În cazul Patriciu, există suspiciunea că politicul s-a implicat în treburile justiţiei - a declarat deputatul liberal Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă organizată ieri. Domnul Antonescu observă că în ultimii doi ani şi jumătate de cînd s-a deschis ancheta, nu s-a formulat nici un cap de acuzare care să ridice problema siguranţei naţionale şi, implicit, a ascultării telefoanelor.
Deputatul liberal afirmă că poate exista suspiciunea că informaţiile din înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi folosite în mod "ilicit şi incorect" în scopuri economice, dar şi în scopuri politice sau pentru şantaj. Din acest motiv, şeful deputaţilor PNL solicită atît preşedintelui, cît şi primului ministru să desecretizeze respectivele casete.
Cele mai mari întrebări cu privire la independenţa actului juridic îi indică lui Crin Antonescu intenţia autorităţilor ca Patriciu să fie arestat. Motivul invocat, acela că prin activitatea sa mediatică omul de afaceri ar influenţa ancheta, i se pare deputatului liberal rizibil dar şi îngrijorător.
Crin Antonescu lansează un atac fără precedent la adresa preşedintelui Băsescu. El i-a solicitat acestuia să spulbere toate suspiciunile că, prin intermediul luptei împotrica corupţiei, instrumentează de fapt acţiuni împotriva adversarilor politici. De asemenea, şeful deputaţilor liberali a anunţat că se va opune unui eventual pericol de apariţie a unui "preşedinte-partid-stat". În acest context el şi-a manifestat speranţa că lupta anticorupţie nu va deveni "un fel de daciadă" prin care un personaj politic sau altul acumulează capital electoral.
Declaraţiile lui Crin Antonescu sînt dure, dar nu şocante. Ele nu marchează un divorţ al liberalilor de Partidul Democrat, ci sînt un fel de poliţă de asigurare a PNL-ului în eventualitatea unui conflict major cu şeful statului. De asemenea, poziţia exprimată se adresează şi alegătorilor, în eventualitatea că PNL va fi nevoit, mai devreme sau mai tîrziu, să rămînă singur.
Crin Antonescu preia, într-un fel, ştacheta de revoltat de la Ludovic Orban. Acesta din urmă a criticat în mai multe rînduri atitudinea preşedintelui Băsescu, în special cînd se punea, în vara trecută, problema alegerilor anticipate. La un moment dat PD chiar a solicitat conducerii liberale să îl sancţioneze pe Orban, lucru care nu s-a întîmplat şi care demonstra, la acea vreme, că rebelul are susţinerea tacită a colegilor de partid.
Contextul actual este complex ca şi atunci. Mulţi din PNL se simt sufocaţi de cizma grea a lui Băsescu, mai ales pe fondul scăderii în sondaje a partidului. În plus, fuziunea la care visează preşedintele, prin care PD ar înghiţi, practic, PNL-ul, este privită de mulţi liberali drept inacceptabilă. Acuzaţiile care i se aduc lui Patriciu sînt interpretate de ei şi ca un fel de şantaj, prin care principalul finanţator, împreună cu alţi lideri PNL implicaţi, eventual, în afacerile lui, pot să fie convinşi să facă pasul spre PD.
Crin Antonescu joacă un dublu rol. Pe de o parte, pregăteşte terenul pentru crearea unui nou PNL, dacă fuziunea cu PD va fi imperativă. De altfel, este un lucru pe care el l-a declarat de curînd. Pe de altă parte, el introduce un nou discurs, diferit de al premierului Tăriceanu, tocmai datorită faptului că primul ministru nu se poate expune unui conflict deschis cu preşedintele Băsescu. Această "a doua viteză" permite ca, dacă rezultatele PNL în sondaje vor fi şi mai proaste în viitorul apropiat, Tăriceanu să fie îndepărtat de la conducerea partidului şi "vina" să cadă doar asupra lui.
Crin Antonescu pare a juca rolul de scară de incendiu pentru PNL, în cazul unei catastrofe a Alianţei.