduri se vor relua, ceea ce va reprezenta un impuls dat comerţului şi economiei globale. Cred că relaţiile cu UE se vor îmbunătăţi simţitor, de asemenea şi cu unele ţări din Asia", a explicat Adrian Codirlaşu.

În opinia analistului, un alt motiv pentru reacţia pozitivă a pieţelor după conturarea rezultatelor alegerilor este că republicanii au rămas majoritari în Senat, ceea ce înseamnă că democraţilor le va fi mult mai greu să crească taxele, aşa cum au în agendă.

"Pentru orice măsură vor trebui să ajungă la un compromis cu republicanii, ceea ce înseamnă un anumit echilibru şi nişte politici de centru. O abordare care, în opinia mea favorizează clasa de mijloc şi piaţa de capital", a spus Adrian Codirlaşu.

Totuşi, în opinia analistului CFA, schimbarea fundamentală vine în privinţa modului în care va fi abordată pandemia.

"Probabil se va pune un accent mai mare pe respectarea regulilor sanitare, vor fi impuse restricţii mai dure decât cele ale republicanilor. Dar asta va lovi într-o anumită măsură economia, cel puţin pe termen scurt. Deja, primul lucru pe care l-a făcut Biden este convocarea unui grup de lucru pentru a lupta împotriva Covid", a mai punctat vicepreşedintele CFA România.

De menţionat că Donald Trump, primul preşedinte în exerciţiu al SUA din ultimii 28 de ani care pierde realegerea nu a dat niciun semnal că îşi recunoaşte înfrângerea, continuându-şi campania prin demersurile de a contesta rezultatul alegerilor în justiţie.

Fără influenţa anunţului făcut de Pfizer, pieţele asiatice au crescut în prima zi sesiune bursieră a săptămânii în urma conturării câştigătorului de la Casa Albă, indiciele Nikkei 225 de la Tokyo având luni un avans de 2,12%, în timp ce aprecierea pentru Shanghai Composite al pieţei din China a fost de 1,86%, iar Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 1,18%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu mai bateți câmpii...nu va exista un vaccin pentru acest tip de virus care estevirdcum HIV, afectează omul pe clveci, în mod cronic, îl face vilnerabil la reinfectare și la o suită întreaga de alte boli.

    Faptul că, după ce a câștigat omul FIAREI - Biden, corporațiile farmaceutice au început imediat sa trâmbițeze despre un potențial vaccin (minciună pură) arata cât de sclavi mondiali suntem cu toții.

    Nu numai că nu va exista un vaccin dar măsurile restrictive mizerabile vor deveni permanente. 

    1. ..., spuse Mafalda, boul.

      La finalul lui 2021 din virusul asta va ramane doar o amintire ..

      Am mai citit elucubratiile unui anumit Vali, ce se da bancher pe zacilea si zice ca e Mama Omida, cum ca in 2022 se va stinge virusul de la sine, dar va aparea un altul si mai devastator undeva prin 2028...

      Nu "stimabililor", virusul va deveni ENDEMIC si oamenii rationali se vor vaccina o data la 2 ani .  

      Chiar si asa mastile vor deveni quasipermanente in urmatorii 10 ani datorita rezervorului urias de zbanghii, semidocti si cretini /oligofreni !  

      Concluzia e una singura : stabilimentele de neuropsihiatrie vor avea foarte mult de lucru, camasile de forta vor reveni la ordinea zilei !

      In rest, boul FIAREI tot Mafalda ramane si vițăvercea ! 

      Esti foarte optimist, ce sa zic. Nu ca n-ar putea fi asa cum zici dar totusi, 10 ani cu masti pe bot ...

      Și că vei fi obligat să-l faci... Ziceam că ești Mosadist, la cum faci confuzie deliberată între marxism și nazism (trollii Hasbara nu se pot dezbăra de chestia asta), dar mai degrabă cred că ești doar cu ghiveci la mansardă. Mai demult te plângeai că vom fi obligați să facem vaccin, acum te plângi că nu există vaccin.

      Vali e cel mai inteligent dintre toti comentatorii de aici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb