CRISTI TUDORESCU, CONSULTANT FINANCIAR: Investitorii de la noi - tot mai interesaţi de companiile din tehnologie

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2021

CRISTI TUDORESCU

CRISTI TUDORESCU

La BVB sunt nouă companii de tehnologie sau din zona de e-commerce, cu o componentă de tech, care au listate acţiuni sau obligaţiuni

Suntem într-o perioadă efervescenţă privind finanţarea şi creşterea companiilor de tehnologie, pornind din Statele Unite, continuând cu Europa şi ajungând către ţara noastră, unde începem să vedem în ultimii ani un apetit în creştere din partea investitorilor, spune Cristi Tudorescu, consultant financiar, CEO al Explore Asset Management, în ocazia lansării unui material de analiză a evoluţiei companiilor de tech la bursă.

"Prin natura lor, companiile care creează şi vând tehnologie, sau cele care au drept bază de dezvoltare un puternic suport tehnologic, se uită preponderent către viitor în setarea ţintelor de creştere şi de profitabilitate", scrie consultantul în material.

Din punctul de vedere al valorii de piaţă, investitorii în business-uri de tehnologie sunt dispuşi să includă o parte din viitor în evaluările prezente, iar pe parcurs urmăresc îndeaproape în ce măsură managementul companiilor confirmă prin rezultate traiectoria aşteptată, spune Cristi Tudorescu, adăugând: "De aceea, vedem în majoritatea cazurilor că multiplii de evaluare de tip Preţ / Cifra de afaceri sau Preţ / Profit sunt superiori altor industrii".

De exemplu, top zece companii din indicele american Nasdaq sunt evaluate, în medie, la de 9,2 ori cifra de afaceri previzionată pentru 2021, respectiv de 41,7 ori profiturile nete estimate. De asemenea, companiile din indicele BVP Nasdaq Emerging Cloud Index (coş de acţiuni ce capturează trendul "cloud" al ultimului deceniu) sunt evaluate la de 17,1 ori cifra de afaceri, în condiţiile în care business-urile de acest tip sunt estimate să crească, per ansamblu, cu 38% anual, mai afirmă consultantu în raport.

Bittnet Systems - creştere de cincisprezece ori în şase ani

Conform analizei, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) există nouă companii de tehnologie sau din zona de e-commerce, cu o componentă de tehnologie, care au listat acţiuni sau obligaţiuni, respectiv Bittnet Group, Life is Hard, Ascendia, 2Performant, Safetech Innovations, Qualitance, iHunt, Elefant.ro şi VivreDeco.

Acţiunile Bittnet Systems au fost listate în 2015 în piaţa AeRO, iar capitalizarea societăţii era, la început, de sub două milioane de euro, pentru ca la aproape şase ani distanţă, să ajungă la peste 30 milioane de euro, se arată în material. Practic, în ianuarie, valoarea de piaţă a Bittnet era de circa 167 milioane lei (incluzând operaţiunea de majorare de capital din ianuarie-februarie de circa zece milioane de lei). Capitalizarea reprezintă 1,3x faţă de cifra de afaceri estimată pentru anul 2020, se punctează în raport.

Conform analizei, Bittnet are două axe principale de creştere, respectiv piaţa de training IT din ţara noastră şi furnizare de soluţii de tehnologie, integrare IT, cloud şi securitate cibernetică.

"Bittnet apelează cu precădere la piaţa de capital pentru atragerea resurselor necesare investiţiilor majore pentru creşterea pe termen lung a business-ului", se mai menţionează în raport.

Life is Hard, companie care a fost listată în 2016 pe AeRO, are o capitalizare bursieră de circa 28,5 milioane lei, ceea ce conform analizei echivalează cu un multiplu de 5,2 x cifra de afaceri anualizată pentru anul 2020. Emitentul dezvoltă software şi furnizează soluţii de soluţii IT pentru companii şi pentru diverse sectoare economice din ţara noastră, adresându-se de asemenea şi zonei de servicii publice.

"Life is Hard este în curs de a încorpora în structura sa fondul de comerţ al altor două companii (...). De asemenea, intenţionează să achiziţioneze şi o companie de software pentru eCommerce", se arată în raport, în care se adaugă: "Pentru finanţarea procesului de achiziţii, compania are în plan derularea unei emisiuni de obligaţiuni, iar în viitor poate apela şi la alte instrumente de finanţare prin intermediul pieţei de capital".

Acţiunile 2Performant, companie ce dezvoltă, operează şi monetizează platforma intergrată de marketing afiliat şi influencer marketing 2Performant.com, au fost cotate la Bursa de Valori printr-o listare tehnică în decembrie 2020, iar în primele zile de tranzacţionare, business-ul a fost evaluat la o capitalizare de aproximativ 30 de milioane de lei, conform analizei. În 20 ianuarie 2021 capitalizarea ajunsese la 34 de milioane de lei.

"2Perfomant este una dintre companiile de tehnologie care beneficiază de trendul sectorului de eCommerce şi va apela în următorii ani la finanţarea acestei creşteri prin intermediul pieţei de capital", se arată în raport.

Acţiunile Safetech Innovations, furnizor de soluţii de securitate cibernetică, au fost listate în piaţa AeRO vinerea trecută, înainte de realizarea materialului de analiză. Totuşi, în raport se menţionează că că emitentul ia în calcul şi alte modalităţi de finanţare a creşterii în anii următori, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile retailerului online şi producătorului de telefoane mobile iHunt Technology au fost listate la bursă în vara anului 2019, iar valoarea bursieră a companiei în primele zile de tranzacţionare a fost de 11 milioane lei, pentru ca în ianuarie anul acesta să urce până în jurul la 70 milioane de lei. Pentru finanţarea creşterii business-ului, iHunt a emis recent obligaţiuni în sumă de 7 milioane de lei, iar pe parcursul acestui an va derula o majorare de capital cu aport în numerar şi are în plan derularea unei noi emisiuni de obligaţiuni, toate pentru a susţine creşterea activităţii, se arată în raport.

Ascendia, companie care se axează pe dezvoltarea şi comercializarea de software educaţional, s-a listat la bursă în anul 2016, iar în 2019 s-a finanţat prin intermediul unor obligaţiuni în suma de trei milioane de lei.

Qualitance, Elefant.ro şi VivreDeco sunt prezente la bursa noastră cu obligaţiuni, toate în piaţa AeRO.

Allegro, cel mai mare IPO de la Varşovia în 2020, cu peste două mliliarde de euro atraşi de la investitori

Spre deosebire de Bursa de Valori Bucureşti, în Polonia, cea mai dezvoltată piaţă de capital din zona noastră, segmentul companiilor de tehnologie are o cu totul o altă dimensiune.

În octombrie anul trecut a avut loc listarea pe bursă a grupului Allegro cel mai mare IPO de la Varşovia în 2020, cu peste două mliliarde de euro atraşi de la investitori, se arată în analiză.

Conform raportului, în primele trei luni de tranzacţionare, acţiunile Allegro au oscilat în majoritatea timpului în intervalul 70 - 90 PLN/titlu, iar întregul business al grupului a fost evaluat, la o capitalizare între 17 şi 21 de miliarde de euro.

Este o valoare puţin sub cea a tuturor companiilor din ţara noastră listate la Bursa de Valori Bucureşti, a căror capitalizarea busieră fără Erste este în prezent de aproape 22,4 miliarde de euro, conform calculelor noastre.

Allegro reuneşte cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia - allegro.pl, cu peste 20 de milioane de utilizatori pe lună, comparatorul de preţuri ceneo.pl şi operatorul de ticketing eBilet.pl, se arată în analiză. De asemenea, se menţionează că veniturile sunt generate, în principal, sub formă de comisioane aferente vânzărilor prin platformele sale, de tip marketplace şi într-o măsură mai mică din vânzări de mărfuri.

Business-ul Allegro este evaluat la o capitalizare de 22,8 x Cifra de afaceri, se mai menţionează în raport, în care se adaugă: "În condiţiile unor creşteri ale afacerilor aşteptate în zona a 35% în perioada următoare, multiplul este similar cu ceea ce vedem pentru marile companii de tehnologie sau pentru marile platforme de marketing şi freelancing".

Potrivit analizei, per total, se poate considera că evaluarea Allegro implică un grad semnificativ de optimism din partea investitorilor.

"O explicaţie parţială a acestor evaluări rezidă şi în faptul că băncile de investiţii care au structurat listarea la bursă au putut atrage investitori de anvergură de pe mai multe continente, nu doar din Europa", este de părere Cristi Tudorescu.

În plus, conform raportului, bursa din Varşovia se remarcă şi prin alte companii de tehnologie, în special a dezvoltatorilor de gaming, top trei din punctul de vedere al valorii de piaţă fiind reprezentat de: CD Projekt - companie cu o capitalizare de 5,5 miliarde de euro şi vânzări de circa 120 de milioane de euro în 2020; Ten Square Games - cu o valoare de piaţă de circa 800 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro estimată pentru anul recent încheiat; PlayWay - capitalizare bursieră de aproape un miliard de euro şi vânzări de 65 de milioane de euro.

Raportul a fost realizat în baza datelor publice disponibile până la data de 20 ianuarie 2021, în colaborare cu 2Performant.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. “When the music stops, in terms of liquidity, things will be complicated,”

    “But as long as the music is playing, you've got to get up and dance.” 

    Chuck Prince, Citigroup 

    -  

    Afirmatia asta a fost facuta in iulie 2017.

    Curand dupa aceea muzica s-a oprit si ca sa-l parafrazez pe Cristian Dogaru, multi s-au trezit ca n-au scaune pe care sa se aseze. 

    1. Ai vrut sa spui 2007...

    tudorica analistul apare prin presa in ultimele zile si vrea sa ne convinga cat de bune sunt companiile tech, ca aceasta e piata si ca e e "normal" sa avem multiplii asa de ridicati, ca preturile sunt firesti si acesta asta e trendul ca doar sunt sunt bani in piata si banii sunt ieftini.

    chestia cu capitalizarea (asa o evaluaeaza piata) e relativa, te mai uiti si in rapoarte si vezi de unde le vin profiturile, multe din ele sunt de tip zombi umflate pe un trend tech, cu modele de business indoielnice, multe din ele sunt neprofitabile si ascund cele mai mari tzepe prin inginerii financiare. 

    ramane de vazut dupa atatea IPO-uri si SPAC-uri cate din ele mai supravietuiesc urmatoarei furtuni 

    Asteptam raportul pe anul viitor sa ne spuna si noua ce randament avea cineva care cumpara actiunile pompate in ziua prezentarii in presa a actualului raport(adica 04.02.2021).

    Asta pentru a vedea cam ce baza se poate pune in elucubratii despre bani ieftini,tech bubble translatate miraculos din piete unde se petrec intr-o piata in care AAPL devine HUNT si Uipath=SAFE.De ieftini ce-s banii pe toate gardurile dambovitene ridica Uipath equity in Bucuresti!(oh,wa it!) 

    Ce investitori?

    Amatorii? 

    C a ratia PE este astronomica! 

    Ce tot se abereaza atat pentru a se prosti amatorimea sa se arunce in investitii! 

    Acum se vinde! Nu se cumpara! 

    semnat comenturi “cretine” 

    Oare ce spune așa -zisul autor nu sunt niste banalități știute și văzute de cei din piața de multa vreme? Nu înțeleg către cine livrează aceste sofisme - către cei care nu le știu pentru că nu îi interesează?! Foarte slabă așa zisa analiza.

    iHUNT are PER 109 !!!!!!!

    BNET 79 !!!!!! 

    Bă, voi sunteti normali cand scrieti articole? Rog Bursa sa-i baneze...  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb