CRISTIAN BOUREANU, DEPUTAT ŞI MEMBRU PNL SUSPENDAT: "Tăriceanu este un politician mic care va deveni istorie"

CĂTĂLIN BĂLAN
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2006

PNL, în pericol să dispară

Dificultăţile cu care se confruntă în această perioadă PNL sunt cauzate în primul rând de Călin Popescu Tăriceanu, şeful partidului, este de părere Cris-tian Boureanu. Mai mult, Boureanu crede că partidul liberal este în pericol să dispară (aşa cum s-a petrecut cu PNŢCD) de pe scena politică, dacă nu menţine alianţa cu PD, mai ales că ascensiunea PSD este previzibilă. Pe de altă parte, Traian Băsescu are în faţa lui Călin Popes-cu Tăriceanu atuul "fiarei politice" care vrea să câştige tot, în timp ce ambiţiile premierului sunt modeste, tinzând să facă din PNL doar un partid de nişă.

Liderii PNL îşi doresc un partid de buzunar

Cristian Boureanu ne-a spus că PNL a pierdut în comparaţie cu competitorii de pe scena politică, din pricină că liderii şi-au dorit să poată controla partidul, ceea ce a condus la reducerea dimensiunii şi succesului său.

"Pe o piaţă unde era loc să câştigăm voturi din partea alegătorilor de dreapta, doar PD a profitat şi a reuşit să-şi dubleze cota de piaţă", a spus Boureanu, adăugând că "PNL va rămâ-ne un partid de nişă pentru că atât pot liderii partidului".

Boureanu îl acuză pe Tăriceanu că a renunţat la proiectul unui partid liberal mare.

"Mai există şi grupul Crin Antonescu-Ludovic Orban care îşi doresc tot o construcţie mică pe care să o poată controla, chiar dacă nici ei nu sunt de acord cu grupul Tăriceanu-Bogdan Olteanu", spune Cristian Boureanu.

Domnia sa crede că în PNL sunt multe personalităţi politice mai importante decât şeful partidului, menţionându-i pe Teodor Stolojan, Mona Muscă, Gheorghe Flutur.

Aceştia au rămas însă doar cu un rol minor pentru că Tăriceanu şi-a dorit acest lucru, deşi Premierul "nu a trecut niciodată de 7% în încrederea oamenilor şi nu a fost niciodată o personalitate publică proeminentă", spune Boureanu.

Referitor la suspendarea sa din partid, Cristian Boureanu a spus că "Tăriceanu a reacţionat astfel pentru că are simptomele unui dictator şi reacţionează foarte dur la critici".

Motivul suspendării este, în opinia lui Boureanu, faptul că deputatul liberal a atras atenţia asupra colaborării unor lideri PNL cu PSD, cum a fost cazul finanţării PSD de către Dinu Patriciu.

"A fost doar un pretext, cum şi excluderea Monei Muscă a avut, în realitate, acelaşi mobil", spune Boureanu.

După Cristian Boureanu, "dosariada" colaboratorilor Securităţii, nu poate fi credibilă cât timp şefii de partide, edilii locali şi parlamentarii nu au dosarele publicate. Mai mult, în loc să fie găsiţi torţionarii comunişti şi agenţii simpli ai Securităţii, sunt vânate personaje politice precum Mona Muscă, "cel mai popular om din politică", potrivit lui Cristian Boureanu, amintind că "jumătate din parlamentarii cu vârste de peste 40 de ani au avut legături cu Securitatea".

PNL va rezista doar dacă se agaţă de PD

Strategia greşită a liberalilor, în opinia lui Boureanu, a fost declanşarea luptei cu PD chiar în momentul în care "PNL era deja decimat de luptele interne".

Mai mult, reacţia împotriva PD şi a Preşedintelui a venit doar după ce Tăriceanu a crezut că îi este pusă în pericol funcţia, spune Boureanu şi în rest "a acceptat orice pierdere pentru oamenii din PNL".

Salvarea PNL în opinia deputatului Boureanu este "continuarea proiectului comun cu PD" pentru că altfel "PNL va avea soarta PNŢCD din guvernarea Convenţiei Democratice", adică se va rupe în bucăţi.

În acelaşi timp, pericolul poate veni şi din direcţia PSD pentru că procentul acestui partid în sondaje este suficient de mare, spune Cristian Boureanu. Tocmai de aceea, PNL şi PD trebuie să reprezinte o forţă politică puternică de "dreapta" pentru a determina PSD să fie un partid coerent de "stânga" şi pentru a echilibra democraţia din ţara noastră, spune domnul Boureanu.

PNL mai suferă şi la capitolul "miniştrilor anonimi" care "după doi ani de mandat sunt simpli funcţionari publici care nu dau nicio explicaţie pentru faptele lor politice celor care i-au ales", spune deputatul.

Cristian Boureanu a spus că nu l-ar mira să fie adevărat zvonul lansat de Dan Voiculescu potrivit căruia Sebastian Vlădescu va fi înlocuit de Varujan Vosganian, pentru că "Vlădescu şi-a reprezentat doar propriile interese în această funcţie de la Finanţe", dar a menţionat că face această declaraţie în... "conflict de interese"..

Într-o vizită făcută în redacţia ziarului BURSA, la invitaţia noastră, Cristian Boureanu, membru PNL suspendat pe un an, ne-a răspuns întrebărilor legate de starea actuală a Partidului Naţional Liberal şi viitorul acestuia în contextul frământărilor din ultima perioadă, din interiorul partidului. Cristian Boureanu spune că există o categorie de politiceni, prezentă în toate partidele actuale, care preferă să joace "la sigur", şi de aceea nu ţintesc mize mari. Boureanu apreciază că din această categorie politică fac parte Dan Voiculescu, liderii UDMR, Gigi Becali dar şi Dinu Patriciu şi însuşi premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Un poker la mită mică", spune Boureanu metaforic, "este plictisitor - să-l auzi pe Tăriceanu spunând mereu < pas >, < cip >, < nu merg >" şi adaugă: "Ce deosebire faţă de Traian Băsescu - preşedintele pune tot ce are pe masă şi vrea tot potul!"

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb